Dansen en sjansen

0
21-07-2011
 • films
 • Youtube
 • UNESCO
 • Tilburgse kermis
 • Tilburg
 • spiegeltent
 • orgel
 • kermis
 • Joost Möller
 • Flickr
 • dansen
Contactadvertentie
 
 
Vandaag werd nog weer eens duidelijk dat het belangrijk is de herinneringen aan de Tilburgse Kermis te bewaren voor de generaties na ons. Via Twitter kwam ons ter ore dat: " op UNESCO lijst van immaterieel werelderfgoed" wil krijgen.
Natuurlijk niet alleen die nostalgische beelden maar ook die kwetsbare digitale herinneringen! Doe dus mee met de Kermisplaatjes voor later.

Sinds gisteren concentreren we ons met de Kermisplaatjes voor later op de Tilburgse kermis van 2011. De eerste prachtige 2011-foto's werden al in de groep gezet. Een serie karakteristieke foto's van mannen die zeer geconcentreerd naar de werkzaamheden staan te kijken of op z'n Tilburgs: stoan te louwe!
 
De Kermis begint natuurlijk al veel eerder dan voor ons waarneembaar is: al dat plannen en voorbereiden waar we geen weet van hebben. Slechts een tipje van de sluier wordt zo'n dag of 14 voordat het losbarst zichtbaar. Je ziet  overal in de stad gele strepen en nummers, borden, vlaggen verschijnen: de eerste waarneembare tekenen dat HET gaat beginnen. 
 
Ook wij hebben wat voorbereidingen getroffen: foto's van voorgaande jaren zijn op Flickr gezet in de groep "Kermisplaatjes voor later". Enkele foto's uit een ver verleden, maar ook mooie kleurige impressies van vorig jaar.  

Hoewel Regionaal Archief Tilburg alleen kermisfoto's verzamelt voor later en geen film, kon ik het niet laten ook de unieke beelden die tot nu toe bewaard werden in het depot te laten digitaliseren en op YouTube te zetten. Een van de films leverde een prachtig verhaal op, dat ik u niet wil onthouden.

..1986, wat een enorme draaiorgelshow en wat een waanzinnig grote mensen menigte die dag. Ik heb er foto's van, stiekum met de journalisten meegelopen naar het dak van het stadhuis..
Ik was 15 jaar en moest de oren van de kop afzeuren om helemaal naar Tilburg te rijden. Gelukkig hebben ze dat gedaan, die dag vergeet ik nooit meer. Ook de danschool die op de 121er Decap Splendid danste was voor mij de eerste aanraking met het dansorgel! Bedankt voor deze film docu.!!!
 
Ook dit jaar staat er, naast al het spektakel, een spiegeltent met orgel op de kermis: een herinnering op zich!
  
We zijn er klaar voor, nu alleen nog mooi weer (hoewel: regen kan ook mooie foto's maken.
 
Allemaal succes en vooral veel plezier tijdens de kermis!


 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag