Nieuwe media voor cursus

0
22-01-2011
  • stamboomonderzoek
  • E-learning
  • educatie
  • cursus
De cursus 'Verhalen schrijven in het archief ' ging onlangs van start met elf deelnemers, die veelal afkomstig zijn uit Tilburg en omstreken. Er is zelfs één cursist afkomstig uit Geleen. Allen hebben echter hetzelfde doel: heemkundige of regionale cultuurhistorische verhalen vormgeven en deze publiceren.

Nico de Beer ontwikkelde in samenwerking met Regionaal Archief Tilburg deze nieuwe cursus. De doelstelling is om de cursisten handvaten te geven voor het schrijven van teksten, die veelal heemkundig van opzet zijn. De Beer - die zelf een drietal boeken schreef, docent Nederlands is en momenteel een opleiding volgt in de journalistiek - geeft uiteenzettingen over perspectief, fictie of non-fictie, het gebruik van tegenwoordige en verleden tijd en over herhalingen van woorden.

Naast aandacht voor deze talige aspecten, focust de cursus op het gebruik van bronnen, zoals foto's, archieven, krantenartikelen of oral history. Elke week krijgen de cursisten  instructie hoe zij moeten zoeken in het archief. De eerste week bekeken zij Beeldonline en de tweede week volgde een 'stoomcursus' archiefonderzoek. Regionaal Archief Tilburg is zich bewust van het veranderende onderwijsproces waarbij lessen en cursussen niet meer enkel op één tijd en één plaats worden gegeven. Door internet en het gebruik van de computers vindt er a-synchroon leren plaats. Een andere vorm van het nieuwe leren is dat cursisten hun pennenvruchten kunnen publiceren op websites, zodat anderen de mogelijkheid hebben om ervan kennis te nemen en er op te reageren.

A-synchroon leren betekent dat een cursist op ieder gewenst moment de lesstof nog eens doorneemt. Daarom ontwikkelde Regionaal Archief Tilburg enkele instructiefilmpjes. 'Hoe zoek ik in Beeldonline' kan op die manier thuis nog eens worden bekenen. 'Ja, de filmpjes zijn erg instructief. Je weet meteen wat je moet doen,' aldus één van de cursisten. Nieuwe verhalen en artikelen posten de cursisten op de digitale verhalenbank Geheugen van Tilburg. De niet- Tilburgse verhalen worden in blog-vorm op Geschiedenislokaal 013 gezet.

Wilt u de verhalen lezen en voorzien van commentaar? Graag, het helpt de cursisten in hun leerproces.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag