Joodse genealogie, lezing in Regionaal Archief Tilburg

0
22-10-2010
  • activiteiten
  • zaterdagactiviteit
  • stamboomonderzoek
  • nieuws
  • lezing
  • joodse genealogie
Op zaterdag 13 november praat Louis H. Cohen in Regionaal Archief Tilburg over de genealogie van Joodse families in Nederland.
In zijn lezing zal Louis Cohen, voorzitter van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, de verschillen in onderzoek uiteenzetten tussen Joodse genealogie en niet-Joodse genealogie. Zo zijn er andere bronnen voor genealogische gegevens, andere gebruiken en leefgewoonten en natuurlijk ook een andere geschiedenis en daardoor ook andere familienamen.

De rode draad van de lezing is een korte beschrijving van de Joodse geschiedenis vanaf de Gouden Eeuw tot nu. Zowel de geschiedenis van Sefardische (Portugese) als Askenasische (Hoog-Duitse) Joden in Nederland worden in beeld gebracht. Een aantal religieuze gebruiken wordt besproken en Cohen gaat in op bronnen als de besnijdenisregisters, ketoebot (huwelijksakten) en grafstenen/begraafregisters. In de periode vóór 1811 zijn ook een aantal niet-Joodse bronnen van belang. Met vele illustraties worden de voorbeelden verhelderd.

Louis Cohen is geboren in 1946 in Utrecht. Hij is al sinds zijn jeugd geïnteresseerd in ‘de familie’, waarschijnlijk ook omdat hij die nauwelijks had. Hij houdt zich sinds zijn 18de bezig met genealogisch speurwerk, eerst met zijn eigen familie en later uiteraard met aanverwante families. Vanaf de oprichting in 1987 is hij lid van de Nederlandse kring voor Joodse Genealogie. Sinds zijn pensionering is hij als bestuurslid en later voorzitter bij deze kring betrokken.

Interesse? Meld u dan aan via e-mail: info@regionaalarchieftilburg.nl

Programma zaterdag 13 november 2010

10:15 uur: Inloop met koffie/thee
10:30 uur: Start van de lezing van Louis H. Cohen
11:30 uur: Vragen stellen
11:45 uur: Afsluiting

10:00 – 16:00 uur: Onderzoekerscentrum geopend voor eigen archiefonderzoek

Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Vrij entree

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag