Onbegrijpelijke voornaam?

0
03-10-2010
  • Universiteit van Amsterdam
  • middeleeuwse namen
  • voornamen
  • namen
Altijd een probleem voor mensen die oude teksten lezen: hoe heet die man/vrouw?? Een onbegrijpelijke serie letters moet een naam vormen, maar welke in godsnaam! Het kan zomaar een volkomen uit de tijd geraakte naam zijn.

Door ongetwijfeld noeste arbeid is er nu een repertorium met duizenden Middelnederlandse namen ter beschikking gekomen waar je in kunt zoeken naar de naam in kwestie, met soms een verklaring en in ieder geval een bronvermelding.
De lijst biedt ook nieuwe kansen aan ouders die op zoek zijn naar een originele naam voor hun toekomstige spruit. Want het is al jarenlang goede gewoonte dat ouders op zoek gaan naar nieuwe, bijzondere namen voor hun kinderen. Helaas verzanden de meeste in de bekende keuzes die je elke dag weer in de geboorteadvertenties leest. Ondanks de rijkdom van websites als deze (die het niet doet in Chrome).
De keuze van een naam kan veelbetekenend zijn zoals de Digitale Archivaris onlangs blogde.

Hoe dan ook, er is nu een prachtige bron bijgekomen die als naslagwerk kan dienen, direct online te doorzoeken. Knap werk, mensen van de Leerstoelgroep Historische Nederlandse Letterkunde van de Universiteit van Amsterdam!

Link naar het pdfdocument

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag