Lezing over Tilburgse architect Jos. Donders

0
29-05-2010
  • archief
  • Jos. Donders
  • Heemkundekring Tilborch
  • architectuur
  • architect
  • archieven
Frank van Kruisselbergen, adjunct-directeur en hoofd bedrijfsvoering van Stichting Mommerskwartier, bezocht op 18 maart 2010 een lezing van prof. Wout van Bommel over de Tilburgse architect Jos. Donders. De lezing was georganiseerd door Heemkundekring Tilburg. Hier volgt zijn verslag.

Wout is jaren geleden via zijn moeder tot ontdekking gekomen dat zijn opa architect was en is daarna gestart met zijn zoektocht naar door hem ontworpen panden. Zijn opa leefde van 1867 tot en met 1960 in Tilburg en twee zoons (Jan en Piet) zaten ook in het architectenvak. Uiteindelijk is het architectenbureau in 1973 gestopt. Al snel was Wout duidelijk dat van het archief van het architectenbureau nagenoeg niets over was gebleven, alleen een boekje waarin opa de aanbestedingen noteerde en een kasboekje. Op zich nog wel stukken aan de hand waarvan Wout zaken heeft kunnen herleiden. Onderzoek in het Regionaal Archief Tilburg en andere archieven heeft gelukkig nog heel wat aanvullende informatie opgeleverd.

Tijdens zijn boeiende presentatie heeft Wout aan de hand van een drietal routes de panden van Jos. Donders langsgelopen. Voor de pauze de route in het centrum van Tilburg en na de pauze de overige panden in de stad. Bekende panden in Tilburg zijn bijvoorbeeld CTM Melkfabriek Wilhelminapark 63 en 63a, voormalig Theresialyceum Oude Dijk 9, Huize Nazareth, houten kapel Peerke Donders en de patronaatsgebouwen Heuvel en De Schans.

Bijzonder is dat Wout van Bommel ook een site heeft waar alle bekende panden van Jos. Donders in periodes (tot en met 1939) zijn aangegeven, met als titel: “De Tilburgse architect Jos Donders, zijn gebouwen toen en nu

Wout is van plan nog een boek over het werk van Jos. Donders te gaan schrijven en hij is nog op zoek naar aanvullende informatie.
Hopelijk gaat dat lukken en mogelijk dat dit dan nog eens gepresenteerd zou kunnen worden bij het Regionaal Archief Tilburg.

[tekening van Gasthuisring 65-57, gebouwd in 1898]

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag