Boekpresentatie 't Toekomstig Verleden

0
03-03-2010
  • foto
  • Toekomstig Verleden
  • foto's
  • fotografie
  • Brabant
  • boek
  • amateurfotografie
Het was eindelijk zover: de boekpresentatie van ’t Toekomstig Verleden, op dinsdagavond 23 februari 2010 in Regionaal Archief Tilburg. Het archief en Pix4Profs Uitgeverij hebben de handen ineen geslagen om vroegere en hedendaagse fotografie in één boek te presenteren. Het resultaat is een lijvig fotoboek, ´t Toekomstig Verleden. De ondertitel van het boek is ‘verborgen schatten van het archief’. Sommigen gasten van de boekpresentatie hadden al opgemerkt dat de bonbon bij de koffie in de vorm van een schatkist was. Dat staat symbool voor het archief, waar nog zoveel schatten in verborgen liggen.

Het programma van de avond bestond uit twee delen: het aanbieden van het boek en de uitslag van de fotowedstrijd uit 2009. Alles werd muzikaal omlijst door de zanger Roel Thomas, ingeluid door de verteller Piet van Beurden. De projectleider van het boek, Jean-Paul Korst, praatte het gehele programma aan elkaar.
Frank van Kruisselbergen, adjunct-directeur van de stichting Mommerskwartier, gaf het eerste exemplaar van het boek aan Connie van Aarle, vroeger beroepsfotograaf (83 jaar). Het foto-archief van Van Aarle is één van de grootste archiefcollecties die Regionaal Archief Tilburg de afgelopen jaren heeft verworven.

De samenstellers van het boek Jef van Gils en Jim van Nieuwenhuijzen zijn geprezen voor de inzet, energie en de tijd die ze aan het boek hebben besteed. Met enthousiasme nam Jef van Gils het woord en bedankten alle fotografen voor hun medewerking aan het boek. Jef ontpopte zich tot begenadigd spreker en bracht de zaal flink aan het lachen met anecdotes bij verschillende foto´s.

In ´t Toekomstig Verleden is ook aandacht voor hedendaagse fotografie. Pix4Profs organiseerde samen met Regionaal Archief Tilburg in oktober 2009 een fotowedstrijd. Van tien amateurfotografen is werk opgenomen in het boek. De winnaar van de fotowedstrijd is Helma van Mierlo. De tien prijswinnaars ontvingen elk hun prijs.

Met dit fotoboek heeft Regionaal Archief Tilburg een belangrijke bijdrage aan het cultureel erfgoed gegeven, en vooral een verborgen archiefschat tot leven gewekt.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag