De Tinten van Tilburg

0
11-01-2010
 • huizen
 • Tilburg
 • onderzoek
 • kleuren
 • BeeldOnline
Uit onderzoek is gebleken dat Tilburg in de tweede helft van de 19e eeuw veel kleurrijker was dan nu het geval is. In de binnenstad waren de huizen geschilderd in tinten als groen, olijfkleur, en okerachtige tinten.
Onderzoek hiernaar is uitgevoerd door Kees Rouw in opdracht van de gemeente Tilburg. Rouw bekeek voor zijn onderzoek onder andere veel foto´s uit collectie van Regionaal Archief Tilburg. Veel van de foto´s zijn uiteraard in zwart-wit, maar door nuances daarin is wel vast te stellen dat er veel kleurverschil was in de voorgevels van Tilburgse huizen. Ook vond Rouw verfbestekken van 1783 tot 1899. Daarin worden kleuren voor bepaalde gebouwen, zoals de pastorie op de Heuvel en het oude stadhuis, genoemd. Spaans groen, appelbloesem, Parijs groen en Bentheimer geel!
Maar uiteraard werd er ook met echte verflagen gewerkt. Van diverse gebouwen in de binnenstad werden verfmonsters genomen en in een laboratorium onderzocht. Dat leverde ook een beeld op van een kleurige binnenstad.

En dan? Wat doe je met de uitkomst van zo´n onderzoek? Rouw heeft op basis van de bevindingen een kleurenpalet samengesteld voor de binnenstad. In de toekomst zal bekeken kunnen worden of deze Tinten van Tilburg teruggebracht kunnen worden in de binnenstad van Tilburg. Zal de stad er dan heel anders uit gaan zien?

Bron: Tilburg, Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, december 2009

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Apr 21, 2017
  Inderdaad jammer. Wat was het anders kleurrijk geweest in de stad!
 2. Ebel W.Cordes | Apr 14, 2017
  Helaas NIETS mee gedaan,in lade verdwenen and that,s it!!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag