Nieuwe bezoekers in het archief!

0
15-10-2009
  • Open Monumentendag

Regionaal Archief Tilburg was het coordinatiepunt tijdens Open Monumentendag. Diverse cultuurhistorische instellingen zoals de Stichting tot beheer van de Hasseltse Kapel, de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Heemkundekring Tilborgh en Stichting Tilburgse Taol waren vertegenwoordigd. Daarnaast demonstraties landmeten en het GIS, Gemeentelijk Informatiecentrum bracht kaarten mee, evenals een diapresentatie van monumenten. Rob van Putten gaf een lezing over straatnamen en de Tilburgse SRV wagen was aanwezig in verband met het 200 jarig bestaan van Tilburg als stad. Bijzonder was het optreden van de Tilburgse kunstenaar Tom America en accordeonist Joost Rovers. America vroeg Tilburgers enkele uitspraken te doen over het wonen in de wijk. Tom America maakte er een mooie ‘mix’ van die was getiteld ‘Wijkpraat’.

Deze dag trok weer nieuwe bezoekers naar het archief. Je merkt namelijk aan de meeste mensen dat ze niet weten wat een archief is. Zo ontdekte een echtpaar dat ze hier de krant konden in zien. 'Ja, ze kwamen zeker terug om van elk kind van hun kroost een pagina te kopiëren'. Twee Turkse meisjes kwamen naar het archief omdat hun vader zijn stem liet horen in het muziekstuk van Tom America. Ook deze meisjes waren nog nooit in het archief geweest. Eveneens nieuw waren enkele beeldend kunstenaars die collega Tom kwamen beluisteren en weer anderen wilden zich laten informeren over het Tilburgs erfgoed bij de diverse stands. Het landmeten was voor zowel kinderen als volwassenen een bijzondere ervaring: zo komen ze dus aan de informatie om een kaart te kunnen maken! Nog een wetenswaardigheid was dat deze informatie wordt verkocht aan producenten van onze navigator Tom Tom.

Nieuw dus in het archief, wellicht toekomstige bezoekers? In ieder geval passeerden 426 mensen vandaag de drempel van het archief. Mooi toch, zo'n feestelijke dag die zowel het archief als stadsmuseum op de kaart heeft gezet?

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag