Regionaal Archief Tilburg goes wiki

0
31-03-2009
  • 200 jaar stadsrechten
  • wiki
  • Tilburg
  • stadsrecht
  • 2009
In 2009 is het 200 jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg van koning Lodewijk Napoleon. In de Stadstraat (die daarom zo heet) lag het huis van de toenmalige burgemeester (in goed Frans maire genaamd) Thomas van Dooren waar de ceremonie plaatsvond.
Het jubileumjaar is aanleiding voor het Regionaal Archief Tilburg om een project te starten getiteld: Geboren in 1809. Met behulp van ongeveer 60 vrijwilligers, meer of minder geoefende genealogen, proberen we van alle Tilburgers die in 1809 zijn gedoopt cq. geboren, een biografie online te krijgen.
Voor dat doel kunnen de onderzoekers gebruik maken, net als de rest van de wereld, van onze genealogische database. Om de biografieën te publiceren maken we gebruik van een wiki. In deze wiki kan bij elke persoon een koppeling worden gemaakt naar de bronnen die in onze online databases zitten, zowel de genealogische bronnen als de foto's in de beeldbank.
Dat is bijzonder! Op deze manier kan een bezoeker straks zijn onderzoeksresultaat direct aan de (digitale) bronnen koppelen! En iedere volgende bezoeker kan probleemloos doorklikken naar die bronnen en zelf zien (of controleren) dat de gegevens kloppen.
Een voorbeeld kun je bekijken op de pagina van Joannes de Brouwer.

Dit is een eerste stap naar een verdere koppeling van informatie in databases en onderzoeksresultaten. Dat is een primeur in Nederland voorzover ik dat kan overzien.

In de toekomst willen we graag dat onze bronnen gebruikt worden door derden (particulieren en (archief)instellingen) en kunnen we bronnen uit (dezelfde) databases van andere (archief)instellingen koppelen in deze zelfde wiki.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag