Film van de maand #45 RK Leergangen: 100 jaar Tilburgse onderwijsgeschiedenis

1
29-05-2024
  • film van de maand
  • onderwijs
  • Roomsch Leven
  • BrabantinBeelden

Tilburg staat van oudsher bekend als een katholieke onderwijsstad. Met de film van deze maand duiken we dan ook diep in het Roomsche Leven én de onderwijsgeschiedenis van de Brabantse stad. We gaan naar 11 oktober 1924 op precies te zien. Een dag met hoog bezoek en veel plechtigheden tijdens de opening van een nieuw gebouw van de Rooms-Katholieke Leergangen.

Van RK Leergangen tot modern onderwijs

De geschiedenis van de RK Leergangen begint in 1912 te Amsterdam. Hier richt onderwijskundige Dr. Hendrik Willem Evert Möller (Amsterdam 1869 – Tilburg 1940) Stichting RK Leergangen op. Het daaropvolgende jaar verhuisde de onderwijsinstelling echter al naar ’s-Hertogenbosch om vervolgend in 1918 definitief in Tilburg de vestigen. Eerst in een noodgebouw aan de Lange Schijfstraat, maar vanaf 1924 in een statig pand aan de Bosscheweg (tegenwoordig Tivolistraat).

Het onderwijsaanbod breidde zich gedurende de jaren verder uit. Van de Academie voor Voortgezet en Hoger Bouwonderricht tot de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, en van de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten tot Assisterende Beroepen in de Gezondheidszorg.

In de jaren zestig vestigde de Katholieke Leergangen, de toevoeging Rooms was inmiddels verdwenen, zich ook in het Limburgse Sittard. Vanaf de jaren tachtig waren verdere uitbreidingen en werden de opleidingen verspreid over meerdere hogescholen in Tilburg, Sittard, ’s-Hertogenbosch en Roermond. De naam Katholieke Leergangen verdween in 1992, toen de onderwijsinstelling opging in Stichting Hoger Onderwijs Zuid Nederland. Die overigens vanaf 1996 opereert als Fontys, een naam die in het huidige Tilburgse onderwijslandschap nog steeds doorklinkt.

Opening van de Leergangen aan de Bosscheweg

Terug naar 11 oktober 1924. Het was een feestelijke dat voor de destijds nog Rooms-Katholieke Leergangen. Vandaag verhuisd de stichting namelijk naar het hierboven reeds genoemde gebouw en naastgelegen villa aan de destijds nog Bosscheweg. De film is gemaakt voor het Polygoonjournaal en toont in ruim een minuut de hoogtepunten van deze dag. Dankzij krantenartikelen over de dag kunnen we nog een redelijk precies beeld vormen van deze dag en wat we dus zien op de filmbeelden.

De tekst gaat verder onder het fragment.


De film begint bij het uitgaan van de Sint Jozefskerk (Heuvelse kerk).  Bisschop mgr. A.F. Diepen (verwant aan de Tilburgse textielfamilie) droeg hier in de ochtend een H. Pontificale mis op. De dienst werd toepasselijk opgeluisterd door docenten en studenten van het conservatorium.

Per auto wordt de bisschop met andere geestelijken en docenten naar het nieuwe gebouw aan de Bosscheweg gebracht. Waar de bisschop de nieuwe huisvesting van de onderwijsinstelling zegent. Een zegening die het begint inluidt van vandaag de dag precies 100 jaar Tilburgse onderwijsgeschiedenis.

Meer Brabantse films zien? Neem eens een kijkje op www.brabantinbeelden.nl.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag