Een eindje met Van Eijndhoven #1: het begin

9
11-04-2024
 • Een eindje met Van Eijndhoven
 • fotocollectie
 • Tilburg
 • Persbureau van Eijndhoven
 • aanwinst
1657128081004 Martien van Eijndhoven met zijn favoriete foto.

Van de eerste grote bankoverval van Nederland tot voetbalwedstrijden van Willem II, en van spraakmakende protesten tot diamanten bruidsparen. Noem een belangrijke gebeurtenis in regio Tilburg en een fotograaf van Persbureau van Eijndhoven was erbij.  

Een unieke schenking voor Tilburg (en wijde omtrek) 

De fotocollectie van het Tilburgse persbureau is met recht iconisch te noemen. Het is daarom ook een feestje waard dat derde generatie fotograaf Jeroen van Eijndhoven het enorme fotoarchief van zijn familiebedrijf aan Regionaal Archief Tilburg heeft geschonken: “De collectie is gewoon de geschiedenis van Tilburg. Ik ben de derde generatie en na mij komt er niemand meer. Laat het mij dan maar nalaten aan mijn geboortestad". De honderdduizenden foto's uit de periode 1955-2015 zijn nu in beheer bij het archief en er gaat de komende jaren hard gewerkt worden om alles online beschikbaar te stellen. Sterker nog, op het moment staan al ruim 40.000 foto's in de online beeldbank. Dit met dank aan collega's van Regionaal Archief Tilburg én vrijwilligers. 

Tijdens het project van digitaliseren en online plaatsen volgen geregeld updates met bijzondere foto's en interessante achtergrondinformatie. In de vorm van de blogserie Een eindje met Van Eijndhoven houden we je op de hoogte. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (onderaan de pagina onder het tabblad contact en informatie).

Persbureau van Eijndhoven: hoe het begon 

De geschiedenis van Persbureau van Eijndhoven begint bij Martien van Eijndhoven (1919-1994). Op 26 april 1941 start hij Foto Van Eijndhoven in het woonhuis aan de Oeverstraat. Samen met zijn vrouw Wilhelmina (Mien) Jansen (1916-1999) maakt hij van zijn fotohobby zijn werk.  

In de beginjaren werkt Martien nog bij Wollendekenfabriek AaBe. Kleinzoon Jeroen vertelt: “Mijn opa werkte in de jaren vijftig in de fabriek van Aabe, maar hij was daar ook de huisfotograaf. Wanneer er een ambassadeur bij de fabriek langskwam werd opa naar huis gestuurd om daar zijn camera te pakken en een net pak aan te trekken.” In deze jaren is Martien de enige die mocht fotograferen in de fabriek, maar helaas hebben de meeste van deze foto's de tand des tijds niet overleefd.  

Een echt Tilburgs familiebedrijf 

Martien en Mien krijgen samen vier kinderen: Tiny, Jeanne, Jan en Maya. Toen zoon Tiny zijn diploma had gehaald op HBS Willem II, moest hij eigenlijk in dienst. “Maar vanwege een hartinfarct van Martien moest de oudste zoon het werk overnemen. Hierdoor werd hij vrijgesteld van dienstplicht", licht Jeroen het begin van zijn vaders carrière toe. “Op zijn achttiende kwam mijn vader officieel in dienst bij het familiebedrijf, maar hij fotografeerde al langer. Toen Willem II in 1955 landskampioen werd, was hij er al bij". Enkele jaren later treedt ook de tweede zoon, Jan, in de voetsporen van zijn vader.  

Echtgenote Mien werkt in deze periode ook mee in het bedrijf. Ze is onder andere verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de foto's en het voorbereiden van de chemische baden. Dochters Jeanne en Maya doen de administratie en telefoon.  

Martien werkt tot zijn 65ste voor het familiebedrijf. Wanneer de persfotograaf op 13 februari 1984 met pension gaat kopt Het Nieuwsblad  “De Krant stopt”. Ter gelegenheid van het vertrek werd een portret geschoten (zie foto bovenaan dit blog). Martien staat lachend in de woonkamer met in zijn handen één van zijn favoriete foto's, gemaakt tijdens een voetbalwedstrijd van Willem II tegen Ajax in de jaren vijftig. De ervaren fotograaf wist precies het juiste moment te vereeuwigen van de doelman in actie. 

Gelukkig was het persbureau in goede handen bij zonen Tiny en Jan. Want naast ervaren fotografen worden zij ook pioniers op het gebied van videojournalistiek, maar dat is een verhaal voor later. 

Van grote nieuwsgebeurtenissen tot kleine persoonlijke verhalen 

De waarde van de schenking van de fotocollectie van Persbureau Van Eijndhoven laat zich niet in woorden uitdrukken. Het wordt pas duidelijk wanneer je de honderden mappen met negatieven ziet en de eveneens honderden CD's met digitale foto's. De omvang zegt alles over de alomvattendheid van de collectie.  

De komende jaren zal de fotocollectie van Regionaal Archief Tilburg gaan groeien dankzij Persbureau van Eijndhoven, maar zij zal ook completer worden. Het nieuws is overal en hierdoor vertellen de foto's een breder verhaal van Midden-Brabant. Een verhaal dat naast de grote nieuwsfeiten, juist buiten de gebaande paden van de dominante geschiedenis gaat en beelden toont van bijvoorbeeld kleine lokale verenigingen, de multiculturele samenleving en spraakmakende protestacties.  

Doorzoek en gebruik de collectie 

De duizenden foto's van Persbureau van Eijndhoven die al online staan zijn te doorzoeken in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg. Combineer een zoekterm met “Persbureau Van Eijndhoven”, of zoek met de filteropties op datum (zie hier voor een filmpje met uitleg over het zoeken in de beeldbank). De komende jaren zal de collectie steeds verder online komen, waardoor bezoekers steeds dieper kunnen grasduinen door de geschiedenis van Tilburg en omgeving. Zoek op gebeurtenissen die destijds indruk op je hebben gemaakt én misschien ontdek je wel oude foto's van jezelf of bekenden. 

Daarnaast zijn alle foto's van Persbureau Van Eijndhoven te downloaden in lage resolutie voor persoonlijk gebruik. Wil je een foto uit de collectie graag ergens publiceren of over een hogere resolutie beschikken? Stuur dan een mailtje met je aanvraag onder vermelding van fotonummer naar Jeroen@Beeldwerkt.com.  

Omroep Tilburg kwam een kijkje nemen aan het Kazernehof en sprak met Jeroen over zijn waardevolle schenking.


2 reacties

Reageren
 1. Regionaal Archief Tilburg | Apr 11, 2024
  Zeker Rob! We gaan dan ook hard aan de slag om de collectie de komende jaren volledig toegankelijk te maken voor iedereen. ^Teuntje
 2. Rob | Apr 11, 2024
  Geweldig, dat die unieke collectie voor iedereen beschikbaar komt. Van onschatbare waarde voor de geschiedschrijving van Tilburg.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag