Bouwdossiers Loon op Zand online

2
14-03-2024
  • digitalisering
  • bouwdossiers
  • bouwtekeningen
  • Loon op Zand
Bouw van bibliotheek De Hoorn in Loon op Zand. 1988 Fotograaf Persbureau Van Eijndhoven

Bouwtekeningen Loon op Zand online beschikbaar

Vanaf nu zijn de bouwdossiers van de gemeente Loon op Zand uit 1981 t/m 1996 online te vinden op onze website. In de praktijk betekent dit dat vooral de bouwtekeningen zijn in te zien en te downloaden.

Foto: Bouw van bibliotheek De Hoorn in Loon op Zand. 1988 Fotograaf Persbureau Van Eijndhoven

Gemeentelijke bouwdossiers
Bouwtekeningen zijn documenten, die behoren tot een aanvraag voor een bouwvergunning. Dit kan de bouw van iets nieuws zijn, maar ook een verbouwing of een aanbouw. En het kan gaan om bijvoorbeeld kantoren, fabrieken of woningen. Een bijzondere categorie binnen de bouwdossiers is bovendien monumenten. De tekeningen behoren tot een gemeentelijk dossier, dat standaard bestaat uit de vergunningaanvraag, de verleende vergunning en de tekeningen. Daarnaast kunnen er nog aanvullende documenten in dat dossier zitten, zoals berekeningen of technische specificaties, zoals materiaal en kleurgebruik.

De bouwdossiers zijn via de website van Regionaal Archief Tilburg openbaar gesteld voor iedereen. Voor ambtenaren en particulieren zijn aparte knoppen om de scans te zien. Ambtenaren kunnen met de juiste inloggegevens meteen bij de scans van hun gemeente. Als burger krijg je zo snel mogelijk een link naar het opgevraagde dossier in je mailbox.

De gemeente Loon op Zand valt uiteen in de dorpen Kaatsheuvel, De Moer en uiteraard Loon op Zand. Om een idee te geven om hoeveel scans het gaat, geven we dit overzicht:

  • Kaatsheuvel: 3.144 Bouwdossiers
  • Loon op Zand: 1.281 bouwdossiers
  • De Moer: 220 bouwdossiers

Wij dragen vanaf nu zorg voor het beschikbaar stellen aan het publiek. Het zichtbaar maken verloopt via de zogenaamde BDA: de Bouwdossier Applicatie.

In totaal gaat het om ruim 4.600 bouwdossiers. Loon op Zand had al het materiaal al gescand, het hoefde alleen nog maar ingelezen te worden in de BDA. Zij hebben zelf bij alle scans beschrijvingen gemaakt (metadata) voor de online terugvindbaarheid ervan op adres. Dit is een waardevolle bron van informatie voor aannemers en particulieren die een woning willen kopen of aanpassen. Zij krijgen op de tekeningen inzicht in de opbouw van het pand en ook staat bijvoorbeeld aangegeven waar het leidingwerk in het pand ligt.

Aanvullende informatie inzien
Zoals gezegd zitten in een bouwdossier de aanvraag, de verleende vergunning en de tekeningen en vaak ook aanvullende documentatie. Deze aanvragen, vergunningen en documentatie zijn niet automatisch in te zien; ze worden niet openbaar vrijgegeven in verband met mogelijke persoonsgegevens in de documenten. Door de AVG is het niet wenselijk namen actief te publiceren op de site, maar passieve openbaarheid (ter inzage geven in de studiezaal) kan wel (met uitzondering van de uitsluitingenlijst). Indien iemand dit type documenten toch wil inzien, kan een onderbouwd verzoek gedaan worden, gericht aan de archivaris en per email verstuurd worden naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag