Film(s) van de maand #42: de bijzondere schenking van Bart van Rijsewijk

8
22-02-2024
  • film van de maand
  • Berkel-Enschot
  • Udenhout
  • Heukelom
  • Tilburg
  • filmcollectie
  • aanwinst

Verhalen bewaren voor later. Dit is een van de doelen van Regionaal Archief Tilburg. Dankzij de omvangrijke schenking van de Berkel-Enschotse filmmaker Bart van Rijsewijk vinden nu talloze lokale verhalen een veilige plek bij Regionaal Archief Tilburg. Van de fietsbedevaart naar Kevelaer tot de laatste handmelker, en van het afscheid van gemeente Berkel-Enschot tot het jubileum van de zusters in Koningsoord

Bart van Rijsewijk: de man achter de camera

Je zou het niet verwachten bij een filmcollectie waarvan het zwaartepunt in de jaren 2000-2015 ligt, maar maker Bart van Rijsewijk is ondertussen de negentig jaar ruim gepasseerd. Desondanks ademt hij een levendig enthousiasme wanneer hij over zijn films vertelt. Sterker nog, hij heeft zijn collectie overzichtelijk gearchiveerd in zijn woning aan Torentjeshoef en stelt deze zelf online beschikbaar via zijn website Berkel-Enschot Archief.

Het verhaal van Bart is lang en interessant. Hij heeft bijna een eeuw aan lokale geschiedenis meegemaakt en vereeuwigde deze vanaf ongeveer de jaren zeventig ook op film. Hij was onder andere lid van VBE (Videoclub Berkel-Enschot) en was als cameraman actief betrokken bij LOTT (Lokale Omroep Tilburg Totaal). Samen met presentatrice Els van Gorp maakte hij vele items. Van het EK Guppen kweken tot een tocht langs historisch erfgoed in Berkel-Enschot.

Onderstaand een compilatie van beelden uit de collectie Van Rijsewijk.
De tekst gaat verder onder het fragment.


Verhalen over het lokale erfgoed

De brede interesses van Bart maken zijn collectie divers en relevant, maar wel altijd met een focus op Berkel-Enschot en de omliggende dorpen. Dankzij enkele documentaires krijgt de kijker een beeld van de inwoners en ondernemers in dorpen als Berkel-Enschot en Heukelom. Daarnaast is er aandacht voor lokale tradities. Denk hierbij aan religieuze evenementen zoals de fietsbedevaart naar Kevelaer en de viering van Sint Job, maar ook aan meer profane feesten als de Dikke Bandenrace en trekkerspelen.

Vermakelijk zijn daarnaast de amateurspeelfilms. Deze werden gemaakt met een team van lokale filmmakers en acteurs. De korte sketches zijn grappig (en geven inzicht in humorbeleving van twintig jaar geleden), maar de kijker krijgt ook een wijze les mee. Daarnaast geven de filmlocaties een historisch kijkje in de omgeving. Zo wordt de kijker meegenomen voor een drankje bij café Mie Pieters in Heukelom en wordt er gewinkeld in voormalig winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot.

Tenslotte vereeuwigde Bart ook enkele historisch relevante momenten in de geschiedenis van de voormalige gemeente Berkel-Enschot. Tekenend is uiteraard de laatste vergadering van de gemeenteraad van Berkel-Enschot, maar ook boerenprotesten en de viering van het zestigjarig jubileum van de trappistinnen van Koningsoord past in de canon van de lokale historie.

Online beschikbaar en bewaard voor later

Dankzij de schenking van een ruime selectie uit het oeuvre van Van Rijsewijk zijn de films nu voor een groter publiek beschikbaar. De vijfentachtig films zijn te bekijken via de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg en BrabantinBeelden. Wil je meer zien, bekijk dan ook zeker Barts eigen YouTube-kanaal. Daarnaast zijn de films nu ook veilig gesteld voor de toekomst. Zodat de lokale verhalen van generatie op generatie verteld blijven worden.

 

Bekijk ook de reportage die Omroep Tilburg maakte met Bart van Rijsewijk.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag