Notarieel archief Dongen leesbaar met Transkribus

6
21-09-2023
  • Transkribus
  • transcriberen
  • transcripte
  • Dongen
Transkribus home

Binnen Regionaal Archief Tilburg zijn we de afgelopen tijd hard bezig geweest om het archief van notaris Adriaen Jacob Sem uit Dongen te transcriberen. Dat doen we met behulp van Transkribus, een platform voor tekstherkenning, beeldanalyse en structuurherkenning van historische documenten. Heel simpel gezegd: je stopt er scans van handgeschreven, oude documenten in, laat het systeem ‘wennen’ aan het handschrift en door tekstherkenning genereert Transkribus leesbare tekst.

Transkribus overzicht archief

Adriaen Jacob Sem werkte van 1763 tot 1805 in Dongen als notaris. In onze collectie bewaren we zijn archieven. De documenten uit de 18e eeuw hebben we als een proefproject gebruikt om te kijken of er bruikbare teksten uit komen. Op dit moment (tweede helft september 2023) zijn in totaal 1830   scans getranscribeerd.
We zijn van plan om op de korte termijn hier een tweede notariële archief uit de 18e eeuw aan toe te voegen. Dit is van de vader van Adriaen Jacob Sem, geheten Adriaen Sem. Ook hij was werkzaam in Dongen. 

Graag delen we de eerste resultaten met jullie. Sinds enige tijd biedt Transkribus de mogelijkheid om resultaten op een makkelijke manier te delen met anderen. Via een beta-website (nog in een proeffase) zijn de transcripties te doorzoeken en, in combinatie met de scan, te lezen. Ga daarvoor naar de beta-versie van Transcribus.
Het is onze wens om de transcripties in de toekomst te koppelen aan de scans op onze eigen website.

Transkribus voorbeeld trancriptie

We zijn benieuwd wat je vindt van de kwaliteit van de transcripties. Dat het nog niet helemaal foutloos is, daarvan zijn we ons bewust, maar graag horen we wel of dergelijke transcripties bruikbaar zijn voor jou als onderzoeker. Gebruik vooral de knop Explore rechts bovenin. Dan is het mogelijk om door de scans te klikken, net zoals je gewend bent op onze website.

De site is een standaard functie van Transkribus waar wij niet altijd invloed op hebben. Zie je verbeterpunten? Ook dat horen we graag.

Je opmerkingen over de kwaliteit van de transcripties en eventuele verbeterpunten voor de site van Transkribus kun je   melden als opmerking onder deze tekst. Alvast dank voor het meekijken!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag