De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het digitaliseren van een aantal dorpsbesturen uit onze collectie. Het gaat om de volgende archieven:
In deze archieven vind je informatie over het bestuur van de dorpen (ook tijdens de Franse Tijd), maar ook over de inwoners van de dorpen. Over mensen die er kwamen wonen en anderen die weer vertrokken. Je vind er bijvoorbeeld borgbrieven in, waarin bestuurders hulp toezeggen als een bepaalde bewoner (met naam genoemd) tot armoede zou vervallen.
In de archieven van Hooge en Lage Zwaluwe kom je bijvoorbeeld stukken tegen over het illegaal vissen in de wateren van Zijne Majesteit de Koning van Groot-Brittannië uit 1705. Ook werden allerlei regels opgesteld voor de inwoners, tegen het stelen van vruchten, het gooien van stenen bollen of het schieten met een boog. De rust op zon- en feestdagen werd behouden en er werd een poging gedaan de wapens terug te krijgen die aan de patriotten ter hand waren gesteld aan het begin van de Franse Tijd (1795-1796).
In het dorpsbestuur van Gilze en Rijen komen we bijvoorbeeld plakkaten van de Spaanse koning, de aartshertogen en de infant Ferdinand als gouverneur van de Nederlanden. Dat zijn echt oude stukken uit 1633 tot 1636. Ook kom je hierin stukken tegen voor schadevergoedingen na de plunderingen door de Fransen in de 17e eeuw.
Drimmelen en Standhazen hadden beiden een eigen schepenbank voor de rechtspraak, maar hun beider administraties liepen vanaf het begin van de 17e eeuw al samen. Later ging Standhazen op in Drimmelen. Er zijn documenten te vinden over de verpachting van dorpswegen en dijken, vele borgbrieven en voogdijzaken, rekeningen en begrotingen.
Drimmelen en Made werden in de loop van de tijd samengevoegd tot de gemeente Drimmelen. In het dorpsbestuur van Made en Drimmelen vind je alle gangbare stukken voor een dorpsbestuur, maar ook een rekening van de armmeesters, en veel over het toezicht op de kerk en de Tafel van de Heilige Geest.
Hendrik Luiten Ambacht valt onder Raamsdonk. We hebben dat als apart archief van het plaatselijk bestuur geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Daarin onder andere een bekendmaking door de schout voor een premie voor degene die de dader van een inbraak op de rechtskamer aanwijst.
Hiermee is onze lijst van gedigitaliseerde archieven aanzienlijk uitgebreid, wat het onderzoek naar de geschiedenis uit deze dorpen veel makkelijker maakt. De scans zijn via onze website in te zien en te vergroten, wat het lezen nog makkelijker maakt dan vanaf het origineel.