Terugblik op de open dag van 5 november

6
10-11-2022
  • open dag
  • Heemkundekring
  • Heemkundekring De Kleine Meijerij
  • lezing

Open dag 2022 De Kleine Meijerij - Marlies Verhoosel

Begin november was het eindelijk weer zo ver dat we een open dag konden organiseren. De laatste keer dat de omstandigheden het toelieten was november 2019. Onze entreehal vulde zich op zaterdag 5 november 2022 rond 10.00 uur met bezoekers. Luud de Brouwer, plaatsvervangend directeur, opende de dag met felicitaties aan de jarige heemkundige kring De Kleine Meijerij, die dit jaar 75 jaar bestaat.

Aansnijden taart open dag 2022Het werkgebied van De Kleine Meijerij is uitgestrekt en bestrijkt naast de gemeentes Esch en Helvoirt ook  de gemeentes Oisterwijk, Moergestel, Haaren Udenhout en Berkel-Enschot. Bij een feestje hoort taart, aangesneden door wethouder Logister van Oisterwijk en burgemeester Weterings van Tilburg.

Tijdens de dag  waren er verschillende lezingen. Zo kwamen de vele zoekmogelijkheden op de website aan bod, werd het stamboomprogramma Aldfaer uitgelegd en werd de website Watstaatdaer.nl als hulp bij het lezen van oud schrift onder de aandacht gebracht. Erik-Jan Broers van Tilburg University liet ons kennismaken met een ongelukkige vrijage in Udenhout uit 1672 en de rechtsgang en gebruiken hier omheen.

De Kleine Meijerij open dag 2022 - foto Marlies Verhoosel

In de ontvangsthal presenteerde De kleine Meijerij zich, met informatie en de presentatie van materialen uit hun collectie. Ook werden vragen over de geschiedenis van het gebied beantwoord. Degene met vragen of praktische problemen over het programma Aldfaer konden terecht op het doorlopende spreekuur van Johan van Hassel. Op de eerste verdieping was de educatieruimte omgetoverd tot een kleine bioscoop. Hier waren verschillende onbekende filmpjes uit Oisterwijk en Berkel-Enschot te zien.

Voor deze dag was er een bijzondere selectie van allerlei archiefstukken te zien. Het oudste stuk was een charter uit 1360 waarin Johanna van Brabant de grens vaststelt tussen Oisterwijk en Oirschot. Maar ook stukken die jonger waren trokken de aandacht, zoals de pacht van de Torentjeshoef en de instructies voor het schoonhouden van het gemeentehuis van Oisterwijk in 1904.  

Ans tijdens open dag 2022 - foto Marlies VerhooselBij het verlaten van de open dag was er voor iedere bezoeker een presentje, een memoryspel met foto’s uit het gebied van de Kleine Meijerij, speciaal voor deze dag gemaakt.

In de voorbereiding op deze open dag hebben we zeer geregeld contact gehad met De Kleine Meijerij. Elk jaar proberen we met een open dag een jubilaris uit ons werkgebied in het zonnetje te zetten, en vaak dat is dat een lokale heemkundekring of erfgoedvereniging. We nodigen de inwoners uit die gemeentes uit om te komen kijken. Zo heeft elke open dag weer een eigen invulling, eigen inhoud en doelgroep. We stellen het zeer op prijs dat De Kleine Meijerij zichzelf zo uitgebreid presenteerde in de hal van het archief. En ook zijn we blij met de komst van een burgemeester en wethouder uit het werkgebied van de heemkundekring, om gezamenlijk de felicitaties voor de jarige over te brengen.

We kunnen terugkijken op een drukbezochte dag waarin we bekende maar ook veel nieuwe bezoekers hebben mogen verwelkomen. En voor 2023 gaan we op zoek naar een volgende jubilaris!

Foto's: Marlies Verhoosel en Mathé van der Velden

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag