Lezing op 18 mei over Tilburgse oorlogsslachtoffers

3
06-05-2022

Bevrijd van de Vergetelheid,

753 Tilburgse oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht

Op 18 mei organiseert het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) een lezing over de vele Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Astrid de Beer, projectleider Bronnen en gebruikers bij Regionaal Archief Tilburg, leidt een project waarbij een onderzoeksgroep zoveel mogelijk informatie verzamelt over de 753 slachtoffers uit de oorlog. Op deze manier probeert dit team deze mensen een gezicht te geven.

Het onderzoek startte in maart 2021, na een oproep in de media. De lijst van 753 namen van de omgekomenen was bekend, maar veel informatie over de levens van de personen miste nog. De oproep leverde veel nieuwe gegevens, verhalen en foto’s op. Alle gevonden informatie komt uiteindelijk in de Wiki Midden-Brabant, toegankelijk voor iedereen.

Astrid gaat in de lezing in op de vondsten voor dit project, maar ook hoe de leden van de onderzoeksgroep geraakt worden door wat ze vinden. Sommigen moeten op zoek in online bronnen uit het buitenland om de gegevens completer te maken. Zij speuren als historische onderzoekers tussen kilometers archiefmateriaal om de verhalen achter de personen zo compleet mogelijk te maken.

Twee onderzoekers uit het team komen ook aan het woord. Ans Holman doet onderzoek naar degenen die vanuit Tilburg tewerkgesteld werden in Duitsland. Hun situatie was vaak erbarmelijk. Ans komt ook in online buitenlandse archieven terecht.
Sterre Schlink richt zich voor haar onderzoek op verzetsmensen tijdens de oorlog. Ze stuitte op een interessant verhaal (met verschillende plotwendingen) van Wilhelmus van Wezel en pluisde zijn geschiedenis zoveel mogelijk uit.

 

De lezing is interessant voor iedereen met interesse in Tilburgse geschiedenis. Het wordt gehouden in de Bibliotheek LocHal, in het Trappenlandschap bij het TijdLab. We starten op 18 mei om 15.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 14.45 uur). Rond tot 16.00 uur ronden we af.

Je kunt gratis deelnemen, maar graag wel even aanmelden.

Deze avond is onderdeel van het programma Herdenken en Vieren in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg). Op 14 mei is er in dit kader ook een voorstelling over de circusfamilie Busnac.

Meer info  over het gehele programma

4 reacties

Reageren
  1. Sterre | Jun 15, 2022
    Beste Ton, bedankt voor je reactie. De kapel van de Studentengilde staat los van de twee verzetsgroepen uit mijn verhaal. Het is bijzonder dat het in die omgeving zo krioelde van de verzetsactiviteiten! Groetjes, Sterre
  2. Ton | May 18, 2022
    Beste dames van het gemeente Archief. Dank voor een bijzondere interessante middag. Even een aanvulling op het verhaal van de twee  verzetsgroepen. In de bossen langs de Gilzerbaan werd op het landgoed Moerle van de familie van Nunen door onderduikers met het Brabants Studentengilde de kapel van Maria van de Goede Duik gebouwd. Het materiaal bestond dit keer uit in de bossen gekapte boomstammen. De kapel bestond al lang niet meer.De kapel is in 2018 na 75 jaar herbouwd op dezelfde plek op het landgoed aan de Gilzerbaan 260 . Het hout is nu van robinia en gaat dus veel langer mee, het beeld is dit keer niet van de Siemer, dat was helemaal vergaan, maar van Hans Claesen (1925-1995) Foto's zijn eenvoudig op het netwerk te vinden. Heeft deze locatie ook iets met de twee verzetsgroepen te maken omdat deze kapel tussen de tussen de Gilzerbaan en de Bredaseweg ligt??? Veel succes met het vervolg "Bevrijd van de vergetelheid" groet, T. van Rooij
  3. Astrid | May 17, 2022
    Beste Kees, de publicatie van Bader komt in de lezing niet aan de orde. als u hierover wilt praten dan kunt u morgen het beste Rob van Putten benaderen. Hij is lid van de onderzoeksgroep en houdt zich bezig met het onderzoek naar Joodse oorlogsslachtoffers
  4. kees | May 17, 2022
    Beste Ans en Astrid, Is het tijdens dit georganiseerde evenement in de LocHal mogelijk nader in te gaan op de publicatie van Jan Bader ?

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag