Tilburgse oorlogsslachtoffers op Oorlogsbronnen.nl

4
27-10-2021
  • Tweede Wereloorlog
  • Wiki Midden-Brabant
  • oorlogsslachtofffers
  • oorlogsbronnen
Anna Philomena C.M. van Dijk
Dwangarbeider Andreas van Haaren, de Joodse Bernard Kellerman en de ondergedoken Francois Busnac. Dit zijn drie van de 731 Tilburgse oorlogsslachtoffers waarover nu meer informatie is opgenomen in de landelijke zoekmachine Oorlogsbronnen.nl. De gegevens komen van de Wiki Midden-Brabant, die beheerd wordt door Regionaal Archief Tilburg.  Door het werk van het archief zijn de tijdlijnen verrijkt met informatie over hun verblijf in Tilburg. Sommigen woonden en werkten hier in oorlogstijd, anderen zaten ondergedoken, of zijn er geboren. Maar ook foto's en andere achtergrondinformatie over deze mensen zorgt voor een flinke aanvulling.  

Op 4 mei 2021 startte Regionaal Archief Tilburg, samen met een onderzoeksgroep, met het project ‘Bevrijd van de vergetelheid. Geef elk oorlogsslachtoffer een gezicht’. Doel van het project is om van alle Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving te maken, het liefst met een foto.  

Het archief deed een oproep aan het publiek om verhalen, genealogische data, foto’s en familiegeschiedenissen te delen. Daaraan is massaal gehoor gegeven. Met deze informatie zijn levensbeschrijvingen gemaakt, waardoor momenteel achter ruim 250 namen een levensbeschrijving prijkt.  

Het archief stelt deze gegevens via open data beschikbaar aan de landelijke zoekmachine met WO2-collecties Oorlogsbronnen.nl, ontwikkeld door het Netwerk Oorlogsbronnen. Dit netwerk heeft tot doel de verspreide bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken. Regionaal Archief Tilburg is deelnemer van het netwerk, en de informatie over oorlogsslachtoffers vormt een grote aanvulling. Door de koppeling van informatie afkomstig uit de Wiki Midden-Brabant aan reeds aanwezige bronnen over Tilburgers binnen Oorlogsbronnen.nl, worden de mogelijkheden voor onderzoek naar Tilburgse oorlogsslachtoffers vergroot. Een win-win situatie voor beiden dus. 

Constantia Cornelia M.J. van Dijk
Veel personen deelden hun informatie met het archief. Een voorbeeld daarvan kwam in mei 2021 binnen. Een achterneef van Anneke en Constantia van Dijk stuurde gegevens over zijn oudtantes, die beiden in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Zij waren dochters van wolhandelaar Van Dijk. De familie met negen kinderen behoorde tot de elite van Tilburg. Anneke en ‘Stans’ gingen wonen in pension Mariëngaarde, destijds een luxe oord voor welgestelde dames. Op 2 februari 1945 viel een verdwaalde V-1 bom, op weg naar Engeland, neer vlakbij de keuken en de kapel van Mariëngaarde, waar op dat moment een kerkdienst bezig was. De beide zussen kwamen om, samen met nog 20 andere personen. De achterneef deelde veel informatie en een aantal foto’s, wat het verhaal van de beide zussen veel menselijker maakt en het dichterbij brengt. 

Om andere slachtoffers ook met een levendiger verhaal te beschrijven, zoekt het archief nog veel informatie. Vandaar de oproep aan degenen die informatie hebben over een oorlogsslachtoffer uit Tilburg om dit te delen. Reacties kunnen gestuurd worden naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers. 

Op wikimiddenbrabant.nl lees je ook de verhalen van Gust van Lieshout, Boy Ecury, Joanna VermeerJetje van Loon en nog vele anderen. 

In vijf maanden heeft Regionaal Archief Tilburg 253 oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en daarmee een gezicht gegeven. Over een jaar, op 27 oktober 2022, eindigt het project en verwacht het archief van alle 731 slachtoffers een beschrijving te hebben. In de wiki én op oorlogslevens.nl kom je deze Tilburgers dan tegen. Hoewel het al bijna 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen, blijft het belangrijk om de slachtoffers te herdenken en de herinnering aan alle slachtoffers levend te houden. 

2 reacties

Reageren
  1. jojanneke | Nov 12, 2021
    Beste Kees, via de knop Bibliotheek bovenin het menu op onze site, is het mogelijk om te zoeken in onze bibliotheekcatalogus. Inzien bij ons wordt de komende tijd wel lastig vanwege een dakrenovatie. De Brabantcollectie van Tilburg University of de Bibliotheek Midden-Brabant zijn ook goede plekken om boeken over Noord-Brabant te vinden. Groeten, Jojanneke van Zandwijk
  2. kees | Nov 11, 2021
    Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland LIV red.Van den Eerenbeemt,Coopmans,Poelhekke,Winkelman Stichting Zuidelijk Historisch Contact Tilburg-1982 Plaatsbepaling van het historisch onderzoek betreffende Noord-Brabant binnen de geschiedenis der Nederlanden,symposium ter gelegenheid van het verschijnen van het 50e deel in de reeks "Bijdragen" 's-Hertogenbosch 23 April 1982. Blz.116 e.v. Prof.Dr.I.J.Brugmans De nederlandse economie en het bedrijfsleven in Noord-Brabant in de 18e en 19e eeuw. Beschikt de bibliotheek van het archief over meerdere werken van de hand van deze Brugmans ?

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag