Film van de maand #22 IJspret met de Tilburg Trappers in de Pellikaanhal

2
20-10-2021
  • film van de maand
  • filmcollectie
  • uit de beeldcollectie
  • ijshockey
  • sport
  • Tilburg
  • Pellikaanhal
  • schaatsen

Tilburg heeft een lange traditie van ijssport. Van het eerste begin op ondergelopen velden in de winter tot de hypermoderne Ireen Wüst IJsbaan. Eerder keken we met de film van de maand naar de eerste kunstijsbaan in Tilburg. Deze werd in 1938 geopend bij de ijsfabriek in de Elzenstraat, zo werd de winterse overproductie gebruikt ter vermaak én sport. De baan was namelijk de thuisbasis van de Tilburgsche IJs Sport Club (TIJSC). Tijdens de oorlog werd de ijsbaan echter gesloten, maar dit betekende niet het einde van de schaatspret in Tilburg. In tegendeel, dit was slechts het begin!

Een nieuwe kunstijsbaan

Met de film van deze maand kijken we verder naar de ontwikkeling van de kunstijsbaan in Tilburg. Na de oorlog blijft de ijsbaan aan de Elzenstraat nog gedeeltelijk in gebruik, maar de toestand van het ijs verslechtert. In 1957 maakt de introductie van de koelkast een einde aan de ijsfabriek en daarmee komt ook een definitief eind aan de kunstijsbaan. Hierdoor valt niet alleen het winterse vermaak weg, maar ook de TIJSC moeten noodgedwongen stoppen. Vanaf 1964 bloeit het Tilburgse ijshockey echter weer op onder de naam TIJSC Tilburg Trappers. In de eerste instantie moesten zij de weergoden trotseren op de openluchtbaan Theresia. Hier kwam in 1969 echter verandering in. De film van deze maand toont het begin van dit nieuwe hoofdstuk van de ijssport: de opening van de Pellikaanhal.

De tekst gaat verder onder het filmfragment. 

Henk Pellikaan: een ondernemer met een hart voor sport

De Pellikaanhal is vernoemd naar oprichter Henk Pellikaan (1900-1999, zie foto bovenaan dit blog). In zijn persoonlijkheid kwamen zakelijk inzicht en een grote sportliefde samen. Pellikaan begon zijn carrière als voetballer. Via Sparta Leerdam en TSV LONGA schopte hij het in 1932 tot het Nederlands elftal. Betaald voetbal was destijds echter minder lucratief en voor extra inkomsten richtte de voetballer naast zijn sportcarrière een eigen bouwbedrijf op.

Pellikaan Bouw werd een groot economisch succes. Naast de bouw van onder andere huizen en industriële complexen specialiseert het bedrijf zich in sportfaciliteiten. Ze werden bekend met de ontwikkeling van een type sporthal die snel en goedkoop gebouwd werd dankzij prefab onderdelen (de Tilburgse hal werd in slechts 40 werkdagen voltooid). Een bijkomend voordeel van de hallen was dat sporters niet meer werden blootgesteld aan de elementen en onder ideale omstandigheden konden trainen. Het bouwconcept bleek een gat in de markt en op 28 november 1969 werd de vijftigste hal in Tilburg geopend.

Kunstschaatsen met een lach en een spannend potje ijshockey

De ingebruikname van de overdekte kunstijsbaan werd feestelijk gevierd. De opening werd verricht door Prins Claus onder het toeziend oog van zo’n 5000 toeschouwers. Hiermee was de Tilburgse hal groter dan zijn voorgangers. Daarnaast was er ruimte voor een gymnastieklokaal, twee restaurants, kantoren en winkels. Er was zelfs buiten de Tilburgse grenzen gedacht. De verlichting was namelijk zo geplaatst dat deze geschikt was voor kleurentelevisie uitzendingen.

De film van de opening begint met een lach. De Duitse kunstschaatser Sepp Schönmetzler verzorgd een komische schaatsshow. Acrobatische kunsten worden afgewisseld met “onhandige” glijpartijen. Na dit kunststukje vermaak wordt het serieus. De spelers van TIJSC Tilburg Trappers betreden het ijs voor een wedstrijd tegen de Canadese Baden Raiders. Hoewel op de openingsdag de wedstrijd in het voordeel van de Canadezen wordt beslist, zullen de Tilburgse ijshockeyers nog vele successen boeken op het ijs van de Pellikaanhal. Van 1971 tot en met 1976 zijn de Tilburgers onafgebroken landskampioen daarnaast behalen ze in de jaren zeventig de halve finale van de Europa Cup. Tilburg heeft dankzij de nieuwe kunstijsbaan opnieuw een plek veroverd in de internationale ijssport.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag