Zomer 1948: Unieke filmbeelden opgedoken van Koninklijke Jubileumfeesten in Tilburg

32
11-07-2021
  • sport
  • voetbal
  • feest
  • koningshuis
  • oranjefeesten
  • film
  • aanwinst

 

 

De zomer van 1948 was echt de moeite waard om op film vast te leggen vanwege de vele festiviteiten. Van 27 augustus tot 6 september 1948 vierde Tilburg op grootse wijze feest ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina en het kroningsfeest van Juliana. Zo vlak na de Tweede Wereldoorlog waren veel goederen nog op de bon. Toch werden ook in Tilburg kosten noch moeite gespaard om de jubileumfeesten groots aan te pakken. Jong en oud, rijk en arm had eraan meegewerkt.

Tijdens de feesten werden het Wilhelminapark, de grote pleinen en de straten feeëriek verlicht. Op het Paleis-Raadhuis hing een lichtende majesteitskroon en de Firma van Boxtel vormde in de avonduren een zee van twinkelende lampjes. In de straten werd vaak het Wilhelmus gezongen, gevolgd door ‘Wij leven vrij.’

Het sportpark, dat op 15 augustus 1948 werd geopend, is uitgebreid in beeld. We zien een wijds Tilburg waar je vanuit de tribunes vrijelijk de toren van de Korvelse Kerk en de fabrieksschoorstenen nog kan zien. Sporters van gymnastiek en Turnvereniging Dionysius, één van de oudste gymnastiekverenigingen in Tilburg, laten op het veld hun kunsten zien. De tribunes zijn afgeladen vol. Later werd op deze plek het voetbalstadion van Willem II gebouwd.  Zondag 29 augustus werd er een voetbalwedstrijd gespeeld  tussen DOS Utrecht en het Tilburgse LONGA. We zien hier unieke bewegende beelden, LONGA speelde in zwarte sportbroeken. De wandelaars, die namens de inwoners van Tilburg in Amsterdam een herdenkingsboek over de Tilburgse sportwereld aan het Koningshuis hadden aangeboden, kwamen terug in het sportpark aan. Als dank ontvingen ze uit handen van de burgemeester Eduard van Voorst tot Voorst een oorkonde.

Hoogtepunt vormde de dinsdag 31 augustus, die startte met een openluchtmis op het Heuvelplein. Om half twaalf legden burgemeester Van Voorst tot Voorst en de voorzitter van het Oranje-comité J. Mutsaerts een krans aan de voet van het standbeeld van Koning Willem II, de voorvader van Juliana. In de middag was er een raadzitting met een optreden van de Liedertafel Souvenir des Montagnards, gevolgd door een kinderoptocht. Er zijn beelden van het Besterdplein, waar diverse concerten in de kiosk, kinderspelen en een openluchtbal werden georganiseerd.

De feestelijkheden werden op 6 september 1948 afgesloten met een historische optocht. Vele Tilburgers vullen de straten van de stad om zich te vergapen aan de optocht met maar liefst 38 groepen. Vanaf de Bredaseweg komt in de stromende regen een levend geschiedenisboek met historische taferelen voorbij, met een nagebouwde Gouden Koets, een look-a-like Willem II te paard (gespeeld door August Buddemeijer) en vele praalwagens. Ook het Paleis-Raadhuis komt in nagebouwde vorm voorbij, tussen de muziekgroepen, paarden, honden door en stoeten die historisch militair vertoon laten zien.

De filmbeelden werden geschonken door Ad van de Pas, zoon van de filmer. De 8 mm-film is in fragmenten opgenomen in augustus en september 1948. De duur van het totaal van de beelden is ruim 24 Minuten. Van deze feestelijke dagen waren al wel foto’s bekend (waaronder vele van Schmidlin en A. van Beurden), maar bewegend beeld was nog niet bekend. Daarom zijn deze opnames van grote waarde. Filmer Leo van de Pas (1907-1958) had filmen als hobby en hij vervulde tevens een bestuursfunctie bij de Tilburgse Amateur Fotografen Vereniging. Regionaal Archief Tilburg is bijzonder blij met deze schenking van bewegend beeld uit het Tilburg van 1948.

 

4 reacties

Reageren
  1. luud | Jul 16, 2021
    @hanny Je bent niet de enige die zou willen dat sommige dingen waren blijven bestaan. Gelukkig hebben we de foto's nog en nu ook de beelden ;)
  2. hanny | Jul 15, 2021
    Heerlijk die oudebeelden; Voor mij het mooiste het oude Paleid-Raadhuis met nog de oprijlanen en de vijver met fontein ervoor ... helaas is " Kees de Sloper" daar vooorbij gekomen en heeft alles laten afbreken, betonnen platen met een aflopend waterlaagje hààlt het niet bij die mooie vijver ! ! ! En het zwart marmeren torengeval ernaast maakt het Paleis tot een " Bommel-kasteeltje "... Gemeentelijke administratie - huisvesting had ook elders 'modern' gebouwd kunnen worden destijds ! Ik woon niet meer in Tilburg, maar het doet me nog steeds 'zeer' ! 
  3. Yvonne Welings | Jul 14, 2021
    Dat staat inderdaad op de aftiteling. Zoon Ad van de Pas vertelde dat zijn vader ontzettend spijt had dat degene die de film had gemonteerd, deze spelfout had gemaakt. Het geeft inderdaad verwarring. In het adresboek van Tilburg uit die tijd staat Leo van der Pas alleen vermeld als steenkolenhandelaar in de Molenstraat. Leo van de Pas zou van iemand anders de vergunning voor een slijterij hebben gekregen. Gaandeweg kregen we vele puzzels opgelost. We zouden het leuk vinden wanneer er mensen kunnen worden herkend. 
  4. Leendert | Jul 14, 2021
    Is het niet de maker v.d. Plas? i.p.v. Pas

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag