Bouwtekeningen zoeken: hoe doe je dat?

18
19-01-2021
  • Oisterwijk
  • Raamsdonksveer
  • Raamsdonk
  • Oosterhout
  • Gilze en Rijen
  • Geertruidenberg
  • bouwtekeningen
  • bouwarchief
  • Baarle-Nassau
  • Alphen-Chaam
Gilze, Kruising Lange-Wagenstraat / Nieuwstraat. Foto Johan van Gurp.

Een flinke groep bezoekers van onze website zijn op zoek naar bouwtekeningen. Regionaal Archief Tilburg heeft er heel veel in de depots liggen. We hebben ze allemaal in een overzicht geplaatst

Vanaf vandaag, 19 januari 2021, is een deel van de bouwdossiers via een vernieuwde website te doorzoeken. Op dit moment geldt dat voor de bouwtekeningen van de gemeenten Gilze en Rijen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau, Geertruidenberg (en Raamsdonk), Oisterwijk en Oosterhout. 

Je hoeft dus niet meer naar het gemeentehuis te gaan, gewoon vanaf de (luie) stoel met een paar klikken vind je de juiste informatie.

Zoeken
Het zoeken is redelijk eenvoudig. Ga naar de BouwDossierApplicatie (BDA)  en kies voor een gemeente of typ de naam in van de straat.
Je kunt nog filteren binnen de resultatenlijst en als je een keuze hebt gemaakt zijn er verschillende mogelijkheden:
1. Het bouwdossier is al digitaal
Je kunt dan een verzoek indienen om de tekeningen in te zien. Het kan een paar dagen duren voordat je via de e-mail een link ontvangt waarmee je de geselecteerde bestanden kunt inzien. Deze link is maar een beperkte tijd geldig. In eerste instantie krijg je alleen de tekeningen en eventueel berekeningen te zien. Vanwege de AVG is het niet toegestaan om de overige documenten (aanvraag en vergunning) zomaar te raadplegen. Mocht je die wel nodig hebben dan moet je even contact opnemen via bouwdossiers@regionaalarchieftilburg.nl.
2. Het bouwdossier is al digitaal en van voor 1941.
Je kunt dan alle documenten meteen inzien.
3. Het bouwdossier is nog niet digitaal.
Regionaal Archief Tilburg gaat het dossier dan scannen en online plaatsen. Dit proces duurt langer en we streven er naar om binnen twee weken alles klaar te hebben. Je ontvangt dan een e-mail net als bij mogelijkheid 1.

Welke bouwtekeningen zijn niet beschikbaar? 
Voor de meeste panden geldt dat de tekeningen digitaal te raadplegen zijn. Maar er zijn gebouwen die zijn uitgezonderd. Dit zijn panden met een veiligheidsrisico.
Voor inzage van deze bouwtekeningen moet je schriftelijke toestemming vragen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de betreffende gemeente. Bij de betreffende bouwdossiers staat dat ook duidelijk aangegeven.

Als je deze toestemming hebt, kun je contact opnemen met bouwdossiers@regionaalarchieftilburg.nl

Na oktober 2010
Om recente bouwtekeningen in te zien, kun je contact opnemen met de betreffende gemeente. De jaartallen van de bouwdossiers die Regionaal Archief Tilburg heeft, staan in het overzicht.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag