#7 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

4
04-06-2020
 • Metamorfoze
 • Tilburg
 • schepenbank
 • restauratie
 • Goirle
 • digitalisering

Schepenbank Tilburg en Goirle - archiefzakIn februari 2020 kwam er na twee jaar een einde aan het restaureren, schoonmaken, verpakken, digitaliseren en digitaal beschikbaar stellen van het eerste gedeelte van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811. Dat allemaal dankzij het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze, waarvoor destijds subsidie werd ontvangen. Het archief bestond in totaal uit zo’n 50 meter aan archiefstukken en staat nu met ruim 161.000 scans op de website van Regionaal Archief Tilburg. Eind 2017 waren we al begonnen met de voorbereidingen en nu kan iedereen, tot en met inventarisnummer 8095, van dit archief genieten en uitgebreid onderzoek doen. 

Maar we willen natuurlijk dat het complete archief, van iets meer dan 100 meter, gerestaureerd en gedigitaliseerd gaat worden en dus hebben we eind vorig jaar subsidie aangevraagd voor het tweede en laatste deel van dit archief. Hiervoor werd in januari een voorlopige honorering van de subsidie toegekend. Vervolgens moest er een projectplan, inclusief begroting en planning, gemaakt worden om dit project in goede banen te leiden. Toen dat was gelukt en en het werd goedgekeurd door Bureau Metamorfoze, werd eind mei de subsidie definitief. We kunnen ons nu gaan voorbereiden op de uitvoering van dit tweede gedeelte van het archief.

Dit tweede deel beslaat 51 meter en betreft de inventarisnummers 8096 tot en met 10288. In de loop van juli wordt het archief opgehaald voor restauratie en digitalisering. De restauratie zal worden uitgevoerd door het Zeeuws Archief en de digitalisering door Art in Print, beide gevestigd in Middelburg. In totaal zal dit project zo’n twee jaar in beslag nemen.
In augustus 2022 is het dan zover en is dit unieke archief, dat één van de meest geraadpleegde archieven van ons is, volledig gerestaureerd en digitaal beschikbaar. Een moment om naar uit te kijken.

4 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Jun 19, 2020
  @John, ja hoor, dat is in Middelburg heel goed geregeld!
 2. John | Jun 13, 2020
  Daar in Middelburg zal 'teen en ander, (heden) toch wel goed beveiligd zijn.....??
 3. MARLIES | Jun 07, 2020
  Heel benieuwd wat ze daar allemaal weer voor mooie dingen tegenkomen.
 4. John | Jun 04, 2020
  Gaat even duren, maar dan heb je ook wat !

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag