Workshop omgekomen studenten WOII: bezoek Gedenkplaats Haaren

4
25-04-2017
  • Tweede Wereldoorlog
  • Tilburg
  • workshop
  • Tilburg Cobbenhagen Center
  • Vrijheid doorgeven

Haaren_1Woensdag 19 april 2017 bezocht een groep onderzoekers Gedenkplaats Haaren. Alle deelnemers maken deel uit van het  onderzoeksproject  waarin men de levens reconstrueert van de Tilburgse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het onderzoeksproject is een onderdeel van het project ‘Vrijheid doorgeven’, een samenwerkingsverband tussen Regionaal Archief Tilburg en het Tilburg Cobbenhagen Center

                                 
   Haaren_2

Een enthousiaste gids leidde de groep door het voormalige grootseminarie. Het seminarie is gebouwd in 1839 en diende als opleidingsplek voor priesters. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw geconfisqueerd door de Duitsers om tussen 1941-1944 dienst te doen als gijzelaars- en interneringskamp. In die periode hebben er in totaal ongeveer 4100 personen in het kamp gevangen gezeten. Onder hen waren verzetslieden en piloten. In Kamp Haaren waren ook veel ‘preventieve gijzelaars’ opgenomen: personen die vastgezet werden om het verzet ervan te weerhouden acties te ondernemen. Hieronder veel mensen uit hogere culturele en maatschappelijke kringen, zoals de latere minister-president Jan de Quay, Frits Philips en schrijver Jan Campert.  
                                    Haaren_3

Twee van de omgekomen studenten, Marius van den Wildenberg en Nico van Kerkoerle,  hebben in Kamp Haaren vastgezeten. Het bezoeken van de plaats waar zij vastgezeten hebben was een indrukwekkende ervaring. De middag was naast leerzaam ook bevorderlijk voor het onderzoek. Kamp Haaren heeft bronnen die informatie bieden over de levens van de omgekomen studenten, waaronder het handgeschreven dagboek van Nico van Kerkoerle. Een nieuw bezoek om het dagboek in alle rust te kunnen bekijken staat inmiddels op de planning.
    Haaren_4

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Toine van Berkel

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag