Vervolg workshop naar omgekomen studenten WOII: Wiertz, Nijst en Peters.

7
17-01-2017
  • Vrijheid doorgeven
  • Tilburg Cobbenhage Center
  • Tweede Wereldoorlog
  • workshop
  • onderzoek
  • studenten
  • gedenkproject
  • WOII

Cob_1Woensdag 11 januari vond een nieuwe bijeenkomst plaats van het onderzoeksproject Wie was…? Onderzoek naar de omgekomen Tilburgse studenten tijdens WOII. Door middel van historisch en genealogisch onderzoek reconstrueren onderzoekers de levens van Tilburgse studenten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.k reconstrueren onderzoekers de levens van Tilburgse studenten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Omdat de laatste bijeenkomst plaatsvond voor de feestdagen, werd de workshop geopend met een kort overzicht van de vorderingen en de onderzoeksresultaten van de eerste periode. Er bleken in de tussentijd nieuwe details over de studenten gevonden te zijn. Zo is er een naoorlogs opsporingsdossier van het Rode Kruis achterhaald en is er contact gelegd met familieleden van verschillende overleden studenten. Deze vorderingen bieden mogelijkheden tot verder onderzoek om meer informatie over de studenten te verzamelen.

Cob_3Na de terugblik was het tijd om de levens van drie nieuwe studenten te onderzoeken. Deze bijeenkomst stonden Wiel Wiertz, Charles Nijst en Geert Peters centraal. Tijdens de workshop kwamen interessante details uit de levens van de studenten aan het licht. Zo werd Charles Nijst in 1943 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 dagen wegen anti-Duitse uitlatingen en kwam Geert Peters op 28 oktober 1944 om toen het gebouw boven zijn schuilkelder instortte als gevolg van de mislukte geallieerde bombardementen op de Maasbruggen. Volgens het gedenkboek In Memoriam Fratrum van het Tilburgsch Studenten Corps Sint Olof schreef Geert enkele afscheidsbriefjes voor zijn nabestaanden. Waar deze briefjes nu zijn is vooralsnog helaas onbekend.

Cob_2Het was een vruchtbare onderzoeksmiddag, met voldoende aanknopingspunten voor verder onderzoek. De resultaten van de workshops worden verwerkt tot een digitaal en fysiek gedenkmonument voor de omgekomen Tilburgse studenten, dat 4 mei onthuld zal worden.


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag