Jaaroverzicht 2016: onze bezigheden

3
27-12-2016
  • 2016
  • activiteiten
  • jaaroverzicht
404755 vuurwerkIn 2016 hebben we met de medewerkers onze schouders gezet onder een veelheid aan klussen, taken, bezigheden, bezoeken, activiteiten en contacten die voorbij kwamen. We waren meer in het nieuws dan ooit en digitaliseerden nog nooit zoveel in een jaar. We geven hieronder een kort overzicht.

Koninklijke Harmonie Concordia HilvarenbeekOp 14 januari was de overdracht van het archief van de Harmonie Concordia uit Hilvarenbeek, een mooie toevoeging aan onze collectie. In februari publiceerden we een verdiepend stuk over de schepenbank van Tilburg en Goirle, een collectie archiefstukken van 108 meter in totaal.
Op 1 april was er fraai bezoek, onder de titel 'Wa doede gij?'. Gemeenteambtenaren uit Dongen kwamen een kijkje nemen en kennismaken.
Muurkrant plakactieEen paar dagen later liepen we bijna stuiterend door de gangen van het archief, toen we tot onze grote verbazing in het journaal van de NOS te zien waren. Vijf vrijwilligers hadden de teksten van de muurkranten uit onze collectie overgetiept en om dat te vieren, hadden we een ludieke plakactie bedacht om hen te bedanken. Omroep Brabant kwam beelden schieten voor hun uitzending. De NOS was hier zo van gecharmeerd, dat zij het in hun journaal overnamen.
Ronald Peeters (5)_foto Jan van Oevelen_09-03-2016Op 15 april deden we iets wat we vrijwel nooit doen: we sloten de studiezaal op een vrijdag uren eerder dan de bezoeker van ons gewend is. Die middag namen we afscheid van Ronald Peeters, hoofd Stadsmuseum Tilburg. Hij was jaren archivaris in Tilburg. Het werd een feestelijke middag met onverwacht bezoek van burgemeester Noordanus.

onderscheiding Arjan van LoonDiezelfde maand namen we ook afscheid van onze collega Arjan van Loon. Vanwege Arjans bijdragen aan de uitgebreide geschiedschrijving van Geertruidenberg ontving hij van wethouder Van den Kieboom van Geertruidenberg de Oorkonde van Verdienste.

Symposium_OmdatWeWetenVanHunLot-A4-page-001Alsof dat voor april nog niet genoeg was, organiseerden we op 21 april ook het symposium 'Omdat we weten van hun lot. Onderzoek naar Joden in Noord-Brabant, 1930-1945'. Vele sprekers vertelden over hun onderzoek en er werd ook gediscussieerd over manieren van herdenken. Het smaakte naar meer, de dag was eigenlijk te kort. Ruim honderd mensen waren erbij aanwezig. Om ook anderen in de gelegenheid te stellen van de inhoud van de dag te weten, stelden we een symposiumbundel samen.

Heemkring Molenheide deed prachtig werk door de Tijdmachine Gilze en Rijen te vullen met vele nieuwe lemma's. In totaal staan er nu 750 lemma's over de geschiedenis van deze gemeente in de tijdmachine. Mooi werk!
In mei kwamen vele vrijwilligers van heemkundekring Carel de Roy op de fiets vanuit Alphen en Riel naar het archief voor een bezoek en kennismaking. Een zeer geslaagde dag.
Regionaal Archief Tilburg heeft als beleid om de beschikbare informatie zo wijd mogelijk te verspreiden en beschikbaar te stellen. Eind mei kwamen de beschrijvingen uit onze gedigitaliseerde inventarissen beschikbaar (en doorzoekbaar) via Archives Portal Europe.
rock
Iets luchtigs tussendoor: op 9 juni deden we mee aan International Archives Day. Dat had de titel #ArchivesRock meegekregen, Veel muzeik uit archieven zou er voorbij komen! We gaven er onze eigen twist aan, waarvan je hiernaast een voorbeeld ziet.

Dan over naar de audiobestanden: we digitaliseerden uren aan geluidsbanden van Omroep Tilburg. In juni plaatsen we die online. Heerlijk odepot vrijwilligersm uren te luisteren naar deze oude fragmenten en het nieuws uit vervlogen tijden. 

Tevens in juni was de introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers. In een informele bijeenkomst werden onze nieuwe vrijwilligers bijgepraat over de positie van het archief binnen de Stichting Mommerskwartier, leerden ze de geschiedenis van het archief kennen en maakten ze kennis met de rijke historie van het gebouw waarin we zitten.

De oudste vermelding van de Tilburgse Kermis was tot op heden het jaar 1570, in een akte waarin een hertrouwde moeder en haar kinderen een schikking over het bezit van de overleden vader treffen.

In de eerste helft van 2016 is een document gevonden dat de eerste vermelding toch weer wat verder terug in de tijd plaatst, namelijk 1567!

En ken je 'm nog? Willem Vermeulen? Hij  was gastblogger om over zijn onderzoek te vertellen, waarbij genealogische open data in onder andere onze collectie de basis vormde. Spannend werk.
Open Monumentendag stond dit jaar in het teken van Iconen en Symbolen, met in Tilburg extra aandacht voor Koning Willem II. Samen met Stadsmuseum Tilburg maakten we er een geslaagde dag van. Ook heel geslaagd was de Oosterhout-dag. Zo geslaagd dat we erover denken voortaan elk jaar een dag in het teken van een gemeente uit ons werkgebied te organiseren.

Van september tot en met december werden workshops georganiseerd in samenwerking met het Tilburg Cobbenhage Center. Samen met vrijwilligers werden tijdens de workshops gegevens gezocht van omgekomen Tilburgse studenten tijdens WOIDe eerste workshop, 14 september 2016. foto: Stef UijensI. Een bijzonder project dat na de eerste workshop al nieuwe gegevens opleverde. In december dachten we de laatste workshop te geven, maar we gaan er in 2017 mee door. Het levert zoveel op, dat we er nog niet mee willen stoppen.

Hou je van puzzelen? Kijk dan zeker nog eens naar de nieuwe website Wat staat daer, ontwikkeld met het BHIC en RHCe. In deze online tool train je je vaardigheid in het lezen van oud schrift. In oktober lanceerden we de website.
Gert-Jan winnaar Stuk van het JaarIn oktober is het traditioneel ook Maand van de Geschiedenis met om de twee jaar de verkiezing Stuk van het Jaar. We zonden een muurkrant in, 'Vette friet in Tilburg'. Al maanden hadden witten broeden op de campagne en dat wierp zijn vruchten af, want op 29 oktober namen we in het Rijksmuseum de eerste prijs in ontvangst. Meer weten over onze campagne? Kijk dan hier.

Terwijl de prijsuitreiking in Amsterdam aan de gang was, kon je in Tilburg naar de historische bios tijdens de Cultuurnacht.
Op donderdag 20 oktober 2016, kregen we in het archief bezoek van wethouder Van der Helm en Unitleider Interne Dienstverlening mevrouw Heijnen uit de gemeente Oosterhout.

AantafelPosterA3-page-001 (Werkkopie)Na de overwinning van Stuk van het Jaar stoomden we meteen door naar ons culinaire avontuur Aan tafel! Samen met koks en kokkinnen bereidden we gerechten uit oude receptenboekjes uit onze collectie. De dag organiseerden we met Stadsmuseum Tilburg. Een groot succes dat zeker naar meer smaakte!
Om de smaak dan nog maar even vast te houden, verzamelden we alle recepten in een online magazine. Daarin lees je nog veel meer dan alleen de recepten. Stef Uijens beschrijft bijvoorbeeld de expo die hij samenstelde voor Aan tafel!

Twee van onze vrijwilligers vielen in de prijzen: Wim de Bakker en Jef van Gils.
In november vernieuwden we de databank voor foto en geluid. Deze is nu veel overzichtelijker en prettiger in gebruik.

Begin december startten we een zoektocht naar ontbrekende fotostroken van de stadswanden van Tilburg. In 2017 gaan we dit bijzondere materiaal digitaliseren.

Lancierprijs DEF rgb smllOok lanceerden we begin december een prijs voor onderzoek, gedaan met archiefstukken uit de collectie. Doel hiervan is het stimuleren van onderzoek in onze uitgebreide collectie bronnen. We noemen de prijs de Lanciersprijs.

Groepsfoto Twee eeuwen -Sepia-Maria van der Heyden6558-verkleindMet een feestje sloten we een belangrijk project van het archief af: Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken. Ruim twintig vrijwilligers maakten een inventarisatie van bedrijfsgegevens en zochten naar data over de fabrikanten en hun families. De onderzoeksresultaten zijn in de Tilburg Wiki geplaatst en nu voor iedereen beschikbaar.

En op een van de laatste dagen voor kerstmis trakteerden we onze behouds-vrijwilligers op een kennisdeel-dag over het behoud van archieven. Ze gingen zelf hand-on aan de slag met de gereedschappen en materialen van een restaurator.

We sluiten een druk jaar af. En gaan een druk jaar tegemoet! Er zijn alweer vele plannen voor het nieuwe jaar. We blijven jullie op de hoogte houden via de website, Facebook, Twitter en de nieuwsbrief.

Fijne jaarwisseling gewenst aan iedereen en op naar 2017!

2 reacties

Reageren
  1. jojanneke | Jan 06, 2017

    Hallo Gemma,

    je hebt helemaal gelijk! Stond wel op mijn lijst, maar het was zoveel, dat ik die ene vergeten ben. Ik voeg 'm meteen toe! Dank voor je opmerkzaamheid!

    Groet, Jojanneke

  2. Gemma | Jan 03, 2017

    Hoi Hoi. De beste wensen allemaal. Goed zoekjaar in het vooruitzicht.  

    Maaaaaar, mis ik nu echt de activiteiten van Twee eeuwen Tilburgsche textiel?????????????

    Daar hebben we met een aantal mensen hard aan gewerkt. Veel uren in gestoken en nu staat het hierboven niet tussen. Gemiste kans.

    Viel me zo maar op. 


    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag