Wegwijs in de website

8
15-02-2016
 • onderzoek
 • zoeken
 • digitale dienstverlening
 • dienstverlening
 • uitleg
 • kwaliteitsmonitor
 • website
 • instructie
 • bezoekers
studiezaal Regionaal Archief Tilburg (3) fotografie Marloes Coppes_kleinUit het bezoekersonderzoek (Kwaliteitsmonitor 2015) blijkt dat veel mensen moeite hebben met de nieuwe structuur en zoekwijzen van onze website. Er is uiterlijk veel veranderd, maar de inhoud van de databases is hetzelfde. Het is even wennen aan het nieuwe uiterlijk en aan de manier waarop je moet zoeken. Om dat wennen makkelijker te maken voor de bezoekers op onze website, gaan we bijeenkomsten houden, waarin we laten zien hoe alles gevonden kan worden. Ook kunnen de deelnemers er vragen stellen en suggesties doen om de website verder te verbeteren.

De bijeenkomsten zijn op woensdagmiddag en duren maximaal twee uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Per bijeenkomst kunnen maximaal 40 deelnemers meedoen. Hoe meer vraag er is naar dergelijke bijeenkomsten, hoe meer we er houden!
Voor degenen die niet de mogelijkheid hebben om erbij te zijn, filmen we de bijeenkomst. Deze beelden zijn live te volgen. Dat gebeurt via Persicope, waar je ook de mogelijkheid hebt om vragen te stellen. Die vragen worden doorgespeeld naar degene die de instructie geeft, live! 
We proberen hiermee een deel van de onwennigheid van onze website weg te nemen en onze bezoekers zich thuis te laten voelen in onze databases.

De eerste instructiebijeenkomst wordt gehouden op woensdag 24 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Wil je hierbij zijn, stuur dan een mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Bijeenkomst website. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je bent van harte welkom op die middag in de studiezaal van het archief (Kazernehof 75 in Tilburg).

Naar aanleiding van deze bijeenkomsten zullen instructiefilmpjes ontwikkeld worden, zodat altijd in alle rust nagekeken kan worden hoe in de verschillende onderdelen van de website de juiste informatie gevonden kan worden. Daarnaast wordt binnenkort een belangrijke aanpassing gedaan op de website: de help-teksten (die nu moeilijk te vinden zijn) worden op een zeer logische plek aangeboden. Ze zullen vanaf elke zoekpagina op de site te benaderen zijn. Dit zal het zoeken aanmerkelijk duidelijker maken voor degenen die vast lopen.

studiezaal Regionaal Archief Tilburg (5) fotografie Marloes Coppes_kleinHet bezoekersonderzoek heeft ook duidelijk gemaakt dat er op meer fronten dan alleen de website verbetering mogelijk is. Dit heeft al geleid tot organisatorische maatregelen. Zo is tijdens openingsuren de bezetting van de studiezaal aangepast en gaan de assistenten van dienstverlening verschillende cursussen volgen. Ook gaan zij kennis opdoen door intensiever mee te kijken met ervaren collega’s. Daarnaast komt er een testcase met een ‘mystery guest’. Deze persoon gaat undercover onderzoek doen in het archief en de bevindingen delen met de medewerkers.
De verwachting is dat al deze maatregelen ertoe leiden dat de (digitale) bezoekers hun weg weer makkelijk kunnen vinden in ons archief én dat de tevredenheid over onze dienstverlening met sprongen zal stijgen.

9 reacties

Reageren
 1. Ton | Feb 26, 2016

  In de aankondigingsmail werd gesteld, dat de bijeenkomst live zou worden uitgezonden via PERISCOPE.......

  Helaas.... of doe ik wellicht iets niet goed als ik daar inlog op 24 februari om 14.00 uur??

  M.vr. gr.

  Ton van Rooij

 2. luud | Feb 24, 2016

  @Harrie

  Dat is altijd goed om te horen! Van je enthousiasme dan. Dat andere onderdeel is natuurlijk minder. 

  Er zijn nu wel ontwikkelingen om dat in het vervolg beter te maken en vooral te houden op de lange termijn. 

 3. luud | Feb 24, 2016

  @Frans

  Je hebt gelijk dat het kort dag was. Gezien de opkomst gaan we zeker nog een bijeenkomst organiseren.

  Zoals ik ook al zei tegen Irma hierboven: is het een idee om op een zaterdag die bijeenkomst te organiseren?

  Ook voor jou geldt: op 2 maart geef ik de presentatie in het bibliotheekfiliaal in Udenhout.

 4. luud | Feb 24, 2016

  @Ad

  Je bent van harte welkom!

 5. luud | Feb 24, 2016

  @Irma

  Er zijn nog geen andere data geprikt. We laten dat ook afhangen van de respons op deze instructiebijeenkomst. Die opkomst is goed dus we zullen zeker nog een vervolg hieraan geven.

  Volgende week woensdag 2 maart is er ook een presentatie in de bibliotheek in Udenhout die ik ook verzorg. 

  Is het een idee om ook een instructiebijeenkomst te organiseren op een zaterdag?

 6. Irma | Feb 21, 2016
  <p>Hartelijk dank voor de uitnodiging voor de instructieles. Maar helaas moet ik op dat moment werken. Zijn er al andere data geprikt waarop de instructie nog een keer wordt gegeven; zo ja wanneer? Is het mogelijk om een keer op een avond een instructieles bij te wonen?</p><p>Ik hoor graag nog van u.</p><p>Met vriendelijke groet,</p>
 7. Ad | Feb 21, 2016

  Hierbij geef ik mij op woensdagmiddag 24 februari voor de bijeenkomst website van 14.00 uur t/m 16.00 in het regionaal  archief te Tilburg.

  Met vriendelijke groet,

  Ad. v. d. Gender

  Tilburg

 8. Frans | Feb 19, 2016

  Goede avond, zojuist heb ik uw uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van een instructiemiddag op woensdagmiddag 24 februari. Wat ik heel erg jammer vind is dat deze uitnodiging zo kort voor de betreffende datum wordt verzonden. Mensen die werken en hier een vrije dag voor op willen nemen krijgen dit niet meer voor elkaar zeker als je de uitnodiging pas op vrijdagavond kunt lezen. Gemiste kans niet goed over nagedacht. In de uitnodiging wordt ook aangegeven dat er meerdere momenten komen, wanneer? Als ik op de eerste dag niet kan en de andere momenten niet staan aangegeven........(!) Mijn ervaringen met het archief zijn meer dan uitstekend, maar dit vind k erg jammer. Hoop dat u mij aan dat kunt helpen zodat ik mij kan inschrijven.

  Met vriendelijke groet,

  Frans Reijven

  Roosendaal

 9. Harrie | Feb 15, 2016
  Na wat gewenning en een presentatie bij het Regionaal Archief ben ik zeer enthousiast over de mogelijkheden. Veel zoekmogelijkheden en razendsnel. Minpuntje vind ik nog steeds, dat de oude links niet meer werken. Daarom download ik nu veel meer dan vroeger (ook de eerder gevonden akten).

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag