Ken je deze niet alledaagse bron voor stamboomonderzoek?

6
27-09-2015
  • doodsoorzaak
  • overlijdensverklaring
  • stamboomonderzoek
overlijdensverklaringWe weten meestal wel welke bronnen je kunt raadplegen als je begint met stamboomonderzoek.
Maar als de boom dan eenmaal staat wil je graag het verhaal van je familie inkleuren. Personen spreken veel meer tot de verbeelding als je iets meer weet over hun leven en soms over hun dood.
Vrij onbekend archiefmateriaal hierbij is de overlijdensverklaring opgemaakt door een arts. Op deze briefjes staat naast de naam van de overledene ook de doodsoorzaak vermeld . Natuurlijk is de oorzaak van overlijden of ziekte in het Latijn vermeld. Maar met een beetje hulp van internet kom je daar vaak wel uit.
Door sommige onderzoekers worden deze overlijdensverklaringen gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over opmerkelijke sterfgevallen binnen een familie of een hardnekkig gerucht wat al generaties rondzoemt.  In een enkel geval is het gebruikt om
bewijzen te vinden voor een zeer zeldzame erfelijke ziekte.
De briefjes waar deze informatie op te vinden is zijn in  verschillende gemeentearchieven terug te vinden onder de zoekterm – overlijdensverklaringen –
De Tilburgse verklaringen zijn te vinden in het archief van de Burgerlijke Stand maar bij andere gemeentes zijn ze opgenomen in het archief van het gemeentebestuur.
Sommige gemeentes (o.a. Tilburg, Berkel-Enschot, Loon op Zand en Raamsdonk) hebben zeer complete series waarvan de oudste dateren uit 1870 en doorlopen tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Door de veranderende eis van registreren zijn er vanaf midden jaren vijftig geen overlijdensverklaringen meer bewaard.
Ooit aangelegd als uitvloeisel van de Wet tot Vaststelling van Bepalingen betrekkelijk het  Begraven  van  Lijken,  de  Begraafplaatsen  en  de Begrafenisregten  uit 1869, nu een informatiebron bij stamboomonderzoek.
Let op: overlijdensverklaringen jonger dan 75 jaar zijn vaak niet openbaar en moet er ontheffing aangevraagd worden  bij de gemeentearchivaris. Er wordt alleen inzage verleend als er een aantoonbare familierelatie is met de overledene.
Met bekende en onbekende bronnen aan de slag?
Meld je nu aan voor de cursus Stamboomonderzoek en leer in 6 bijeenkomsten je weg vinden in het archief en op internet.

5 reacties

Reageren
  1. Hendricus | Apr 23, 2017
    Wellicht nuttig: http://www.stamboom.org/ = verzameling bronnen gesorteerd op achternaam 
  2. Aad Vermeulen,m | Nov 09, 2015
    En waar zijn die van Rosmalen (ca. 1870) te vinden?
  3. John W van Wijk | Oct 01, 2015

    Zijn ook erg leerzaam en geven inzicht in ziektebeelden van weleer, en vergroot de woordenschat aan latijn 

    Bijv. aandoeningen die we nu kennen als Hepatitus, werden destijds geformuleerd als: "hepatis carina"  (gele lever), wat als symptoom zou kunnen duiden voor een bacreriële infectie elders in het lichaam.

    Destijds (in dit geval te Loon op Zand - Anna Ypelaar- 4 jul 1922) begreep men dat kennelijk niet zo, immers, de patient stierf aan "hepatis carina", terwijl de werkelijke oorzaak onbekend bleef.

    Deze verklaringen van overlijden kunnen zelfs belangrijk zijn in het onderkennen van erfelijke aandoeningen ! 

    Dus.............digitaliseren die hap !!

  4. Gerrit Kouwenhoven | Sep 29, 2015
    Mooi dat jullie er veel hebben. Vaak zijn ze vernietigd. Wij hebben ze maar van één gemeente.  http://streekarchiefehh.blogspot.nl/2013_01_01_archive.html
  5. John W van Wijk | Sep 28, 2015
    Wanneer komen ze toch on-line ?!

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag