Op de tentoonstelling van het Verhaal van Brabant in het
Noordbrabants Museum is een kinderwagen te zien, vervaardigd door de firma Van Delft uit Tilburg. Ook in het
Rijksmuseum Paleis Het Loo is een kinderwagen van Van Delft te bekijken en wel een heel bijzonder exemplaar uit 1909, die van de latere koningin Juliana. Fotograaf
Schmidlin legde destijds de schenking van de Tilburgse kinderwagen door de provincie Zeeland aan de koninklijke familie op de gevoelige plaat vast. En de Tilburgse firma Van Delft werd hiermee een hofleverancier.
Het fenomeen kinderwagen heeft in de twintigste eeuw een hele transformatie doorgemaakt. In Tilburg werd de rijtuig- en kinderwagenfabriek reeds in 1870 opgericht door Lambertus W. van Delft (1841-1919), later ondersteund door zijn zonen runde Henricus A.W. van Delft (1877-1943) en Adrianus A. W. van Delft (1882-1925). De fabriek was toen in de Poststraat gevestigd. In 1914 liet de firma een nieuwe fabriek bouwen aan de Telegraafstraat. De architect was C.H. van Hoof en er werd in een Art Déco stijl gebouwd.
De modellen uit de genoemde musea dateren van voor 1940. Van Herman van Tilburg ontving het Regionaal Archief Tilburg een reclamefolder uit 1949, met wat meer moderne modellen. Op Marktplaats zijn deze modellen nog steeds populair. De nieuwste vinding uit 1949 heet de
til-op, een kinderwagen die ook gebruikt kon worden als reiswieg. In de tijden van woningnood was de bak ook eenvoudig mee naar de bovenverdieping te nemen en voor de wat meer gefortuneerden achterin de auto.
Naar aanleiding van deze blog kregen we van Quinta de Vries een folder met nog nieuwere modellen, De Delfio-Bovenligger, die u hier op de afbeelding ziet.
 |
links Joke van den Broek-Hobbelen met baby Hanneke Simons |
Slechts een deel van de fabriek, die in 1975 werd gesloten, staat er nog. Sinds 2013 kent Van Delft ook een eigen straatnaam, het Van Delfthof.
De aanwinsten zijn opgenomen is de collectie documentatie Tilburg (399).
Link naar Historie Tilburg lemma Van Delft.