Voorverkiezing Stuk van het Jaar 5: 'De Sjoelbak'

0
13-08-2013
  • verkiezing
  • stukvanhetjaar
  • Stuk van het Jaar
In de maand augustus houdt Regionaal Archief Tilburg een verkiezing onder de collectiestukken. Hier stuk 5: Een charter die bekend staat als 'De Sjoelbak'.


Een van de topstukken uit de collectie van Regionaal Archief is een reglement -gildekaart- uit van het Tilburgse voetbooggilde Sint-Joris. In het archief is dit stuk bekend als ‘de Sjoelbak’.

Dit reglement – ook wel een gildekaart genoemd-  is omstreeks 1515 verleend aan het Sint-Jorisgilde door Robbrecht van Malsen en zijn vrouw Margriet van Haestrecht, heer en vrouwe van Tilburg en Goirle. De oude kaart omvat 35 artikelen, o.a. ‘over den papegaey schieten’ en ‘dat juwel van de koning’.
Op Sint-Jorisdag moest men jaarlijks aanwezig zijn bij het ‘altaer van Sint Jorijs in der kercke’. Mogelijk is deze kaart niet de oudste kaart van
het gilde maar is door de nieuwe heer van Tilburg een eerdere tekst vernieuwd. Hij schenkt hierbij aan de schutters vele ‘vrijheyden’ maar ‘begheert dat een yeghelyck schutter hem bijstant doen sal in synre noot’.
Tot die vrijheden behoorde dat men vrij mocht verblijven binnen de heerlijkheid van Tilburg en Goirle op de vijf vergaderdagen, ‘den Omganckdag’, Sacramentsdag, ‘Versworen Maendach’, Schietdag en Sint-Jorisdag. Ook mochten de schutsbroeders kwaadwillende personen aanhouden en aan de heer overleveren.

De reden waarom deze gildekaart bekend staat als de ‘sjoelbak’ is de langwerpige houten kist waarin de kaart bewaard wordt. En ja, deze kist lijkt inderdaad op een sjoelbak, alleen wat kleiner. De kaart bestaat uit drie aan elkaar genaaide stukken perkament. De lengte van het stuk is 123 cm en heeft een breedte van 25,5 cm.
De kaart verkeert in vrij slechte staat: het perkament is op verschillende plaatsen gebarsten, door slijtage en inktvraat is de tekst op sommige stukken vrijwel onleesbaar.


Is dit je favoriete archiefstuk? Laat het ons weten via het reactieformulier hieronder of via Facebook
Er volgen nog 5 stukken in de maand augustus. Je kunt stemmen op verschillende stukken!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag