002363 - Zijgevel van de St. Dionysiuskerk (Heike), toen gelegen aan de Markt, nu Stadhuisplein. De oude kerk ter plaatse kwam in de 17e eeuw in handen van de protestanten. Het zou tot 1824 duren voordat de katholieken hun oude parochiekerk weer in handen kregen. Drie jaar later, op 30 mei 1827 lag in de Gouden Zwaan aan de Markt het bestek ter inzage voor de bouw van een nieuwe kerk en het gedeeltelijk afbreken en herbouwen van de toren. Het werk werd gegund aan Noach van der Waals. Op 13 augustus 1827 legde pastoor Duchamps de eerste steen. Evermondus Duchamps was de laatste witheer van Tongerlo in Tilburg. Hij werd hier pastoor in 1807 en was nog 2 1/2 jaar pastoor in deze kerk. Op 29 oktober 1829 werd de eerste heilige mis opgedragen in de nieuwe kerk van het Heike door de deken van Hilvarenbeek; op 2 oktober 1843 werd de kerk geconsacreerd door een van haar voormalige pastoors, de bisschop van Gerra en coadjutor van mgr. Den Dubbelden, bisschop Zwijsen. Zwijsen was de eerste wereldheer die pastoor werd in Tilburg. - Foto's & Kaarten

Zijgevel van de St. Dionysiuskerk (Heike), toen gelegen aan de Markt, nu Stadhuisplein. De oude kerk ter plaatse kwam in de 17e eeuw in handen van de protestanten. Het zou tot 1824 duren voordat de katholieken hun oude parochiekerk weer in handen kregen. Drie jaar later, op 30 mei 1827 lag in de Gouden Zwaan aan de Markt het bestek ter inzage voor de bouw van een nieuwe kerk en het gedeeltelijk afbreken en herbouwen van de toren. Het werk werd gegund aan Noach van der Waals. Op 13 augustus 1827 legde pastoor Duchamps de eerste steen. Evermondus Duchamps was de laatste witheer van Tongerlo in Tilburg. Hij werd hier pastoor in 1807 en was nog 2 1/2 jaar pastoor in deze kerk. Op 29 oktober 1829 werd de eerste heilige mis opgedragen in de nieuwe kerk van het Heike door de deken van Hilvarenbeek; op 2 oktober 1843 werd de kerk geconsacreerd door een van haar voormalige pastoors, de bisschop van Gerra en coadjutor van mgr. Den Dubbelden, bisschop Zwijsen. Zwijsen was de eerste wereldheer die pastoor werd in Tilburg.

Fotonummer["002363"]
PlaatsTilburg
Straat["Stadhuisplein, voorheen Markt"]
WijkCentrum
Datering vanaf1925
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingZijgevel van de St. Dionysiuskerk (Heike), toen gelegen aan de Markt, nu Stadhuisplein. De oude kerk ter plaatse kwam in de 17e eeuw in handen van de protestanten. Het zou tot 1824 duren voordat de katholieken hun oude parochiekerk weer in handen kregen. Drie jaar later, op 30 mei 1827 lag in de Gouden Zwaan aan de Markt het bestek ter inzage voor de bouw van een nieuwe kerk en het gedeeltelijk afbreken en herbouwen van de toren. Het werk werd gegund aan Noach van der Waals. Op 13 augustus 1827 legde pastoor Duchamps de eerste steen. Evermondus Duchamps was de laatste witheer van Tongerlo in Tilburg. Hij werd hier pastoor in 1807 en was nog 2 1/2 jaar pastoor in deze kerk. Op 29 oktober 1829 werd de eerste heilige mis opgedragen in de nieuwe kerk van het Heike door de deken van Hilvarenbeek; op 2 oktober 1843 werd de kerk geconsacreerd door een van haar voormalige pastoors, de bisschop van Gerra en coadjutor van mgr. Den Dubbelden, bisschop Zwijsen. Zwijsen was de eerste wereldheer die pastoor werd in Tilburg.
AnnotatieKatholiek Tilburg in beeld, p. 7
Huisnummer18
Datum

002363 - Zijgevel van de St. Dionysiuskerk (Heike), toen gelegen aan de Markt, nu Stadhuisplein. De oude kerk ter plaatse kwam in de 17e eeuw in handen van de protestanten. Het zou tot 1824 duren voordat de katholieken hun oude parochiekerk weer in handen kregen. Drie jaar later, op 30 mei 1827 lag in de Gouden Zwaan aan de Markt het bestek ter inzage voor de bouw van een nieuwe kerk en het gedeeltelijk afbreken en herbouwen van de toren. Het werk werd gegund aan Noach van der Waals. Op 13 augustus 1827 legde pastoor Duchamps de eerste steen. Evermondus Duchamps was de laatste witheer van Tongerlo in Tilburg. Hij werd hier pastoor in 1807 en was nog 2 1/2 jaar pastoor in deze kerk. Op 29 oktober 1829 werd de eerste heilige mis opgedragen in de nieuwe kerk van het Heike door de deken van Hilvarenbeek; op 2 oktober 1843 werd de kerk geconsacreerd door een van haar voormalige pastoors, de bisschop van Gerra en coadjutor van mgr. Den Dubbelden, bisschop Zwijsen. Zwijsen was de eerste wereldheer die pastoor werd  in Tilburg.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag