041999 - Ziekten. Pokken. Epidemieën. Impressie van de quarantaine van de Tilburgse bevolking in het Cenakel tijdens de pokkenepidemie in 1951. - Foto's & Kaarten

Ziekten. Pokken. Epidemieën. Impressie van de quarantaine van de Tilburgse bevolking in het Cenakel tijdens de pokkenepidemie in 1951.

Fotonummer["041999"]
PlaatsTilburg
Straat["Kempenbaan"]
Datering vanaf01-05-1951
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingZiekten. Pokken. Epidemieën. Impressie van de quarantaine van de Tilburgse bevolking in het Cenakel tijdens de pokkenepidemie in 1951.
AnnotatieOp dinsdag 24 april 1951 werd in de loop van de middag de bemiddeling ingeroepen van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst van Tilburg om een gezin aan verpleging te helpen. Volgens de huisarts ging het om een geval van waterpokken. Opname in het ziekenhuis op sociale indicatie of wijkverpleging werd afgewezen vanwege de besmettingskans. Tijdens het telefoongesprek bleek dat er meerdere waterpokkenpatiënten waren in de stad, allen volwassenen waaronder een huisarts. Op zondagavond 29 april rond 19.00 uur bleek dat de kweek op pokkenvirus positief was en de volgende dag werd tot een serie bestrijdingsmaatregelen besloten die in essentie neerkwamen op vaccinatie en isolatie. De eerste ziektedag van de eerste patiënt was op 23 februari. De patiënt die het allereerst gemeld werd, behoorde tot de vierde generatie besmettingen en de laatste patiënt, met als eerste ziektedag 25 mei, kon gerekend worden tot de vijfde generatie besmettingen. Dat de ziekte zich gedurende 2 maanden vóór de ontdekking niet verder had uitgebreid was te danken aan de goede vaccinatietoestand van de Tilburgse bevolking en aan het feit dat de besmetting gewoonlijk alleen plaatsvindt via direct contact of intensief indirect contact, bijvoorbeeld via wasgoed (3 personen werkzaam op een wasserij te Vught raakten besmet door het wasgoed van een patiënt te Tilburg). In totaal werd bij 51 personen de diagnose pokken gesteld, bij nog 1 persoon was het twijfelachtig of hij werkelijk aan de ziekte geleden heeft. Reeds 7 patiënten waren thuis genezen op het moment dat de epidemie ontdekt werd, 42 patiënten werden verpleegd in het infectiepaviljoen 'Buitenzorg' van het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg, 1 patiënt maakte pokken door tijdens het verblijf in de tijdelijke quarantaine-inrichting 'Cenakel' en 1 patiënt werd opgenomen in het Utrechtse Stads- en Academisch ziekenhuis. Op 30 juni was alles voorbij.
Datum

041999 - Ziekten. Pokken. Epidemieën. Impressie van de quarantaine van de Tilburgse bevolking in het Cenakel tijdens de pokkenepidemie in 1951.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag