054693 - Tekening. Tekening van Nor Heerkens van de verdwenen Gasthuishoeve in 't Laag Spul. Deze hoeve, vroeger bekend als "het manhuyse Jan Dierck van Spreeuwel" werd in 1452 bij testament gesticht door de voornoemde Van Spreeuwel, rentmeester van de Beekse kapittelgoederen. Het gasthuis bood onderdak aan negen tot tien ongehuwde mannen, die niet ouder mochten zijn dan 35 jaar. Dagelijks moesten zij de vespers van de kanunniken en twee of drie missen bijwonen. Tot 1816 werd de hoeve bewoond door ongehuwde mannen, daarna werd ze door de regenten van de Van Spreeuwelstichting verpacht aan particulieren. De gemeente kocht de boerderij met grond in 1968, omdat een gedeelte lag in het uitbreidingsplan Molenakkers en een ander deel nodig was voor de aanleg van de provinciale weg rondom Hilvarenbeek. De gebouwen zijn gesloopt. De laatste pachters waren Jan en Jaak van Oort. - Foto's & Kaarten

Tekening. Tekening van Nor Heerkens van de verdwenen Gasthuishoeve in 't Laag Spul. Deze hoeve, vroeger bekend als "het manhuyse Jan Dierck van Spreeuwel" werd in 1452 bij testament gesticht door de voornoemde Van Spreeuwel, rentmeester van de Beekse kapittelgoederen. Het gasthuis bood onderdak aan negen tot tien ongehuwde mannen, die niet ouder mochten zijn dan 35 jaar. Dagelijks moesten zij de vespers van de kanunniken en twee of drie missen bijwonen. Tot 1816 werd de hoeve bewoond door ongehuwde mannen, daarna werd ze door de regenten van de Van Spreeuwelstichting verpacht aan particulieren. De gemeente kocht de boerderij met grond in 1968, omdat een gedeelte lag in het uitbreidingsplan Molenakkers en een ander deel nodig was voor de aanleg van de provinciale weg rondom Hilvarenbeek. De gebouwen zijn gesloopt. De laatste pachters waren Jan en Jaak van Oort.

Fotonummer["054693"]
PlaatsHilvarenbeek
Datering vanaf1970
FotograafHeerkens, Nor
HerkomstCollectie J. van Gils, Hilvarenbeek
Uiterlijke vormprent
OmschrijvingTekening. Tekening van Nor Heerkens van de verdwenen Gasthuishoeve in 't Laag Spul. Deze hoeve, vroeger bekend als "het manhuyse Jan Dierck van Spreeuwel" werd in 1452 bij testament gesticht door de voornoemde Van Spreeuwel, rentmeester van de Beekse kapittelgoederen. Het gasthuis bood onderdak aan negen tot tien ongehuwde mannen, die niet ouder mochten zijn dan 35 jaar. Dagelijks moesten zij de vespers van de kanunniken en twee of drie missen bijwonen. Tot 1816 werd de hoeve bewoond door ongehuwde mannen, daarna werd ze door de regenten van de Van Spreeuwelstichting verpacht aan particulieren. De gemeente kocht de boerderij met grond in 1968, omdat een gedeelte lag in het uitbreidingsplan Molenakkers en een ander deel nodig was voor de aanleg van de provinciale weg rondom Hilvarenbeek. De gebouwen zijn gesloopt. De laatste pachters waren Jan en Jaak van Oort.
AnnotatieHilvarenbeek en zijn kerkdorpen, p 4.
Datum

054693 - Tekening. Tekening van Nor Heerkens van de verdwenen Gasthuishoeve in 't Laag Spul. Deze hoeve, vroeger bekend als "het manhuyse Jan Dierck van Spreeuwel" werd in 1452 bij testament gesticht door de voornoemde Van Spreeuwel, rentmeester van de Beekse kapittelgoederen. Het gasthuis bood onderdak aan negen tot tien ongehuwde mannen, die niet ouder mochten zijn dan 35 jaar. Dagelijks moesten zij de vespers van de kanunniken en twee of drie missen bijwonen. Tot 1816 werd de hoeve bewoond door ongehuwde mannen, daarna werd ze door de regenten van de Van Spreeuwelstichting verpacht aan particulieren. De gemeente kocht de boerderij met grond in 1968, omdat een gedeelte lag in het uitbreidingsplan Molenakkers en een ander deel nodig was voor de aanleg van de provinciale weg rondom Hilvarenbeek. De gebouwen zijn gesloopt. De laatste pachters waren Jan en Jaak van Oort.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag