604405 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Marie van de Mortel (Joost), werd geboren op 5 april 1919 in Tilburg en overleed op 10 augustus 1944 inhet concentratiekamp Vught. Joost van de Mortel was een van de hoofdfiguren van de illegale 'Trouw' groep. Hij verrichtte vele soorten illegaal werk. Hij hielp bijvoorbeeld de Franse generaal Giraud terug te keren naar Duitsland; verzamelde wapens van de Duitsers en zorgde ervoor dat die terecht kwamen op een verzamelplaats in de Peel; organiseerde overvallen op gemeentehuizen en distributiekantoren en zorgde voor valse passen en persoonsbewijzen voor hen die door de Duitsers gezocht werd. Ook hield hij zich bezig met spionage en hij had een geheime zender. Op 13 april 1944 werd Van de Mortel door de Duitsers gearresteerd en overgebracht naar Haaren. Eind juli werd hij met 22 andere Trouw medewerkers door een Polizeistand- gericht in Haaren ter dood veroordeeld. Met deze doodvonnissen probeerden de Duitsers de verschijning van 'Trouw' onmogelijk te maken. De doodvonnissen zouden niet worden uitgevoerd op voorwaarde dat de krant (Trouw) niet meer zou verschijnen. Het ultimatum liep af op 9 augustus 1944 om 10 uur 's morgens. Toen er geen antwoord kwam van 'Trouw' werden twaalf man gefusilleerd in de avond van 9 augustus en de volgende avond nog eens 11 mannen. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Marie van de Mortel (Joost), werd geboren op 5 april 1919 in Tilburg en overleed op 10 augustus 1944 inhet concentratiekamp Vught. Joost van de Mortel was een van de hoofdfiguren van de illegale 'Trouw' groep. Hij verrichtte vele soorten illegaal werk. Hij hielp bijvoorbeeld de Franse generaal Giraud terug te keren naar Duitsland; verzamelde wapens van de Duitsers en zorgde ervoor dat die terecht kwamen op een verzamelplaats in de Peel; organiseerde overvallen op gemeentehuizen en distributiekantoren en zorgde voor valse passen en persoonsbewijzen voor hen die door de Duitsers gezocht werd. Ook hield hij zich bezig met spionage en hij had een geheime zender. Op 13 april 1944 werd Van de Mortel door de Duitsers gearresteerd en overgebracht naar Haaren. Eind juli werd hij met 22 andere Trouw medewerkers door een Polizeistand- gericht in Haaren ter dood veroordeeld. Met deze doodvonnissen probeerden de Duitsers de verschijning van 'Trouw' onmogelijk te maken. De doodvonnissen zouden niet worden uitgevoerd op voorwaarde dat de krant (Trouw) niet meer zou verschijnen. Het ultimatum liep af op 9 augustus 1944 om 10 uur 's morgens. Toen er geen antwoord kwam van 'Trouw' werden twaalf man gefusilleerd in de avond van 9 augustus en de volgende avond nog eens 11 mannen.

Fotonummer["604405"]
PlaatsTilburg
Straat["Sint Josephstraat"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingTweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Marie van de Mortel (Joost), werd geboren op 5 april 1919 in Tilburg en overleed op 10 augustus 1944 inhet concentratiekamp Vught. Joost van de Mortel was een van de hoofdfiguren van de illegale 'Trouw' groep. Hij verrichtte vele soorten illegaal werk. Hij hielp bijvoorbeeld de Franse generaal Giraud terug te keren naar Duitsland; verzamelde wapens van de Duitsers en zorgde ervoor dat die terecht kwamen op een verzamelplaats in de Peel; organiseerde overvallen op gemeentehuizen en distributiekantoren en zorgde voor valse passen en persoonsbewijzen voor hen die door de Duitsers gezocht werd. Ook hield hij zich bezig met spionage en hij had een geheime zender. Op 13 april 1944 werd Van de Mortel door de Duitsers gearresteerd en overgebracht naar Haaren. Eind juli werd hij met 22 andere Trouw medewerkers door een Polizeistand- gericht in Haaren ter dood veroordeeld. Met deze doodvonnissen probeerden de Duitsers de verschijning van 'Trouw' onmogelijk te maken. De doodvonnissen zouden niet worden uitgevoerd op voorwaarde dat de krant (Trouw) niet meer zou verschijnen. Het ultimatum liep af op 9 augustus 1944 om 10 uur 's morgens. Toen er geen antwoord kwam van 'Trouw' werden twaalf man gefusilleerd in de avond van 9 augustus en de volgende avond nog eens 11 mannen.
Annotatiezie 'Het Leven gebroken'door Ad de Beer en Gerrit Kobes; pag. 94 / 95
Huisnummer67
Datum

604405 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Joseph Marie van de Mortel (Joost), werd geboren op 5 april 1919 in Tilburg en overleed op 10 augustus 1944 inhet concentratiekamp Vught. 
Joost van de Mortel was een van de hoofdfiguren van de illegale 'Trouw' groep. Hij verrichtte vele soorten illegaal werk. Hij hielp bijvoorbeeld de Franse generaal Giraud terug te keren naar Duitsland; verzamelde wapens van de Duitsers en zorgde ervoor dat die terecht kwamen op een verzamelplaats in de Peel; organiseerde overvallen op gemeentehuizen en distributiekantoren en zorgde voor valse passen en persoonsbewijzen voor hen die door de Duitsers gezocht werd. Ook hield hij zich bezig met spionage en hij had een geheime zender.  Op 13 april 1944 werd Van de Mortel door de Duitsers gearresteerd en overgebracht naar Haaren. Eind juli werd hij met 22 andere Trouw medewerkers door een Polizeistand-
gericht in Haaren ter dood veroordeeld. Met deze doodvonnissen probeerden de Duitsers de verschijning van 'Trouw' onmogelijk te maken. De doodvonnissen zouden niet worden uitgevoerd op voorwaarde dat de krant (Trouw) niet meer zou verschijnen. Het ultimatum liep af op 9 augustus 1944 om 10 uur 's morgens. Toen er geen antwoord kwam van  'Trouw' werden twaalf man gefusilleerd in de avond van 9 augustus en de volgende avond nog eens 11 mannen.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag