002533 - De voormalige Paleisstraat met rechts de voormalige intendantswoning, Paleisstraat 20. In het begin van de 20e eeuw was het pand kantoor en woning van notaris Peter Willebrordus Maas, geboren te Valkenswaard op 6 november 1857. Maas overleed op 3 september 1932. Links van dit huis het pand Paleisstraat nr. 18 in gebruik als kantoor, onder andere van het burgerlijk armbestuur. Na de dood van notaris Maas werden de panden 18 en 20 samengevoegd. Op de benedenverdieping werd op 30 juli 1935 officiëel het Natuur Historisch-museum geopend door burgemeester Vonk de Both. Het museum van de Nederlandse Heidemij. te Arnhem had model gestaan voor de inrichtig. De plannen voor dit museum ontstonden reeds in 1931. Een jaar later werd de Stichting Natuur Historisch museum opgericht en het bestuur geïnstalleerd. Dit bestond uit zeven personen: voorzitter mr. J van de Mortel, drie leden voorgedragen door de Tilburgse gemeenteraad en drie leden afkomstig uit de afdeling Tilburg e.o. van de Nederlandse Heidemij. In maart 1935 werd A.G.M. Liernur benoemd tot conservator. Op de bovenverdieping van pand nr. 20 kwam het Nederlands Volkenkundig Missie-museum, een initiatief van pater Baptist, provinciaal van het Missiehuis aan de Bredaseweg. De voorwerpen in dit museum waren voornamelijk afkomstig van congregaties die werkzaam waren in de missie. Op maandag 27 april 1936 werd het museum ingezegend door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Diepen. Diepen zei in zijn gebed gevraagd te hebben 'dat het gebouw gespaard worde van alles wat het tentoongestelde zou kunnen schaden, dat de rijkdom ervan steeds groter zal worden en dat Onze Lieve Heer er zal worden geëerd en gediend.' Deken Sanders was Voorzitter van het bestuur van dit museum. Links van het museumcomplex het pand Paleistraat nr. 16, het oude kantongerecht. - Foto's & Kaarten

De voormalige Paleisstraat met rechts de voormalige intendantswoning, Paleisstraat 20. In het begin van de 20e eeuw was het pand kantoor en woning van notaris Peter Willebrordus Maas, geboren te Valkenswaard op 6 november 1857. Maas overleed op 3 september 1932. Links van dit huis het pand Paleisstraat nr. 18 in gebruik als kantoor, onder andere van het burgerlijk armbestuur. Na de dood van notaris Maas werden de panden 18 en 20 samengevoegd. Op de benedenverdieping werd op 30 juli 1935 officiëel het Natuur Historisch-museum geopend door burgemeester Vonk de Both. Het museum van de Nederlandse Heidemij. te Arnhem had model gestaan voor de inrichtig. De plannen voor dit museum ontstonden reeds in 1931. Een jaar later werd de Stichting Natuur Historisch museum opgericht en het bestuur geïnstalleerd. Dit bestond uit zeven personen: voorzitter mr. J van de Mortel, drie leden voorgedragen door de Tilburgse gemeenteraad en drie leden afkomstig uit de afdeling Tilburg e.o. van de Nederlandse Heidemij. In maart 1935 werd A.G.M. Liernur benoemd tot conservator. Op de bovenverdieping van pand nr. 20 kwam het Nederlands Volkenkundig Missie-museum, een initiatief van pater Baptist, provinciaal van het Missiehuis aan de Bredaseweg. De voorwerpen in dit museum waren voornamelijk afkomstig van congregaties die werkzaam waren in de missie. Op maandag 27 april 1936 werd het museum ingezegend door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Diepen. Diepen zei in zijn gebed gevraagd te hebben 'dat het gebouw gespaard worde van alles wat het tentoongestelde zou kunnen schaden, dat de rijkdom ervan steeds groter zal worden en dat Onze Lieve Heer er zal worden geëerd en gediend.' Deken Sanders was Voorzitter van het bestuur van dit museum. Links van het museumcomplex het pand Paleistraat nr. 16, het oude kantongerecht.

Fotonummer["002533"]
PlaatsTilburg
Straat["Stadhuisplein"]
WijkCentrum
Datering vanaf1900
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingDe voormalige Paleisstraat met rechts de voormalige intendantswoning, Paleisstraat 20. In het begin van de 20e eeuw was het pand kantoor en woning van notaris Peter Willebrordus Maas, geboren te Valkenswaard op 6 november 1857. Maas overleed op 3 september 1932. Links van dit huis het pand Paleisstraat nr. 18 in gebruik als kantoor, onder andere van het burgerlijk armbestuur. Na de dood van notaris Maas werden de panden 18 en 20 samengevoegd. Op de benedenverdieping werd op 30 juli 1935 officiëel het Natuur Historisch-museum geopend door burgemeester Vonk de Both. Het museum van de Nederlandse Heidemij. te Arnhem had model gestaan voor de inrichtig. De plannen voor dit museum ontstonden reeds in 1931. Een jaar later werd de Stichting Natuur Historisch museum opgericht en het bestuur geïnstalleerd. Dit bestond uit zeven personen: voorzitter mr. J van de Mortel, drie leden voorgedragen door de Tilburgse gemeenteraad en drie leden afkomstig uit de afdeling Tilburg e.o. van de Nederlandse Heidemij. In maart 1935 werd A.G.M. Liernur benoemd tot conservator. Op de bovenverdieping van pand nr. 20 kwam het Nederlands Volkenkundig Missie-museum, een initiatief van pater Baptist, provinciaal van het Missiehuis aan de Bredaseweg. De voorwerpen in dit museum waren voornamelijk afkomstig van congregaties die werkzaam waren in de missie. Op maandag 27 april 1936 werd het museum ingezegend door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Diepen. Diepen zei in zijn gebed gevraagd te hebben 'dat het gebouw gespaard worde van alles wat het tentoongestelde zou kunnen schaden, dat de rijkdom ervan steeds groter zal worden en dat Onze Lieve Heer er zal worden geëerd en gediend.' Deken Sanders was Voorzitter van het bestuur van dit museum. Links van het museumcomplex het pand Paleistraat nr. 16, het oude kantongerecht.
AnnotatieBR 1921-1939 37/193. NTC 3.8.1931, 20.10.1932, 12.2.1935, 22.3.1935, 11.7.935, 26.7.1935, 31.7.1935, 27.4.1936, 28.4.1936.
Huisnummer20
Datum

002533 - De voormalige Paleisstraat met rechts de voormalige intendantswoning, Paleisstraat 20. In het begin van de 20e eeuw was het pand kantoor en woning van notaris Peter Willebrordus Maas, geboren te Valkenswaard op 6 november 1857. Maas overleed op 3 september 1932. Links van dit huis het pand Paleisstraat nr. 18 in gebruik als kantoor, onder andere van het burgerlijk armbestuur. Na de dood van notaris Maas werden de panden 18 en 20 samengevoegd. Op de benedenverdieping werd op 30 juli 1935 officiëel het Natuur Historisch-museum geopend door burgemeester Vonk de Both. Het museum van de Nederlandse Heidemij. te Arnhem had model gestaan voor de inrichtig. De plannen voor dit museum ontstonden reeds in 1931. Een jaar later werd de Stichting Natuur Historisch museum opgericht en het bestuur geïnstalleerd. Dit bestond uit zeven personen: voorzitter mr. J van de Mortel, drie leden voorgedragen door de Tilburgse gemeenteraad en drie leden afkomstig uit de afdeling Tilburg e.o. van de Nederlandse Heidemij. In maart 1935 werd A.G.M. Liernur benoemd tot conservator. Op de bovenverdieping van pand nr. 20 kwam het Nederlands Volkenkundig Missie-museum, een initiatief van pater Baptist, provinciaal van het Missiehuis aan de Bredaseweg. De voorwerpen in dit museum waren voornamelijk afkomstig van congregaties die werkzaam waren in de missie. Op maandag 27 april 1936 werd het museum ingezegend door de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Diepen. Diepen zei in zijn gebed gevraagd te hebben 'dat het gebouw gespaard  worde van alles wat het tentoongestelde zou kunnen schaden, dat de rijkdom ervan steeds groter zal worden en dat Onze Lieve Heer er zal worden geëerd en gediend.'  Deken Sanders was Voorzitter van het bestuur van dit museum. Links van het museumcomplex het pand Paleistraat nr. 16, het oude kantongerecht.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag