008420 - De menukaart van het "Déjeuner dinatoire" van 17 maart 1874, gehouden ter gelegenheid van de onthulling van de gedenknaald van Koning Willem II (1792-1849), op de plaats van het sterfhuis van de koning. Ook Prins Hendrik, zoon van de koning, was bij de onthulling aanwezig. In 1968 moest de gedenknaald het veld ruimen wegens de aanleg van de 'City-ring'. Na jaren van opslag bleek de gedenknaald in zo'n slechte toestand te verkeren dat de gemeente op financiële gronden afzag van restauratie. Vervolgens lanceerde de Juniorkamer Hart van Brabant het plan om dan maar een geheel nieuwe gedenknaald op te richten. Realisatie in 1987. Nieuw op één onderdeel na: het marmeren medaillon met de beeltenis van de vorst is nog afkomstig van het oude monument. De naald staat op de Oude Markt, tussen ingang Heikese Kerk en Paleisring. - Foto's & Kaarten

De menukaart van het "Déjeuner dinatoire" van 17 maart 1874, gehouden ter gelegenheid van de onthulling van de gedenknaald van Koning Willem II (1792-1849), op de plaats van het sterfhuis van de koning. Ook Prins Hendrik, zoon van de koning, was bij de onthulling aanwezig. In 1968 moest de gedenknaald het veld ruimen wegens de aanleg van de 'City-ring'. Na jaren van opslag bleek de gedenknaald in zo'n slechte toestand te verkeren dat de gemeente op financiële gronden afzag van restauratie. Vervolgens lanceerde de Juniorkamer Hart van Brabant het plan om dan maar een geheel nieuwe gedenknaald op te richten. Realisatie in 1987. Nieuw op één onderdeel na: het marmeren medaillon met de beeltenis van de vorst is nog afkomstig van het oude monument. De naald staat op de Oude Markt, tussen ingang Heikese Kerk en Paleisring.

Fotonummer["008420"]
PlaatsTilburg
Datering vanaf17-03-1874
HerkomstCollectie Gemeentearchief Tilburg
Uiterlijke vormdocument
OmschrijvingDe menukaart van het "Déjeuner dinatoire" van 17 maart 1874, gehouden ter gelegenheid van de onthulling van de gedenknaald van Koning Willem II (1792-1849), op de plaats van het sterfhuis van de koning. Ook Prins Hendrik, zoon van de koning, was bij de onthulling aanwezig. In 1968 moest de gedenknaald het veld ruimen wegens de aanleg van de 'City-ring'. Na jaren van opslag bleek de gedenknaald in zo'n slechte toestand te verkeren dat de gemeente op financiële gronden afzag van restauratie. Vervolgens lanceerde de Juniorkamer Hart van Brabant het plan om dan maar een geheel nieuwe gedenknaald op te richten. Realisatie in 1987. Nieuw op één onderdeel na: het marmeren medaillon met de beeltenis van de vorst is nog afkomstig van het oude monument. De naald staat op de Oude Markt, tussen ingang Heikese Kerk en Paleisring.
AnnotatieRonald Peeters, Koning Willem II en Tilburg. 1987, p. 64 / http://www.kunstbuitenbinnentilburg.nl/
Datum

008420 - De menukaart van het "Déjeuner dinatoire" van 17 maart 1874, gehouden ter gelegenheid van de onthulling van de gedenknaald van Koning Willem II (1792-1849), op de plaats van het sterfhuis van de koning. Ook Prins Hendrik, zoon van de koning, was bij de onthulling aanwezig. In 1968 moest de gedenknaald het veld ruimen wegens de aanleg van de 'City-ring'. Na jaren van opslag bleek de gedenknaald in zo'n slechte toestand te verkeren dat de gemeente op financiële gronden afzag van restauratie. Vervolgens lanceerde de Juniorkamer Hart van Brabant het plan om dan maar een geheel nieuwe gedenknaald op te richten. Realisatie in 1987. Nieuw op één onderdeel na: het marmeren medaillon met de beeltenis van de vorst is nog afkomstig van het oude monument. De naald staat op de Oude Markt, tussen ingang Heikese Kerk en Paleisring.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag