604451 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Johannes Martinus P. van Oudheusden; werd geboren op 10 januari 1906 in Tilburg en overleed op 20 februari 1943 in Tilburg. Dienstplichtig korporaal ziekenverzorger Johannes van Oudheusden, 13e Batterij Luchtdoelartillerie, vervulde zijn taak als ziekenverzorger in de buurt van het vliegveld Ypenburg (bij Den Haag). Op 10 mei 1940 werkte hij als ziekenverzorger bij de 13e Batterij Luchtdoelartillerie met zeer veel opoffering. Hij verzorgde gewonden onder hevig vijandelijk vuur en is daarmee doorgegaan ondanks de ernstige mishandeling door een Duitse soldaat. Bovendien heeft hij geprobeerd om de vijand te bewegen niet op een keet te schieten, waar hij gewonden een ligplaats had verschaft. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen van de mishandeling overleden. In Hilversum werd naar hem genoemd de 'Korporaal Van Oudheusden kazerne''; in 1964 werd de nieuwe kazerne voor het Geneeskundig Bataljon in Seedorf (Duitsland) de 'Van Oudheusdenkazerne' genoemd. Van Oudheusden ontving, bij besluit van 19 juli 1946, postuum de versierselen van Ridder der Militaire Willemsorde der 4e klasse. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Johannes Martinus P. van Oudheusden; werd geboren op 10 januari 1906 in Tilburg en overleed op 20 februari 1943 in Tilburg. Dienstplichtig korporaal ziekenverzorger Johannes van Oudheusden, 13e Batterij Luchtdoelartillerie, vervulde zijn taak als ziekenverzorger in de buurt van het vliegveld Ypenburg (bij Den Haag). Op 10 mei 1940 werkte hij als ziekenverzorger bij de 13e Batterij Luchtdoelartillerie met zeer veel opoffering. Hij verzorgde gewonden onder hevig vijandelijk vuur en is daarmee doorgegaan ondanks de ernstige mishandeling door een Duitse soldaat. Bovendien heeft hij geprobeerd om de vijand te bewegen niet op een keet te schieten, waar hij gewonden een ligplaats had verschaft. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen van de mishandeling overleden. In Hilversum werd naar hem genoemd de 'Korporaal Van Oudheusden kazerne''; in 1964 werd de nieuwe kazerne voor het Geneeskundig Bataljon in Seedorf (Duitsland) de 'Van Oudheusdenkazerne' genoemd. Van Oudheusden ontving, bij besluit van 19 juli 1946, postuum de versierselen van Ridder der Militaire Willemsorde der 4e klasse.

Fotonummer["604451"]
PlaatsTilburg
Straat["Koningshoeven"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingTweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Johannes Martinus P. van Oudheusden; werd geboren op 10 januari 1906 in Tilburg en overleed op 20 februari 1943 in Tilburg. Dienstplichtig korporaal ziekenverzorger Johannes van Oudheusden, 13e Batterij Luchtdoelartillerie, vervulde zijn taak als ziekenverzorger in de buurt van het vliegveld Ypenburg (bij Den Haag). Op 10 mei 1940 werkte hij als ziekenverzorger bij de 13e Batterij Luchtdoelartillerie met zeer veel opoffering. Hij verzorgde gewonden onder hevig vijandelijk vuur en is daarmee doorgegaan ondanks de ernstige mishandeling door een Duitse soldaat. Bovendien heeft hij geprobeerd om de vijand te bewegen niet op een keet te schieten, waar hij gewonden een ligplaats had verschaft. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen van de mishandeling overleden. In Hilversum werd naar hem genoemd de 'Korporaal Van Oudheusden kazerne''; in 1964 werd de nieuwe kazerne voor het Geneeskundig Bataljon in Seedorf (Duitsland) de 'Van Oudheusdenkazerne' genoemd. Van Oudheusden ontving, bij besluit van 19 juli 1946, postuum de versierselen van Ridder der Militaire Willemsorde der 4e klasse.
Annotatiezie ook: ´Het Leven gebroken door Ad de Beer en Gerrit Kobes, pag. 33 - 34
Huisnummer283
Datum

604451 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Johannes Martinus P. van Oudheusden; werd geboren op 10 januari 1906 in Tilburg en overleed op 20 februari 1943 in Tilburg. 
Dienstplichtig korporaal ziekenverzorger Johannes van Oudheusden, 13e Batterij Luchtdoelartillerie, vervulde zijn taak als ziekenverzorger in de buurt van het vliegveld Ypenburg (bij Den Haag). Op 10 mei 1940 werkte hij als ziekenverzorger bij de 13e Batterij Luchtdoelartillerie met zeer veel opoffering. Hij verzorgde gewonden onder hevig vijandelijk vuur  en is daarmee doorgegaan ondanks de ernstige mishandeling door een Duitse soldaat. Bovendien heeft hij geprobeerd om de vijand te bewegen niet op een keet te schieten, waar hij gewonden een ligplaats had verschaft. Enkele jaren later is hij aan de gevolgen van de mishandeling overleden. 
In Hilversum werd naar hem genoemd de 'Korporaal Van Oudheusden kazerne''; in 1964 werd de nieuwe kazerne voor het Geneeskundig Bataljon in Seedorf (Duitsland) de 'Van Oudheusdenkazerne' genoemd. 
Van Oudheusden ontving, bij besluit van 19 juli 1946, postuum de versierselen van Ridder der Militaire Willemsorde der 4e klasse.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag