654973 - interieur. Middenstand. Wijnhandel Wed. \P.J. Knegtel. De Knegtels kwamen rond 1745 per huifkar vanuit Bohemen naar Tilburg. Joseph (net als zijn broer Johan Caspar Knechtel) trok met een kar getrokken door twee paarden door Europa om zijn handelswaar (Boheems glaswerk) te verkopen. In 1865 begonnen zijn nakomeling Leonardus Knegtel en zijn vrouw Catharina Latour een slijterij, wijnhandel en tabakskerverij in de Zomerstraat. In 1873 vestigde Nardus Knegtel een filiaal op het adres Heuvelstraat 67-69a. Dit pand werd voorheen bewoond door zijn grootvader Theodorus Knegtel en door Thomas van Dooren, bij wie de kroonprins (koning Willem II) regelmatig vertoefde. De voormalige koninklijke stallen achter dit pand werden door Nardus Knegtel gebruikt als magazijn, met daaronder de wijnkelders. Deze zouden later diverse malen worden uitgebreid. In 1902 werd door Leonardus’ zonen Piet (P.J.) en Josephus de vennootschap L.N. Knegtel opgericht, vanaf 1914 alleen voortgezet door Piet. Na zijn overlijden in 1918 werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet en later door hun zoon Piet jr. In 1917 verhuisde ook de winkel uit de Zomerstraat naar het pand in de Heuvelstraat. In 1923 introduceerde Knegtel een nieuw product, limonadesiroop van sinaasappelen (Spanja). De firma verkocht altijd huismerken, zoals o.a. Latour Vieux, Atlas (Kinawijn), Ouwe Jaap (jenever) en Anisette (likeur). Na de Tweede Wereldoorlog bracht Knegtel als eerste in Nederland frambozenbrandewijn op de markt, onder de naam Fram. In 1965 vierde de Wijnhandel en Distilleerderij Wed. P.J. Knegtel het 100-jarig bestaan. Daar Piet Jr. ongehuwd was en er géén opvolgers waren, besloot hij om de distilleerderij en te bottelarij af te stoten. Deze werden in 1981 overgenomen door de Wijnkoperij Het Gulden Anker te Etten-Leur, dat behoorde tot het internationale Allied Breweries. Door dit bedrijf werden de diverse merken zoals Knegtel en Latour, verder nog een aantal jaren op de markt gebracht. Om dezelfde redenen, werden reeds eerder agenturen zoals het bekendste champagnemerk Trouillard in 1975 afgestoten. In mei 1981 werd het winkelpand in de Heuvelstraat verhuurd aan de drogisterijketen "Het Kruidvat", die vestigingen door heel het land had. Dat Knegtel een begrip was in Tilburg bewijst de uitspraak ‘Hij heej teveul Knegtel gezien’. Dit werd vroeger gezegd als iemand te veel alcohol had gedronken. - Foto's & Kaarten

interieur. Middenstand. Wijnhandel Wed. \P.J. Knegtel. De Knegtels kwamen rond 1745 per huifkar vanuit Bohemen naar Tilburg. Joseph (net als zijn broer Johan Caspar Knechtel) trok met een kar getrokken door twee paarden door Europa om zijn handelswaar (Boheems glaswerk) te verkopen. In 1865 begonnen zijn nakomeling Leonardus Knegtel en zijn vrouw Catharina Latour een slijterij, wijnhandel en tabakskerverij in de Zomerstraat. In 1873 vestigde Nardus Knegtel een filiaal op het adres Heuvelstraat 67-69a. Dit pand werd voorheen bewoond door zijn grootvader Theodorus Knegtel en door Thomas van Dooren, bij wie de kroonprins (koning Willem II) regelmatig vertoefde. De voormalige koninklijke stallen achter dit pand werden door Nardus Knegtel gebruikt als magazijn, met daaronder de wijnkelders. Deze zouden later diverse malen worden uitgebreid. In 1902 werd door Leonardus’ zonen Piet (P.J.) en Josephus de vennootschap L.N. Knegtel opgericht, vanaf 1914 alleen voortgezet door Piet. Na zijn overlijden in 1918 werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet en later door hun zoon Piet jr. In 1917 verhuisde ook de winkel uit de Zomerstraat naar het pand in de Heuvelstraat. In 1923 introduceerde Knegtel een nieuw product, limonadesiroop van sinaasappelen (Spanja). De firma verkocht altijd huismerken, zoals o.a. Latour Vieux, Atlas (Kinawijn), Ouwe Jaap (jenever) en Anisette (likeur). Na de Tweede Wereldoorlog bracht Knegtel als eerste in Nederland frambozenbrandewijn op de markt, onder de naam Fram. In 1965 vierde de Wijnhandel en Distilleerderij Wed. P.J. Knegtel het 100-jarig bestaan. Daar Piet Jr. ongehuwd was en er géén opvolgers waren, besloot hij om de distilleerderij en te bottelarij af te stoten. Deze werden in 1981 overgenomen door de Wijnkoperij Het Gulden Anker te Etten-Leur, dat behoorde tot het internationale Allied Breweries. Door dit bedrijf werden de diverse merken zoals Knegtel en Latour, verder nog een aantal jaren op de markt gebracht. Om dezelfde redenen, werden reeds eerder agenturen zoals het bekendste champagnemerk Trouillard in 1975 afgestoten. In mei 1981 werd het winkelpand in de Heuvelstraat verhuurd aan de drogisterijketen "Het Kruidvat", die vestigingen door heel het land had. Dat Knegtel een begrip was in Tilburg bewijst de uitspraak ‘Hij heej teveul Knegtel gezien’. Dit werd vroeger gezegd als iemand te veel alcohol had gedronken.

Fotonummer["654973"]
PlaatsTilburg
Straat["Heuvelstraat"]
WijkHeuvel
Datering vanaf1950
Datering tot1955
FotograafSchmidlin, Tilburg
Uiterlijke vormfoto
Omschrijvinginterieur. Middenstand. Wijnhandel Wed. \P.J. Knegtel. De Knegtels kwamen rond 1745 per huifkar vanuit Bohemen naar Tilburg. Joseph (net als zijn broer Johan Caspar Knechtel) trok met een kar getrokken door twee paarden door Europa om zijn handelswaar (Boheems glaswerk) te verkopen. In 1865 begonnen zijn nakomeling Leonardus Knegtel en zijn vrouw Catharina Latour een slijterij, wijnhandel en tabakskerverij in de Zomerstraat. In 1873 vestigde Nardus Knegtel een filiaal op het adres Heuvelstraat 67-69a. Dit pand werd voorheen bewoond door zijn grootvader Theodorus Knegtel en door Thomas van Dooren, bij wie de kroonprins (koning Willem II) regelmatig vertoefde. De voormalige koninklijke stallen achter dit pand werden door Nardus Knegtel gebruikt als magazijn, met daaronder de wijnkelders. Deze zouden later diverse malen worden uitgebreid. In 1902 werd door Leonardus’ zonen Piet (P.J.) en Josephus de vennootschap L.N. Knegtel opgericht, vanaf 1914 alleen voortgezet door Piet. Na zijn overlijden in 1918 werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet en later door hun zoon Piet jr. In 1917 verhuisde ook de winkel uit de Zomerstraat naar het pand in de Heuvelstraat. In 1923 introduceerde Knegtel een nieuw product, limonadesiroop van sinaasappelen (Spanja). De firma verkocht altijd huismerken, zoals o.a. Latour Vieux, Atlas (Kinawijn), Ouwe Jaap (jenever) en Anisette (likeur). Na de Tweede Wereldoorlog bracht Knegtel als eerste in Nederland frambozenbrandewijn op de markt, onder de naam Fram. In 1965 vierde de Wijnhandel en Distilleerderij Wed. P.J. Knegtel het 100-jarig bestaan. Daar Piet Jr. ongehuwd was en er géén opvolgers waren, besloot hij om de distilleerderij en te bottelarij af te stoten. Deze werden in 1981 overgenomen door de Wijnkoperij Het Gulden Anker te Etten-Leur, dat behoorde tot het internationale Allied Breweries. Door dit bedrijf werden de diverse merken zoals Knegtel en Latour, verder nog een aantal jaren op de markt gebracht. Om dezelfde redenen, werden reeds eerder agenturen zoals het bekendste champagnemerk Trouillard in 1975 afgestoten. In mei 1981 werd het winkelpand in de Heuvelstraat verhuurd aan de drogisterijketen "Het Kruidvat", die vestigingen door heel het land had. Dat Knegtel een begrip was in Tilburg bewijst de uitspraak ‘Hij heej teveul Knegtel gezien’. Dit werd vroeger gezegd als iemand te veel alcohol had gedronken.
AnnotatieWiki Midden Brabant, geraadpleegd 09-04-2019
Huisnummer67-69a
Datum

654973 - interieur. Middenstand. Wijnhandel Wed. \P.J. Knegtel.
De Knegtels kwamen rond 1745 per huifkar vanuit Bohemen naar Tilburg. Joseph (net als zijn broer Johan Caspar Knechtel) trok met een kar getrokken door twee paarden door Europa om zijn handelswaar (Boheems glaswerk) te verkopen.

In 1865 begonnen zijn nakomeling Leonardus Knegtel en zijn vrouw Catharina Latour een slijterij, wijnhandel en tabakskerverij in de Zomerstraat. In 1873 vestigde Nardus Knegtel een filiaal op het adres Heuvelstraat 67-69a. Dit pand werd voorheen bewoond door zijn grootvader Theodorus Knegtel en door Thomas van Dooren, bij wie de kroonprins (koning Willem II) regelmatig vertoefde. De voormalige koninklijke stallen achter dit pand werden door Nardus Knegtel gebruikt als magazijn, met daaronder de wijnkelders. Deze zouden later diverse malen worden uitgebreid. In 1902 werd door Leonardus’ zonen Piet (P.J.) en Josephus de vennootschap L.N. Knegtel opgericht, vanaf 1914 alleen voortgezet door Piet. Na zijn overlijden in 1918 werd het bedrijf door zijn weduwe voortgezet en later door hun zoon Piet jr. In 1917 verhuisde ook de winkel uit de Zomerstraat naar het pand in de Heuvelstraat. In 1923 introduceerde Knegtel een nieuw product, limonadesiroop van sinaasappelen (Spanja). De firma verkocht altijd huismerken, zoals o.a. Latour Vieux, Atlas (Kinawijn), Ouwe Jaap (jenever) en Anisette (likeur). Na de Tweede Wereldoorlog bracht Knegtel als eerste in Nederland frambozenbrandewijn op de markt, onder de naam Fram. In 1965 vierde de Wijnhandel en Distilleerderij Wed. P.J. Knegtel het 100-jarig bestaan. Daar Piet Jr. ongehuwd was en er géén opvolgers waren, besloot hij om de distilleerderij en te bottelarij af te stoten. Deze werden in 1981 overgenomen door de Wijnkoperij Het Gulden Anker te Etten-Leur, dat behoorde tot het internationale Allied Breweries. Door dit bedrijf werden de diverse merken zoals Knegtel en Latour, verder nog een aantal jaren op de markt gebracht. Om dezelfde redenen, werden reeds eerder agenturen zoals het bekendste champagnemerk Trouillard in 1975 afgestoten. In mei 1981 werd het winkelpand in de Heuvelstraat verhuurd aan de drogisterijketen "Het Kruidvat", die vestigingen door heel het land had.

Dat Knegtel een begrip was in Tilburg bewijst de uitspraak ‘Hij heej teveul Knegtel gezien’. Dit werd vroeger gezegd als iemand te veel alcohol had gedronken.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag