044659 - Tweede Wereldoorlog. Het monument voor W.A.J. Berkelmans in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar en verzetsman die op 26 mei 1944 in kamp Vught is gefusilleerd. Bevindt zich in het gemeentehuis / stadhuis van Tilburg, ontworpen door Frater Gamaliël. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Het monument voor W.A.J. Berkelmans in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar en verzetsman die op 26 mei 1944 in kamp Vught is gefusilleerd. Bevindt zich in het gemeentehuis / stadhuis van Tilburg, ontworpen door Frater Gamaliël.

Fotonummer["044659"]
PlaatsTilburg
Straat["Stadhuisplein"]
WijkCentrum
Datering vanaf2002
FotograafFrans van Ameijde
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingTweede Wereldoorlog. Het monument voor W.A.J. Berkelmans in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar en verzetsman die op 26 mei 1944 in kamp Vught is gefusilleerd. Bevindt zich in het gemeentehuis / stadhuis van Tilburg, ontworpen door Frater Gamaliël.
Annotatiewww.oorlogsmonumenten.nl/. Het monument voor W.A.J. Berkelmans in Tilburg is een natuurstenen reliëf van een opengeslagen boek, waarover een zwaard met de punt naar boven is aangebracht. Het boek wordt geflankeerd door een lauwerkrans. Aan weerszijden van het boek ontspringt een bladloof: links scherpgepunte bladeren, rechts een eikenloof met vruchten. Linksboven op het reliëf staat een vlinder afgebeeld, rechtsboven een schaal met vruchten. De tekst op het reliëf luidt: 'HOE GROEIT DE LIEFDE VOOR HET LAND BIJ 'T GROEIEN VAN ZIJN ROUW.' De tekst die boven het reliëf is aangebracht luidt: 'WIM BERKELMANS GEBOREN TE TILBURG 31 MAART 1912 VOOR HET VADERLAND GEFUSILLEERD TE VUGHT OP 26 MEI 1944 UIT PIËTEIT ZIJNER COLLEGA'S.'
Datum

044659 - Tweede Wereldoorlog. Het monument voor W.A.J. Berkelmans in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan de ambtenaar en verzetsman die op 26 mei 1944 in kamp Vught is gefusilleerd. Bevindt zich in het gemeentehuis / stadhuis van Tilburg, ontworpen door Frater Gamaliël.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag