101106 - Militairen. Hoofdkwartier veldleger. Luitenant-Generaal van Terwisga met staf officieren tijdens mobilisatie 1914-1918. Links van hem Forbesweis en Fortanier. - Foto's & Kaarten

Militairen. Hoofdkwartier veldleger. Luitenant-Generaal van Terwisga met staf officieren tijdens mobilisatie 1914-1918. Links van hem Forbesweis en Fortanier.

Fotonummer["101106"]
PlaatsOosterhout
Datering vanaf01-12-1918
FotograafJongh, De, Oosterhout
HerkomstDouairiere L. Brouwer Ancher, geboren baronesse Van Oldeneel tot Oldenzeel.
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingMilitairen. Hoofdkwartier veldleger. Luitenant-Generaal van Terwisga met staf officieren tijdens mobilisatie 1914-1918. Links van hem Forbesweis en Fortanier.
AnnotatieJ.W.M. Schulten, Oosterhout (NB) tijdens de Eerste Wereldoorlog, in: Jaarboek de Oranjeboom 58 (2005) 116-151: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in Oosterhout het hoofdkwartier van het Veldleger gevestigd. Jan Schulten geeft in zijn bijdrage een antwoord op de vraag waarom nu juist Oosterhout als locatie van het hoofdkwartier werd uitgekozen. De reacties van de Oosterhoutse samenleving op deze militaire invasie worden beschreven vanuit de optiek om meer inzicht in de dagelijkse gang van zaken in deze Brabantse plaats te krijgen. In vergelijking met de meeste andere plaatsen in Noord-Brabant, waar tijdens de mobilisatie gedurende de Eerste Wereldoorlog Nederlandse troepen gelegerd waren, verliep die periode in Oosterhout buitengewoon rustig. De goede verhouding tussen de burgerij en de militairen kwam nimmer onder serieuze druk te staan. Dit in tegenstelling tot Tilburg. Oorzaken: het geringere aantal soldaten, de betere huisvesting van in Oosterhout en soldaten verbonden aan de staf verveelden zich minder snel.
Datum

101106 - Militairen. Hoofdkwartier veldleger. Luitenant-Generaal van Terwisga met staf officieren tijdens mobilisatie 1914-1918. Links van hem Forbesweis en Fortanier.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag