006779 - Bidprentje. Henricus Joannes Dolman werd op 18 mei geboren als zoon van Joannes Gerardus Dolman en Maria Alida van Klaveren. Hij volgde aanvankelijk een jezuieten-opleiding te Katwijk en Sittard, maar uiteindelijk voelde hij zich niet waardig tot he hoge priesterschap. Zijn vader was Burgemeester van Maarssen. Na diens dood vestigde hij zich met zijn moeder in maart 1872 te Tilburg. Daar bleef hij tot oktober 1876 in hotel ´De Gouden Leeuw´ op de markt. Daarna vertrok hij naar Groesbeek. In 1880 kwam hij terug naar Tilburg en woonde aan het Piusplein. Dolmans leefde van zijn familiekapitaal en heeft zijn fortuin in de maalstroom verloren, zo meldde de Tilburgsche Courant. Ruim twintig jaar publiceerde hij gedichten en proza in deze krant. Een aantal van deze gedichten en ´kladjes´ zijn bewaard gebleven in het RHC Tilburg. Zijn overlijdensakte vermeldt als zijn beroep: dichter. - Foto's & Kaarten

Bidprentje. Henricus Joannes Dolman werd op 18 mei geboren als zoon van Joannes Gerardus Dolman en Maria Alida van Klaveren. Hij volgde aanvankelijk een jezuieten-opleiding te Katwijk en Sittard, maar uiteindelijk voelde hij zich niet waardig tot he hoge priesterschap. Zijn vader was Burgemeester van Maarssen. Na diens dood vestigde hij zich met zijn moeder in maart 1872 te Tilburg. Daar bleef hij tot oktober 1876 in hotel ´De Gouden Leeuw´ op de markt. Daarna vertrok hij naar Groesbeek. In 1880 kwam hij terug naar Tilburg en woonde aan het Piusplein. Dolmans leefde van zijn familiekapitaal en heeft zijn fortuin in de maalstroom verloren, zo meldde de Tilburgsche Courant. Ruim twintig jaar publiceerde hij gedichten en proza in deze krant. Een aantal van deze gedichten en ´kladjes´ zijn bewaard gebleven in het RHC Tilburg. Zijn overlijdensakte vermeldt als zijn beroep: dichter.

Fotonummer["006779"]
PlaatsTilburg
Datering vanaf12-12-1899
HerkomstBidprentjes, collectie
Uiterlijke vormdocument
OmschrijvingBidprentje. Henricus Joannes Dolman werd op 18 mei geboren als zoon van Joannes Gerardus Dolman en Maria Alida van Klaveren. Hij volgde aanvankelijk een jezuieten-opleiding te Katwijk en Sittard, maar uiteindelijk voelde hij zich niet waardig tot he hoge priesterschap. Zijn vader was Burgemeester van Maarssen. Na diens dood vestigde hij zich met zijn moeder in maart 1872 te Tilburg. Daar bleef hij tot oktober 1876 in hotel ´De Gouden Leeuw´ op de markt. Daarna vertrok hij naar Groesbeek. In 1880 kwam hij terug naar Tilburg en woonde aan het Piusplein. Dolmans leefde van zijn familiekapitaal en heeft zijn fortuin in de maalstroom verloren, zo meldde de Tilburgsche Courant. Ruim twintig jaar publiceerde hij gedichten en proza in deze krant. Een aantal van deze gedichten en ´kladjes´ zijn bewaard gebleven in het RHC Tilburg. Zijn overlijdensakte vermeldt als zijn beroep: dichter.
AnnotatieDe Paap 1992, p. 46. RHC Tilburg, Bevolkingsregisters 1870.1880. deel 14 fol. 184; 1880-1890. deel 21 fol. 72 1890-1900 deel 28 fol. 109. RHC tilburg overlijdens 1899 nr. 804 en RHC Tilburg collectie: bidprentjes.
Datum

006779 - Bidprentje. Henricus Joannes Dolman werd op 18 mei geboren als zoon van Joannes Gerardus Dolman en Maria Alida van Klaveren. Hij volgde aanvankelijk een jezuieten-opleiding  te Katwijk en Sittard, maar uiteindelijk voelde hij zich niet waardig tot he hoge priesterschap. Zijn vader was Burgemeester van Maarssen. Na diens dood vestigde hij zich met zijn moeder in maart 1872 te Tilburg. Daar bleef hij tot oktober 1876 in hotel ´De Gouden Leeuw´ op de markt. Daarna vertrok hij naar Groesbeek. In 1880 kwam hij terug naar Tilburg en woonde aan het Piusplein. Dolmans leefde van zijn familiekapitaal en heeft zijn fortuin in de maalstroom verloren, zo meldde de Tilburgsche Courant. Ruim twintig jaar publiceerde hij gedichten en proza in deze krant. Een aantal van deze gedichten en ´kladjes´ zijn bewaard gebleven in het RHC Tilburg. Zijn overlijdensakte vermeldt als zijn beroep: dichter.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag