604472 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C. Swolfs; werd geboren op 25 oktober 1901 in Tilburg en overleed op 3 mei 1945 in Lübecker Bocht, (baai) Duitsland. In het begin van de bezetting werkte Fransciscus Swolfs vrijwillig voor de Duitse Wehrmacht op het vliegveld Gilze-Rijen. Hij werd eind 1940 (daarom?) als lid van de CPN geroyeerd, maar bleef trouw aan de communistische beginselen en idealen. Toen de communisten na de Duitse inval in Rusland op grote schaal door de Duitsers werden gearresteerd, wilde hij niet onderduiken, omdat hij van mening was dat zijn Duitse dienstverband hem zou vrijwaren van arrestatie. Hij werd overgebracht naar Haaren, waar hij tot eind augustus 1944 verbleef. Daarna werd hij op transport gezet naar Duitsland (concentratiekamp Neuengamme of Mittelbau). Kort voor het einde van de oorlog, bij de ontruiming van de concentratiekampen trok hij met duizenden medegevangenen naar Lübeck en werd ingescheept op het passagiersschip 'Cap Arcona' om overgezet te worden naar Denemarken of Noorwegen (mogelijk moest het schip op volle zee tot zinken worden gebracht). Op 3 mei 1945 werd het schip echter door Engelse jachtbommenwerpers aangevallen. Hierbij kwam Swolfs om het leven. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C. Swolfs; werd geboren op 25 oktober 1901 in Tilburg en overleed op 3 mei 1945 in Lübecker Bocht, (baai) Duitsland. In het begin van de bezetting werkte Fransciscus Swolfs vrijwillig voor de Duitse Wehrmacht op het vliegveld Gilze-Rijen. Hij werd eind 1940 (daarom?) als lid van de CPN geroyeerd, maar bleef trouw aan de communistische beginselen en idealen. Toen de communisten na de Duitse inval in Rusland op grote schaal door de Duitsers werden gearresteerd, wilde hij niet onderduiken, omdat hij van mening was dat zijn Duitse dienstverband hem zou vrijwaren van arrestatie. Hij werd overgebracht naar Haaren, waar hij tot eind augustus 1944 verbleef. Daarna werd hij op transport gezet naar Duitsland (concentratiekamp Neuengamme of Mittelbau). Kort voor het einde van de oorlog, bij de ontruiming van de concentratiekampen trok hij met duizenden medegevangenen naar Lübeck en werd ingescheept op het passagiersschip 'Cap Arcona' om overgezet te worden naar Denemarken of Noorwegen (mogelijk moest het schip op volle zee tot zinken worden gebracht). Op 3 mei 1945 werd het schip echter door Engelse jachtbommenwerpers aangevallen. Hierbij kwam Swolfs om het leven.

DownloadbaarOp aanvraag
Fotonummer["604472"]
PlaatsTilburg
Straat["Van Mierisstraat"]
Datering vanaf1939
Datering tot1944
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingTweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C. Swolfs; werd geboren op 25 oktober 1901 in Tilburg en overleed op 3 mei 1945 in Lübecker Bocht, (baai) Duitsland. In het begin van de bezetting werkte Fransciscus Swolfs vrijwillig voor de Duitse Wehrmacht op het vliegveld Gilze-Rijen. Hij werd eind 1940 (daarom?) als lid van de CPN geroyeerd, maar bleef trouw aan de communistische beginselen en idealen. Toen de communisten na de Duitse inval in Rusland op grote schaal door de Duitsers werden gearresteerd, wilde hij niet onderduiken, omdat hij van mening was dat zijn Duitse dienstverband hem zou vrijwaren van arrestatie. Hij werd overgebracht naar Haaren, waar hij tot eind augustus 1944 verbleef. Daarna werd hij op transport gezet naar Duitsland (concentratiekamp Neuengamme of Mittelbau). Kort voor het einde van de oorlog, bij de ontruiming van de concentratiekampen trok hij met duizenden medegevangenen naar Lübeck en werd ingescheept op het passagiersschip 'Cap Arcona' om overgezet te worden naar Denemarken of Noorwegen (mogelijk moest het schip op volle zee tot zinken worden gebracht). Op 3 mei 1945 werd het schip echter door Engelse jachtbommenwerpers aangevallen. Hierbij kwam Swolfs om het leven.
Annotatiezie ook: 'Het Leven gebroken' door Ad de Beer en Gerrit Kobes, hoofdstuk 4, pag. 89-90
Huisnummer77
Datum

604472 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C. Swolfs; werd geboren op 25 oktober 1901 in Tilburg en overleed op 3 mei 1945 in Lübecker Bocht, (baai) Duitsland. 
In het begin van de bezetting werkte Fransciscus Swolfs vrijwillig voor de Duitse Wehrmacht op het vliegveld Gilze-Rijen. Hij werd eind 1940 (daarom?) als lid van de CPN geroyeerd, maar bleef trouw aan de communistische beginselen en idealen. Toen de communisten na de Duitse inval in Rusland op grote schaal door de Duitsers werden gearresteerd, wilde hij niet onderduiken, omdat hij van mening was dat zijn Duitse dienstverband hem zou vrijwaren van arrestatie. Hij werd overgebracht naar Haaren, waar hij tot eind augustus 1944 verbleef. Daarna werd hij op transport gezet naar Duitsland (concentratiekamp Neuengamme of Mittelbau). Kort voor het einde van de oorlog, bij de ontruiming van de concentratiekampen trok hij met duizenden medegevangenen naar Lübeck en werd ingescheept op het passagiersschip 'Cap Arcona' om overgezet te worden naar Denemarken of Noorwegen (mogelijk moest het schip op volle zee tot zinken worden gebracht). Op 3 mei 1945 werd het schip echter door Engelse jachtbommenwerpers aangevallen. Hierbij kwam Swolfs om het leven.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag