010313 - Gemeentelijk gas- en electriciteitsfabriek aan de Lange Nieuwstraat. Aan de Lange Pad in de wijk Nijveroord werd op grond van de heren Van Tulder en Verhoeven in 1871 begonnen met de bouw van een gemeentelijk gasfabriek. De fabriek werd ontworpen door de heren Van den Bergh en Cluijsenaar uit Breda. De eerste directeur, A.C. Niemeijer, vertrok al voordat de bouw op 4 november 1871 werd aanbesteed. Zijn opvolger was de heer Keenens. Na de bouw werd in 1873 een tweede gashouder geplaatst. In juni 1873 was de bouw geheel voltooid. Later sprak men van de oude en de nieuwe gasfabriek. Op het terrein van de oude gasfabriek kwam de ijzergieterij van de gebroeders Deprez, die in 1901 verplaatst werd naar het terrein naast hun stoomketelfabriek. Op het terrein van de nieuwe gasfabriek werd in 1889 een nieuwe gashouder geplaatst met een doorsnede van 30 meter, vervaardigd door de voornoemde firma Deprez. Door een van de directeuren van de gasfabriek, de heer Herboth, werd in 1879 een toestel uitgevonden 'tot gasverlichting om extra brandgevaar bij spinnen en malen van katoen te verminderen'. De electriciteitscentrale van de gemeente werd in 1911 geopend op het terrein naast de gemeentelijk gasfabriek. Links het kantoor en ambtswoning, rechts de electriciteitscentrale met daarachter de schoorsteen van de koeltoren. De gebouwen werden, met uitzondering van kantoor en ambtswoning, gesloopt nadat Tilburg electriciteit ging betrekken van de PNEM en overschakelde op aardgas. - Foto's & Kaarten

Gemeentelijk gas- en electriciteitsfabriek aan de Lange Nieuwstraat. Aan de Lange Pad in de wijk Nijveroord werd op grond van de heren Van Tulder en Verhoeven in 1871 begonnen met de bouw van een gemeentelijk gasfabriek. De fabriek werd ontworpen door de heren Van den Bergh en Cluijsenaar uit Breda. De eerste directeur, A.C. Niemeijer, vertrok al voordat de bouw op 4 november 1871 werd aanbesteed. Zijn opvolger was de heer Keenens. Na de bouw werd in 1873 een tweede gashouder geplaatst. In juni 1873 was de bouw geheel voltooid. Later sprak men van de oude en de nieuwe gasfabriek. Op het terrein van de oude gasfabriek kwam de ijzergieterij van de gebroeders Deprez, die in 1901 verplaatst werd naar het terrein naast hun stoomketelfabriek. Op het terrein van de nieuwe gasfabriek werd in 1889 een nieuwe gashouder geplaatst met een doorsnede van 30 meter, vervaardigd door de voornoemde firma Deprez. Door een van de directeuren van de gasfabriek, de heer Herboth, werd in 1879 een toestel uitgevonden 'tot gasverlichting om extra brandgevaar bij spinnen en malen van katoen te verminderen'. De electriciteitscentrale van de gemeente werd in 1911 geopend op het terrein naast de gemeentelijk gasfabriek. Links het kantoor en ambtswoning, rechts de electriciteitscentrale met daarachter de schoorsteen van de koeltoren. De gebouwen werden, met uitzondering van kantoor en ambtswoning, gesloopt nadat Tilburg electriciteit ging betrekken van de PNEM en overschakelde op aardgas.

DownloadbaarJa
Fotonummer["010313"]
Plaats(en)Tilburg
Straat["Lange Nieuwstraat"]
Datering vanaf1916
Uiterlijke vormansichtkaart
Uitgebreide omschrijvingGemeentelijk gas- en electriciteitsfabriek aan de Lange Nieuwstraat. Aan de Lange Pad in de wijk Nijveroord werd op grond van de heren Van Tulder en Verhoeven in 1871 begonnen met de bouw van een gemeentelijk gasfabriek. De fabriek werd ontworpen door de heren Van den Bergh en Cluijsenaar uit Breda. De eerste directeur, A.C. Niemeijer, vertrok al voordat de bouw op 4 november 1871 werd aanbesteed. Zijn opvolger was de heer Keenens. Na de bouw werd in 1873 een tweede gashouder geplaatst. In juni 1873 was de bouw geheel voltooid. Later sprak men van de oude en de nieuwe gasfabriek. Op het terrein van de oude gasfabriek kwam de ijzergieterij van de gebroeders Deprez, die in 1901 verplaatst werd naar het terrein naast hun stoomketelfabriek. Op het terrein van de nieuwe gasfabriek werd in 1889 een nieuwe gashouder geplaatst met een doorsnede van 30 meter, vervaardigd door de voornoemde firma Deprez. Door een van de directeuren van de gasfabriek, de heer Herboth, werd in 1879 een toestel uitgevonden 'tot gasverlichting om extra brandgevaar bij spinnen en malen van katoen te verminderen'. De electriciteitscentrale van de gemeente werd in 1911 geopend op het terrein naast de gemeentelijk gasfabriek. Links het kantoor en ambtswoning, rechts de electriciteitscentrale met daarachter de schoorsteen van de koeltoren. De gebouwen werden, met uitzondering van kantoor en ambtswoning, gesloopt nadat Tilburg electriciteit ging betrekken van de PNEM en overschakelde op aardgas.
AnnotatieTilburg in oude ansichten II, nr. 84 TC 4.6.1871, 10.9.1871, 1.10.1871, 1.6.1873, 22.6.1873, 9.2.1879, 31.3.1889, 4.4.1901, 25.6.1910.
Huisnummer163
Datum

010313 - Gemeentelijk gas- en electriciteitsfabriek aan de Lange Nieuwstraat.  Aan de Lange Pad in de wijk Nijveroord werd op grond van de heren Van Tulder en Verhoeven in 1871 begonnen met de bouw van een gemeentelijk gasfabriek. De fabriek werd ontworpen door de heren Van den Bergh en Cluijsenaar uit Breda. De eerste directeur, A.C. Niemeijer, vertrok al voordat de bouw op 4 november 1871 werd aanbesteed. Zijn opvolger was de heer Keenens. Na de bouw werd in 1873 een tweede gashouder geplaatst. In juni 1873 was de bouw geheel voltooid. Later sprak men van de oude en de nieuwe gasfabriek. Op het terrein van de oude gasfabriek kwam de ijzergieterij van de gebroeders Deprez, die in 1901 verplaatst werd naar het terrein naast hun stoomketelfabriek. Op het terrein van de nieuwe gasfabriek werd in 1889 een nieuwe gashouder geplaatst met een doorsnede van 30 meter, vervaardigd door de voornoemde firma Deprez. Door een van de directeuren van de gasfabriek, de heer Herboth, werd in 1879 een toestel uitgevonden 'tot gasverlichting om extra brandgevaar bij spinnen en malen van katoen te verminderen'. De electriciteitscentrale van de gemeente werd in 1911 geopend op het terrein naast de gemeentelijk gasfabriek. Links het kantoor en ambtswoning, rechts de electriciteitscentrale met daarachter de schoorsteen van de koeltoren. De gebouwen werden, met uitzondering van kantoor en ambtswoning, gesloopt nadat Tilburg electriciteit ging betrekken van de PNEM en overschakelde op aardgas.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag