002655 - Odulphus. Bosscheweg, nu Tivolistraat met rechts het gebouw van de R.K. Leergangen. De oprichting van de R.K. Leergangen in 1918 was een initiatief van het genootschap 'Ons Brabant' en het St. Odulphuslyceum. In september 1918 werd aan de 'commissie van oprichting' bestaande uit dr. P.C. de Brouwer, dr. G.M. Kusters en dr. Ph. Taminiau, opdracht gegeven om de benodigde grond en een gemeentelijke subsidie te verwerven. Grond en geldmiddelen werden toegezegd door de gemeente op voorwaarde dat de curatoren instonden voor de komst van een onderwijsinstelling bestaande uit vier afdelingen: algemene wetenschappen, een handelshogeschool, een academie voor beeldende kunst en een conservatorium. Eerder, in juli 1918 hadden de curatoren van de Leergangen te 's-Hertogenbosch besloten om deze onderwijsinstelling van 's-Hertogenbosch naar Tilburg te verplaatsen. In augustus 1918 werd opdracht gegeven tot de bouw van een noodlokaal aan de Lange Schijfstraat (nu Noordhoekring) andere afdelingen, o.a. het rectoraat en de 'boekerij' werden ondergebracht in het Elisabethgebouw aan de Antoniusstraat. De opening in 1918 zorgde voor enige commotie. Deze was geregeld door de rector zonder overleg met de president van het college van curatoren. Gevolg was dat het Tilburgse college van B. & W. niet bij de opening aanwezig was. In oktober 1918 volgde de oprichting van de studentenvereniging St. Leonardus in het verenigingslokaal: de bovenzaal van l' Industrie aan de Heuvel. Pas in maart 1924 werd de nieuwbouw van de R.K. Leergangen onder architectuur van Joseph Th.J. Cuijpers aanbesteed. Aannemer werd de firma W. & H. Sorre uit Venlo. Een reeds bestaande garage werd verbouwd tot bibliotheek door de Tilburgse firma J. van Riel-Huijbregts. Op zaterdag 11 oktober 1924 werd het nieuwe collegegebouw ingewijd door mgr. Diepen. De plechtigheid begon met een mis in de kerk van de Heuvel waar een koor de vierstemmige Missa Reginae Pacis zong van Willem van Kalmthout, directeur van het conservatorium. Van Kalmthout zelf begeleidde het koor aan het orgel. - Foto's & Kaarten

Odulphus. Bosscheweg, nu Tivolistraat met rechts het gebouw van de R.K. Leergangen. De oprichting van de R.K. Leergangen in 1918 was een initiatief van het genootschap 'Ons Brabant' en het St. Odulphuslyceum. In september 1918 werd aan de 'commissie van oprichting' bestaande uit dr. P.C. de Brouwer, dr. G.M. Kusters en dr. Ph. Taminiau, opdracht gegeven om de benodigde grond en een gemeentelijke subsidie te verwerven. Grond en geldmiddelen werden toegezegd door de gemeente op voorwaarde dat de curatoren instonden voor de komst van een onderwijsinstelling bestaande uit vier afdelingen: algemene wetenschappen, een handelshogeschool, een academie voor beeldende kunst en een conservatorium. Eerder, in juli 1918 hadden de curatoren van de Leergangen te 's-Hertogenbosch besloten om deze onderwijsinstelling van 's-Hertogenbosch naar Tilburg te verplaatsen. In augustus 1918 werd opdracht gegeven tot de bouw van een noodlokaal aan de Lange Schijfstraat (nu Noordhoekring) andere afdelingen, o.a. het rectoraat en de 'boekerij' werden ondergebracht in het Elisabethgebouw aan de Antoniusstraat. De opening in 1918 zorgde voor enige commotie. Deze was geregeld door de rector zonder overleg met de president van het college van curatoren. Gevolg was dat het Tilburgse college van B. & W. niet bij de opening aanwezig was. In oktober 1918 volgde de oprichting van de studentenvereniging St. Leonardus in het verenigingslokaal: de bovenzaal van l' Industrie aan de Heuvel. Pas in maart 1924 werd de nieuwbouw van de R.K. Leergangen onder architectuur van Joseph Th.J. Cuijpers aanbesteed. Aannemer werd de firma W. & H. Sorre uit Venlo. Een reeds bestaande garage werd verbouwd tot bibliotheek door de Tilburgse firma J. van Riel-Huijbregts. Op zaterdag 11 oktober 1924 werd het nieuwe collegegebouw ingewijd door mgr. Diepen. De plechtigheid begon met een mis in de kerk van de Heuvel waar een koor de vierstemmige Missa Reginae Pacis zong van Willem van Kalmthout, directeur van het conservatorium. Van Kalmthout zelf begeleidde het koor aan het orgel.

Fotonummer["002655"]
PlaatsTilburg
Straat["Tivolistraat, voorheen Bosscheweg"]
WijkTivoli
Datering vanaf1930
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingOdulphus. Bosscheweg, nu Tivolistraat met rechts het gebouw van de R.K. Leergangen. De oprichting van de R.K. Leergangen in 1918 was een initiatief van het genootschap 'Ons Brabant' en het St. Odulphuslyceum. In september 1918 werd aan de 'commissie van oprichting' bestaande uit dr. P.C. de Brouwer, dr. G.M. Kusters en dr. Ph. Taminiau, opdracht gegeven om de benodigde grond en een gemeentelijke subsidie te verwerven. Grond en geldmiddelen werden toegezegd door de gemeente op voorwaarde dat de curatoren instonden voor de komst van een onderwijsinstelling bestaande uit vier afdelingen: algemene wetenschappen, een handelshogeschool, een academie voor beeldende kunst en een conservatorium. Eerder, in juli 1918 hadden de curatoren van de Leergangen te 's-Hertogenbosch besloten om deze onderwijsinstelling van 's-Hertogenbosch naar Tilburg te verplaatsen. In augustus 1918 werd opdracht gegeven tot de bouw van een noodlokaal aan de Lange Schijfstraat (nu Noordhoekring) andere afdelingen, o.a. het rectoraat en de 'boekerij' werden ondergebracht in het Elisabethgebouw aan de Antoniusstraat. De opening in 1918 zorgde voor enige commotie. Deze was geregeld door de rector zonder overleg met de president van het college van curatoren. Gevolg was dat het Tilburgse college van B. & W. niet bij de opening aanwezig was. In oktober 1918 volgde de oprichting van de studentenvereniging St. Leonardus in het verenigingslokaal: de bovenzaal van l' Industrie aan de Heuvel. Pas in maart 1924 werd de nieuwbouw van de R.K. Leergangen onder architectuur van Joseph Th.J. Cuijpers aanbesteed. Aannemer werd de firma W. & H. Sorre uit Venlo. Een reeds bestaande garage werd verbouwd tot bibliotheek door de Tilburgse firma J. van Riel-Huijbregts. Op zaterdag 11 oktober 1924 werd het nieuwe collegegebouw ingewijd door mgr. Diepen. De plechtigheid begon met een mis in de kerk van de Heuvel waar een koor de vierstemmige Missa Reginae Pacis zong van Willem van Kalmthout, directeur van het conservatorium. Van Kalmthout zelf begeleidde het koor aan het orgel.
AnnotatieGedenkboek R.K. Leergangen 1912-1937. TC 19.3.1918, 13.7.1918, 9.8.1918, 14.8.1918, 25.9.1918, 28.9.1918, 25.10.1918, 20.2.1919 NTC 8.3.1924, 5.4.1924, 16.10.1924, 15.9.1937, 28.9.1937, 21.8.1962. Nieuwsblad van het Zuiden 11.10.1924
Huisnummer339 - 341
Datum

002655 - Odulphus. Bosscheweg, nu Tivolistraat met rechts het gebouw van de R.K. Leergangen. De oprichting van de R.K. Leergangen in 1918 was een initiatief van het genootschap 'Ons Brabant' en het St. Odulphuslyceum. In september 1918 werd aan de 'commissie van oprichting' bestaande uit dr. P.C. de Brouwer, dr. G.M. Kusters en dr. Ph. Taminiau, opdracht gegeven om de benodigde grond en een gemeentelijke subsidie te verwerven. Grond en geldmiddelen werden toegezegd door de gemeente op voorwaarde dat de curatoren instonden voor de komst van een onderwijsinstelling bestaande uit vier afdelingen: algemene wetenschappen, een handelshogeschool, een academie voor beeldende kunst en een conservatorium. Eerder, in juli 1918 hadden de curatoren van de Leergangen te 's-Hertogenbosch besloten om deze onderwijsinstelling van 's-Hertogenbosch naar Tilburg te verplaatsen. In augustus 1918 werd opdracht gegeven tot de bouw van een noodlokaal aan de Lange Schijfstraat (nu Noordhoekring) andere afdelingen, o.a. het rectoraat en de 'boekerij' werden ondergebracht in het Elisabethgebouw aan de Antoniusstraat. De opening in 1918 zorgde voor enige commotie. Deze was geregeld door de rector zonder overleg met de president van het college van curatoren. Gevolg was dat het Tilburgse college van B. & W. niet bij de opening aanwezig was. In oktober 1918 volgde de oprichting van de studentenvereniging St. Leonardus in het verenigingslokaal: de bovenzaal van  l' Industrie aan de Heuvel. Pas in maart 1924 werd de nieuwbouw van de R.K. Leergangen onder architectuur van Joseph Th.J. Cuijpers aanbesteed. Aannemer werd de firma W. & H. Sorre uit Venlo. Een reeds bestaande garage werd verbouwd tot bibliotheek door de Tilburgse firma J. van Riel-Huijbregts. Op zaterdag 11 oktober 1924 werd het nieuwe collegegebouw ingewijd door mgr. Diepen. De plechtigheid begon met een mis in de kerk van de Heuvel waar een koor de vierstemmige Missa Reginae Pacis zong van Willem van Kalmthout, directeur van het conservatorium. Van Kalmthout zelf begeleidde het koor aan het orgel.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?

We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur via chat.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via e-mail.
sluit Online op dit moment
-
Stel een vraag