057314 - R.K. kerk St. Petrus Banden. Gebouwd in 1897 onder architectuur van dr. P.Cuijpers. Met middeleeuws Mariabeeld, gebrandschilderde ramen en opalines van Charles Eijck. - Foto's & Kaarten

R.K. kerk St. Petrus Banden. Gebouwd in 1897 onder architectuur van dr. P.Cuijpers. Met middeleeuws Mariabeeld, gebrandschilderde ramen en opalines van Charles Eijck.

Fotonummer["057314"]
PlaatsOisterwijk
Straat["Kerkplein"]
Datering vanaf1917
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingR.K. kerk St. Petrus Banden. Gebouwd in 1897 onder architectuur van dr. P.Cuijpers. Met middeleeuws Mariabeeld, gebrandschilderde ramen en opalines van Charles Eijck.
Annotatie- De kapel van Maria Vreugderijke maakt deel uit van de kerk van de H. Petrus in Oisterwijk, even buiten het centrum, aan het Kerkplein. Vroeger stond er een aparte Mariakapel aan het Lindeind, in het centrum van het dorp, waarin het beeld was geplaatst. Deze kapel zou uit de 15e eeuw dateren en werd omstreeks 1600 volgens de Oirschotse kroniekschrijver Lambrecht van den Hoevel de kapel van 'Onze Lieve Vrouw van mirakel' genoemd, ook wel 'Onze Lieve Vrouw aan het Lind eijndt'. Een andere benaming was 'Onse Lieve Vrouwe van mirakelen aende Linde'. - Na de Vrede van Munster in 1648 werd de kapel gesloten voor de eredienst. Het gebouw werd in 1727 als raadhuis ingericht. Daarbij bleef het grootste deel van de voormalige kapel gehandhaafd. Dit raadhuis werd in 1899 afgebroken. - Voor het huidige raadhuis staat een linde: ook voor de voorganger van dit gebouw, de kapel van O.L. Vrouw ter Linde, stond een linde die al in 1388 werd vermeld. De Lieve Vrouw heeft er waarschijnlijk haar naam aan te danken, maar voor zover bekend is het beeld nimmer aan de boom bevestigd geweest. De huidige boom is in de 19e eeuw als jonge spruit gegroeid in de vermolmde kern van de oorspronkelijke boom. - Na zo'n tweeëneenhalve eeuw in niet-kerkelijke ruimten te hebben vertoefd, is het beeld in 1910 in een speciaal daarvoor ingerichte kapel van de St. Petruskerk te Oisterwijk geplaatst. Deze kerk werd ontworpen door P.J. Cuypers naar het voorbeeld van de vroeggotische O.L. Vrouwebasiliek te Trier. De kerk werd in 1897 ingewijd. Ook de inrichting van de kapel kwam voor rekening van Cuypers. De kerk is tussen 1992 en 1995 geheel gerestaureerd. - De Mariakapel waarin het beeld tegenwoordig staat, is rijk gedecoreerd. Cuypers' decoratie in neogotische stijl is in 1935 vervangen door een modernere stijl. Het hek dat de kapel afsluit, is uitgevoerd in hout en koper. Verder zijn drie gebrandschilderde ramen in de kapel aangebracht, met voorstellingen uit het leven van Maria. Deze ramen zijn van Charles Eyck, evenals de vier tegeltableaux aan de muren, voorstellende de hoogtepunten in de geschiedenis van de Mariaverering in Oisterwijk met verwijzingen naar de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders die zich hiervoor hebben ingespannen.
Datum

057314 - R.K. kerk St. Petrus Banden. Gebouwd in 1897 onder architectuur van dr. P.Cuijpers. Met middeleeuws Mariabeeld, gebrandschilderde ramen en opalines van Charles Eijck.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag