017962 - Kunstwerk Stadswal met wachters, in 1981 vervaardigd door Tine van de Weyer aan de Edisonlaan, in opdracht van de gemeente Tilburg. - Foto's & Kaarten

Kunstwerk Stadswal met wachters, in 1981 vervaardigd door Tine van de Weyer aan de Edisonlaan, in opdracht van de gemeente Tilburg.

Fotonummer["017962"]
PlaatsTilburg
Straat["Edisonlaan"]
Datering vanaf05-10-1983
FotograafJan Brieffies, Tilburg
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingKunstwerk Stadswal met wachters, in 1981 vervaardigd door Tine van de Weyer aan de Edisonlaan, in opdracht van de gemeente Tilburg.
AnnotatieAls je het kunstwerk al rijdend over de Ringbaan Zuid passeert, ontstaat een aardig optisch effect: door de specifieke vorm van de spleten in de zuilen lijkt het alsof de stalen wachters je met hun ogen volgen. Het was niet de intentie van Tine de Weijer om met haar stadswal in te spelen op de historische betekenis van de locatie: de plaats namelijk waar eind oktober 1944 hevig gevochten werd tussen de Duitse en Geallieerde troepen. Die associatie werd door velen wel gemaakt, vooral als gevolg van het feit dat het nieuwe kunstwerk in de plaats kwam van een in 1977 naar de binnenstad verplaatst oorlogsmonument, Monument Koninklijke Nederlandse Brigade 'Prinses Irene'.
Datum

017962 - Kunstwerk Stadswal met wachters, in 1981  vervaardigd door Tine van de Weyer aan de Edisonlaan, in opdracht van de gemeente Tilburg.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag