010769 - Rosmolenplein, café 'Nieuw Molenzicht' en de molen van de familie Teurlings. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1616 als 'Velthovensche Wint en Rosmolen'. Ook op de kaart van Zijnen uit 1760 is sprake van de Veldhovense mole en rosmole'. Uit de kadastrale legger van 1832 blijkt dat Maria van Gorp, weduwe van F. Tuerlings, eigenaresse was van de 'koornwindmolen' (Molenbogten) en de rosmolen (Veldhovensche Schijf). Daarna was Arnoldus Teurlings eigenaar. De windmolen, bekend onder de naam 'Teurlings molentje' werd in 1927 afgebroken. De correspondent van de Tilburgsche Courant betreurde dat de molen in slopershanden was gevallen en zag dit als een inbreuk op 'het aestetisch aanzien' van het Rosmolenplein. - Foto's & Kaarten

Rosmolenplein, café 'Nieuw Molenzicht' en de molen van de familie Teurlings. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1616 als 'Velthovensche Wint en Rosmolen'. Ook op de kaart van Zijnen uit 1760 is sprake van de Veldhovense mole en rosmole'. Uit de kadastrale legger van 1832 blijkt dat Maria van Gorp, weduwe van F. Tuerlings, eigenaresse was van de 'koornwindmolen' (Molenbogten) en de rosmolen (Veldhovensche Schijf). Daarna was Arnoldus Teurlings eigenaar. De windmolen, bekend onder de naam 'Teurlings molentje' werd in 1927 afgebroken. De correspondent van de Tilburgsche Courant betreurde dat de molen in slopershanden was gevallen en zag dit als een inbreuk op 'het aestetisch aanzien' van het Rosmolenplein.

Fotonummer["010769"]
PlaatsTilburg
Straat["Rosmolenplein"]
WijkLoven
Datering vanaf1900
Uiterlijke vormansichtkaart
OmschrijvingRosmolenplein, café 'Nieuw Molenzicht' en de molen van de familie Teurlings. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1616 als 'Velthovensche Wint en Rosmolen'. Ook op de kaart van Zijnen uit 1760 is sprake van de Veldhovense mole en rosmole'. Uit de kadastrale legger van 1832 blijkt dat Maria van Gorp, weduwe van F. Tuerlings, eigenaresse was van de 'koornwindmolen' (Molenbogten) en de rosmolen (Veldhovensche Schijf). Daarna was Arnoldus Teurlings eigenaar. De windmolen, bekend onder de naam 'Teurlings molentje' werd in 1927 afgebroken. De correspondent van de Tilburgsche Courant betreurde dat de molen in slopershanden was gevallen en zag dit als een inbreuk op 'het aestetisch aanzien' van het Rosmolenplein.
AnnotatieDe straten van Tilburg, p. 138. TC 5.7.1927.
Huisnummer61
Datum

010769 - Rosmolenplein, café 'Nieuw Molenzicht' en de molen van de familie Teurlings. De molen wordt voor het eerst vermeld in 1616 als 'Velthovensche Wint en Rosmolen'. Ook op de kaart van Zijnen uit 1760 is sprake van de Veldhovense mole en rosmole'. Uit de kadastrale legger van 1832 blijkt dat Maria van Gorp, weduwe van F. Tuerlings, eigenaresse was van de 'koornwindmolen' (Molenbogten) en de rosmolen (Veldhovensche Schijf). Daarna was Arnoldus Teurlings eigenaar. De windmolen, bekend onder de naam 'Teurlings molentje' werd in 1927 afgebroken. De correspondent van de Tilburgsche Courant betreurde dat de molen in slopershanden was gevallen en zag dit als een inbreuk op 'het aestetisch aanzien' van het Rosmolenplein.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag