023462 - WO2 ; WOII ; Tweede Wereldoorlog. Monument. Ingang van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof. Opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De onthulling vond plaats op 6 juni 1964 en de kapel is ontworpen door ir.Jos Schijvens (kapel), Daan Wildschut (glas-in-beton), Kees Mandos (kalligrafie). - Foto's & Kaarten

WO2 ; WOII ; Tweede Wereldoorlog. Monument. Ingang van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof. Opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De onthulling vond plaats op 6 juni 1964 en de kapel is ontworpen door ir.Jos Schijvens (kapel), Daan Wildschut (glas-in-beton), Kees Mandos (kalligrafie).

Fotonummer["023462"]
PlaatsTilburg
Straat["Kapelhof"]
WijkCentrum
Datering vanaf01-04-1984
FotograafJan Brieffies, Tilburg
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingWO2 ; WOII ; Tweede Wereldoorlog. Monument. Ingang van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof. Opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De onthulling vond plaats op 6 juni 1964 en de kapel is ontworpen door ir.Jos Schijvens (kapel), Daan Wildschut (glas-in-beton), Kees Mandos (kalligrafie).
AnnotatieTilburg 22 (2004), p. 72. Het monument 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' in Tilburg is een kapel met glas-in-beton motieven. In het bouwwerk bevinden zich een Mariabeeld en een glazen vitrine met een herdenkingsboek. Een zegelblok met het wapen van Tilburg, aan een lint in de stadskleuren blauw en geel, doet dienst als datumbladwijzer. De tekst op de binnenwand van de kapel luidt: 'IN HET NAJAAR VAN 1944, TOEN TILBURG IN ANGST WACHTTE OP DE BEVRIJDING, WERD DEZE KAPEL AAN MARIA TOEGEZEGD. TEMIDDEN VAN EEN ZICH VERNIEUWENDE STAD WERD ZIJ IN 1964 OPGERICHT EN OP 7 JUNI VAN DAT JAAR DOOR MGR. BEKKERS INGEZEGEND.' In het boek staan de circa 300 namen gekalligrafeerd van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen stadsgenoten.
Huisnummer6
Datum

023462 - WO2 ; WOII ; Tweede Wereldoorlog. Monument. Ingang van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood aan de Kapelhof. Opgericht ter nagedachtenis aan de circa 300 stadsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De onthulling vond plaats op 6 juni 1964 en de kapel is ontworpen door ir.Jos Schijvens (kapel), Daan Wildschut (glas-in-beton), Kees Mandos (kalligrafie).
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag