604474 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelis van de Sanden (frater Martiniano); werd geboren op 22 maart 1916 in Tilburg en overleed midden maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, Duitsland. Frater Martiniano werd op 24 juli 1944 op school gearresteerd en drie dagen later overgebracht naar Amersfoort. Op 5 september 1944, bij de opheffing van het kamp Vught, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, Duitsland. In maart 1945 kreeg zijn vader via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht dat zijn zoon was ondergebracht in blok I (het diplomaten blok van Sachsenhausen waar behalve diplomaten ook geestelijken werden ondergebracht). Hij verkeerde toen in goede gezondheid. Intussen was de situatie echter grondig veranderd. Op 5 februari 1945 werd frater Martiniano overgebracht naar Bergen-Belsen. Daar was het 'vuil en smerig: half vergane barakken, bijna geen eten, ontstellend veel ongedierte en veel besmettelijke ziektes. De regel in dat concentratiekamp was: na enkele weken was men uitgeteerd en was je dan ook nog eens aangetast door ziektes dan werd je naar de ziekenbarak gebracht en stierven de meesten bij gebrek aan verpleging. Begin maart werd frater Martiniano in de ziekenbarak opgenomen en twee weken later was hij overleden. - Foto's & Kaarten

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelis van de Sanden (frater Martiniano); werd geboren op 22 maart 1916 in Tilburg en overleed midden maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, Duitsland. Frater Martiniano werd op 24 juli 1944 op school gearresteerd en drie dagen later overgebracht naar Amersfoort. Op 5 september 1944, bij de opheffing van het kamp Vught, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, Duitsland. In maart 1945 kreeg zijn vader via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht dat zijn zoon was ondergebracht in blok I (het diplomaten blok van Sachsenhausen waar behalve diplomaten ook geestelijken werden ondergebracht). Hij verkeerde toen in goede gezondheid. Intussen was de situatie echter grondig veranderd. Op 5 februari 1945 werd frater Martiniano overgebracht naar Bergen-Belsen. Daar was het 'vuil en smerig: half vergane barakken, bijna geen eten, ontstellend veel ongedierte en veel besmettelijke ziektes. De regel in dat concentratiekamp was: na enkele weken was men uitgeteerd en was je dan ook nog eens aangetast door ziektes dan werd je naar de ziekenbarak gebracht en stierven de meesten bij gebrek aan verpleging. Begin maart werd frater Martiniano in de ziekenbarak opgenomen en twee weken later was hij overleden.

Fotonummer["604474"]
PlaatsTilburg
Straat["Nazarethstraat"]
Datering vanaf1945
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingTweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelis van de Sanden (frater Martiniano); werd geboren op 22 maart 1916 in Tilburg en overleed midden maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, Duitsland. Frater Martiniano werd op 24 juli 1944 op school gearresteerd en drie dagen later overgebracht naar Amersfoort. Op 5 september 1944, bij de opheffing van het kamp Vught, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, Duitsland. In maart 1945 kreeg zijn vader via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht dat zijn zoon was ondergebracht in blok I (het diplomaten blok van Sachsenhausen waar behalve diplomaten ook geestelijken werden ondergebracht). Hij verkeerde toen in goede gezondheid. Intussen was de situatie echter grondig veranderd. Op 5 februari 1945 werd frater Martiniano overgebracht naar Bergen-Belsen. Daar was het 'vuil en smerig: half vergane barakken, bijna geen eten, ontstellend veel ongedierte en veel besmettelijke ziektes. De regel in dat concentratiekamp was: na enkele weken was men uitgeteerd en was je dan ook nog eens aangetast door ziektes dan werd je naar de ziekenbarak gebracht en stierven de meesten bij gebrek aan verpleging. Begin maart werd frater Martiniano in de ziekenbarak opgenomen en twee weken later was hij overleden.
Huisnummer20
Datum

604474 - Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelis van de Sanden (frater Martiniano); werd geboren op 22 maart 1916 in Tilburg en overleed midden maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, Duitsland.
Frater Martiniano werd op 24 juli 1944 op school gearresteerd en drie dagen later overgebracht naar Amersfoort. Op 5 september 1944, bij de opheffing van het kamp Vught, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, Duitsland. In maart 1945 kreeg zijn vader via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht dat zijn zoon was ondergebracht in blok I (het diplomaten blok van Sachsenhausen waar behalve diplomaten ook geestelijken werden ondergebracht). Hij verkeerde toen in goede gezondheid. Intussen was de situatie echter grondig veranderd. Op 5 februari 1945 werd frater Martiniano overgebracht naar Bergen-Belsen. Daar was het 'vuil en smerig: half vergane barakken, bijna geen eten, ontstellend veel ongedierte en veel besmettelijke ziektes. De regel in dat concentratiekamp was: na enkele weken was men uitgeteerd en was je dan ook nog eens aangetast door ziektes dan werd je naar de ziekenbarak gebracht en stierven de meesten bij gebrek aan verpleging. Begin maart werd frater Martiniano in de ziekenbarak opgenomen en twee weken later was hij overleden.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag