004271 - Klassenfoto. Oud-leerlingen huldigden in 1916 Frater LUDOVICUS (1848-1926) bij zijn gouden kloosterfeest. Hij werd geboren in Tilburg als Petrus Lambertus Josephus van den Houdt. In 1872 legde hij zijn eeuwige geloften af voor de Congregatie van de Fraters van Tilburg. Als frater Ludovicus behaalde hij 4 jaar later zijn hoofdakte. Hij werkte als onderwijzer in Den Bosch en daarna in Tilburg, waar hij van 1884 tot 1904 hoofd werd van de pas gestichte parochieschool op de Heuvel, waar hij 20 jaar zou blijven. Hij gaf tevens les in tekenen aan de Kweekschool. Ook muzikaal was hij actief. Met name voor frater Albertus Jansen, in zijn tijd een gewaardeerd componist, heeft hij verscheidene cantates en feestliederen geschreven. Hij was redactie-seretaris van het door de paters uitgegeven letterkundig tijdschrift "Bloemkrans" in welke hoedanigheid hij met Guido Gezelle correspondeerde. Ook schreef hij taal- en leesboeken voor de volksschool, een geschiedenis van het Oude Testament en een levensbeschrijving van Pater de Beer. Na 1904 was hij nog hoofd van lagere scholen in Deurne, Den Bosch en Reusel. - Foto's & Kaarten

Klassenfoto. Oud-leerlingen huldigden in 1916 Frater LUDOVICUS (1848-1926) bij zijn gouden kloosterfeest. Hij werd geboren in Tilburg als Petrus Lambertus Josephus van den Houdt. In 1872 legde hij zijn eeuwige geloften af voor de Congregatie van de Fraters van Tilburg. Als frater Ludovicus behaalde hij 4 jaar later zijn hoofdakte. Hij werkte als onderwijzer in Den Bosch en daarna in Tilburg, waar hij van 1884 tot 1904 hoofd werd van de pas gestichte parochieschool op de Heuvel, waar hij 20 jaar zou blijven. Hij gaf tevens les in tekenen aan de Kweekschool. Ook muzikaal was hij actief. Met name voor frater Albertus Jansen, in zijn tijd een gewaardeerd componist, heeft hij verscheidene cantates en feestliederen geschreven. Hij was redactie-seretaris van het door de paters uitgegeven letterkundig tijdschrift "Bloemkrans" in welke hoedanigheid hij met Guido Gezelle correspondeerde. Ook schreef hij taal- en leesboeken voor de volksschool, een geschiedenis van het Oude Testament en een levensbeschrijving van Pater de Beer. Na 1904 was hij nog hoofd van lagere scholen in Deurne, Den Bosch en Reusel.

Fotonummer["004271"]
PlaatsTilburg
Datering vanaf1916
HerkomstKatholieke Illustratie
Uiterlijke vormfoto
OmschrijvingKlassenfoto. Oud-leerlingen huldigden in 1916 Frater LUDOVICUS (1848-1926) bij zijn gouden kloosterfeest. Hij werd geboren in Tilburg als Petrus Lambertus Josephus van den Houdt. In 1872 legde hij zijn eeuwige geloften af voor de Congregatie van de Fraters van Tilburg. Als frater Ludovicus behaalde hij 4 jaar later zijn hoofdakte. Hij werkte als onderwijzer in Den Bosch en daarna in Tilburg, waar hij van 1884 tot 1904 hoofd werd van de pas gestichte parochieschool op de Heuvel, waar hij 20 jaar zou blijven. Hij gaf tevens les in tekenen aan de Kweekschool. Ook muzikaal was hij actief. Met name voor frater Albertus Jansen, in zijn tijd een gewaardeerd componist, heeft hij verscheidene cantates en feestliederen geschreven. Hij was redactie-seretaris van het door de paters uitgegeven letterkundig tijdschrift "Bloemkrans" in welke hoedanigheid hij met Guido Gezelle correspondeerde. Ook schreef hij taal- en leesboeken voor de volksschool, een geschiedenis van het Oude Testament en een levensbeschrijving van Pater de Beer. Na 1904 was hij nog hoofd van lagere scholen in Deurne, Den Bosch en Reusel.
AnnotatieRonald Peeters, De paap van gramschap. Vier eeuwen schrijven en drukken in Tilburg. 1992, p. 81; Jef van Kempen, Uw lied is Vlaandrens roem. Guido Gezelle en frater Ludovicus van den Houdt. In: Tilburg, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur. Jrg. IX (1991), nr. 1, p. 18-22; Tilb. Courant 16-8-1916; Kath. Illustratie 1-9-1916.
Datum

004271 - Klassenfoto. Oud-leerlingen huldigden in 1916 Frater LUDOVICUS (1848-1926) bij zijn gouden kloosterfeest. Hij werd geboren in Tilburg als Petrus Lambertus Josephus van den Houdt. In 1872 legde hij zijn eeuwige geloften af voor de Congregatie van de Fraters van Tilburg. Als frater Ludovicus behaalde hij 4 jaar later zijn hoofdakte. Hij werkte als onderwijzer in Den Bosch en daarna in Tilburg, waar hij van 1884 tot 1904 hoofd werd van de pas gestichte parochieschool op de Heuvel, waar hij 20 jaar zou blijven. Hij gaf tevens les in tekenen aan de Kweekschool. Ook muzikaal was hij actief. Met name voor frater Albertus Jansen, in zijn tijd een gewaardeerd componist, heeft hij verscheidene cantates en feestliederen geschreven. Hij was redactie-seretaris van het door de paters uitgegeven letterkundig tijdschrift "Bloemkrans" in welke hoedanigheid hij met Guido Gezelle correspondeerde. Ook schreef hij taal- en leesboeken voor de volksschool, een geschiedenis van het Oude Testament en een levensbeschrijving van Pater de Beer. Na 1904 was hij nog hoofd van lagere scholen in Deurne, Den Bosch en Reusel.
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag