Afscheid van Luud de Brouwer

23
20-06-2024
  • afscheid
  • Luud de Brouwer
Luud de Brouwer met Tilburg Trofee

Op 19 juni 2024 nam Luud de Brouwer na 35 jaar als medewerker van ons archief afscheid. Hij is met pensioen gegaan. De medewerkers hebben maar liefst drie keer afscheid van hem genomen, tijdens zijn allerlaatste werkdag, tijdens het jaarlijkse uitje en tijdens zijn afscheidsreceptie. Zo'n zéér gewaardeerde collega laat je niet zómaar gaan!Tijdens zijn drukbezochte afscheidsreceptie in de studiezaal, ontving Luud van burgemeester Theo Weterings de Tilburg Trofee voor zijn jarenlange bijdrage aan het digitaal beschikbaar stellen van archiefdocumenten. Het stelt vele duizenden geïnteresseerden in staat online historische informatie te vinden over hun voorouders, hun woonplaats of gebeurtenissen in hun regio. De dienstverlening van het archief heeft een enorme beweging naar het digitale gemaakt, maar is wel menselijk gebleven. Luud heeft hierin een grote rol gespeeld, die uitstraalde naar vele andere archieven. We gaan hem enorm missen, maar we kijken ook uit naar de vele onderzoeken die hij nu gaat uitvoeren en we komen elkaar ongetwijfeld nog vaak tegen!

 

Burgemeester Theo Weterings en Luud de Brouwer

Zijn loopbaan in een notendop
Luud de Brouwer heeft tijdens zijn werkzame leven een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van applicaties en het opzetten van de eerste websites van het Archief. In oktober 1996 was het zover dat de allereerste website van Gemeentearchief Tilburg het levenslicht zag. Het archief begon de tomeloze weg op het internet. Toen klopte de digitale revolutie nog nauwelijks aan de deur, maar dat is inmiddels wel anders geworden.  
Kort daarna volgde de fusie met een deel van het voormalige streekarchief Oisterwijk en kwamen er zomaar zes gemeenten bij en veranderde de naam in Regionaal Historisch Centrum Tilburg. De plannen van het eerste uur logen er niet om. In 1997 kwamen de eerste inventarissen helemaal doorzoekbaar online. Naast de obligate archievenoverzichten (een opsomming van de aanwezige archieven) boden de inventarissen aan onderzoekers de kans om vooraf alvast te kijken of er wat van hun gading aanwezig was.  

In datzelfde jaar werd ook het project gestart om de volledige namenindex van de bidprentjes digitaal beschikbaar te krijgen. Daar werd in die tijd nog vrolijk om gelachen door collega's. Bidprentjes... wie kwam daar nou om? In 1998 stond een index met 50.000 namen online en dat werd druk bezocht. In 1999 ontstond mede door Luud het Archiefcafé met als doel de interactie met en tussen bezoekers te bewerkstelligen. En dat werkte. In 2002 volgde de ontwikkeling van de digitale tijdmachine, waarbij de geschiedenis van een stad of dorp op een digitale tijdlijn wordt geplaatst. Deze beginnen in de prehistorie en worden regelmatig bijgewerkt tot en met de 21e eeuw. Als eerste kwam de Tilburgse Tijdmachine, gevolgd door die van Oosterhout en Gilze en Rijen.  

Luud en Lian tijdens Luuds afscheidsreceptie

Door dit alles groeiden de bezoekcijfers van de website van 49.000 in 2001 tot ruim 62.000 een jaar later. In 2003 konden we, mede door de inspanningen van Luud, de 250.000ste bezoeker op de website verwelkomen. Deze beginjaren waren jaren van pionieren en experimenteren, risico’s nemen en vooral genieten van de nieuwe wereld die zich openbaarde. Luud had deze nieuwe wereld helemaal in de vingers. 

Inmiddels is onze website niet meer uit de archiefwereld weg te denken. Regionaal Archief Tilburg behoort namelijk tot één van de archiefdiensten met de meeste gedigitaliseerde documenten van Nederland. Dit betreft: alle archieven tot en met 1811, alle notariële archieven, alle bevolkingsregisters en de complete Burgerlijke stand vanaf 1811 van de huidige twaalf aangesloten gemeenten. Deze scans zijn allemaal zichtbaar op de website van Regionaal Archief Tilburg en gratis te raadplegen, waardoor iedereen over de hele wereld 24/7 ervan kan genieten.  

Daarnaast is Luud betrokken geweest bij de ontwikkeling van diverse services. Zoals de service Scanning on Demand en de BouwDossierApplicatie waardoor zowel bezoekers als gemeenten gretig gebruik van maken. Ook stond hij aan de basis van een tool om oud schrift te leren lezen (watstaatdaer.nl), van de Wiki Midden-Brabant en van Tilburgopdekaart.nl.  

Luud aan het woord tijdens zijn afscheidsreceptie

Tenslotte is in totaal al 3,5 kilometer aan archief gedigitaliseerd en hebben in 2023 maar liefst 431.000 bezoekers onze website bezocht. Een prestatie van jewelste wat niet mogelijk was geweest zonder Luud de Brouwer.

Uiteindelijk kan geconstateerd worden dat voor de ontwikkeling van de stad Tilburg en de regio het verleden van grote en vaak onschatbare waarde is en dat Luud daar een enorme bijdrage aan heeft geleverd om dat te laten zien. Bravo! 

Zijn collega's uitten tijdens de afscheidsreceptie niets dan lof en dank voor zijn jarenlange inzet.

Aan Luud willen we nog zeggen: "Sa-Luud, het ga je goed!"

 

Foto's: Anke Gielen

3 reacties

Reageren
  1. Arthur | Aug 31, 2024
    geniet van je pensioen Luud. We hebben kort met elkaar gesproken, maar dat was erg prettig en behulpzaam. Ik had je nog wat willen vdagen, maar ben net te laat. Het wordt nu dus een van je collega's. Groet, Arthur van Dijk
  2. Kees | Jun 24, 2024
    Een indrukwekkende staat van dienst Luud. Ben benieuwd wat je nu op gaat pakken, want 'afscheid is de deur naar de toekomst'. Veel succes en tot snel. M.vr.gr. Kees van der Heijden
  3. Berry | Jun 21, 2024
    Beste Luud, een week of twee geleden zagen we elkaar fietsen en was er een snelle groet, in het voorbijgaan. Ik dacht werkelijk op dat moment; hoelang zit Ruud al bij het RAT? In elk geval zolang ik er al kom. Dat is nu blijkbaar voorbij, althans als werknemer begrijp ik. Jouw wapenfeiten worden al genoeg genoemd en geroemd. Ik hou het erbij dat ik je een toffe, meedenkende en toegankelijke man vond/vind, met een intelligente blik op de zaken die in onze bescheiden ontmoetingen ter sprake kwamen... Dank. Het ga je goed. Berry 

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag